Uzun süre hareketsiz oturma, ağır yük kaldırmaktan ileri gelen zedelenmelerden başka, zorlu fiziksel aktiviteler - egzersizler, alışılmışın dışında fiziki zorlama, doğum anomalileri, eklem iltihapları, düşme - çarpma, kemik hastalıkları, dolaşım bozuklukları da kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir.
Hekim, muayenede hastaların kuyruk sokumuna elle temasta bulunabilir. Koksiks üzerine parmakla basmakla ağrı duyuluyorsa Koksigodiniden şüphelenilir. Bazı durumlarda parmakla makattan muayene gerekebilir, hekim parmakla koksiks kemiğinin durumunu, iç organlarla ilişkisini kontrol edebilir.
Yalnızca makat hastalıkları konusunda deneyim sahibi olan Proktoloji doktorlarının tercih edilmesi tedavi sürecini olumlu etkileyecektir.
Kuyruk sokumu ağrısı için evde yapılabilecekler şunlardır: Ağrı ve şişliği azaltmak için ibuprofen gibi bir nonsteroidal antiinflamatuar ilaç almak. Oturma süresini azaltmak. Oturmak gerekiyorsa öne doğru eğilmek.
İlgili 33 soru bulundu
Bu ağrı genellikle uzun süreli oturma, darbeler, kuyruk sokumu kisti veya iltihaplanma gibi nedenlerle oluşabilir. Tedavide doktor kontrolünde ağrı kesiciler veya fizik tedavi, sıcak veya soğuk kompresler, oturma yastığı kullanımı yöntemleri kullanılabilir.
Rahatsızlığın durumuna göre buzla kompres yapmak ya da sıcak su torbası uygulamak ağrınızı hafifletebilir. Kuyruk sokumu ağrısı için minder kullanmak rahat etmenizi sağlayabilir. Ortası delik yastıklar kuyruk sokumunuza yük binmesine engel olur. Böylece ağrınızı daha az hissedersiniz.
Geçirilen bir kaza, doğum gibi ya da farklı nedenlerden dolayı kuyruk sokumu ağrısı yaşanabilmektedir. Kimi zaman hafif atlatılabilen bir durum olsa da koksiks yani kuyruk sokumu kemiği de kırılabilmektedir. Sosyal hayatı zorlayacak şekle getirebilen bu rahatsızlık mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
Kuyruk sokumu ağrısı teşhisi
Doktorunuz ağrının kaynağını bulmak için pelvik ve rektal muayene yapabilir ve aşağıdaki testleri isteyebilir: röntgen. manyetik rezonans görüntüleme (MRG) enfeksiyon veya otoimmün hastalıklar gibi diğer nedenleri elemek için kan testleri.
Tedavide öncelikle yapılması gereken nedenin belirlenerek, engellenebilen bir davranışsa tekrar yapılmamasıdır. Çünkü bu neden, uzun süre oturmak veya yanlış biçimde oturmak olabilir. Düzenli spor aktiviteleri ve yürüyüşler, kuyruk sokumu ağrılarını hem azaltmak hem de sağlıklı bir yaşam sürmek için oldukça önemlidir.
Tomografi çekimi öncesi hasta metal içerikli eşyaları gireceği alanın dışında bırakmalıdır. Sakrum koksiks tomografisi çekimi esnasında hasta tomografi yatağına sırt üstü yatırılır ve hareketsiz kalması istenir. Kontrast madde verilecekse hastaya uygulanır ve çekim işlemi 5-7 dakika gibi bir sürede tamamlanmaktadır.
Sebebi bilinmeyen kuyruk sokumu ağrısının %70'inde bel fıtığı saptanmıştır. Hastalar kuyruk sokumunda ağrı ve hassasiyetten yakınırlar. Ağrı kabalara ve bele doğru yayılabilir.
Eğer bir kırık veya çıkık varsa hastaya makattan müdahale edilerek kuyruk sokumuna tedavi yapılıyor. İlk seansta hasta tedaviye cevap veriyorsa bu tedavinin uygulanmasına devam edilebilir. Tedaviden bir fayda alınamıyorsa görüntüleme yöntemi kullanılarak enjeksiyon tedavisi uygulanabilir.
Kuyruk sokumu bölgesindeki apse, dökülen tüylerin iki kalça arasında birikmesi ile oluşan enfeksiyon sonucu meydana gelir. Bu enfeksiyonlar, tüy dibi iltihapları, tüy köklerinin enfekte olması veya başka enfeksiyonların yayılmasıyla tetiklenebilir.
Koksiks (Latince: coccyx) ya da kuyruk sokumu, omurganın en alt bölümüdür. Kuyruksuz primatlarda (örneğin insanlar ve diğer büyük maymunlarda) bir körelmiş kuyruk kalıntısıdır. Evrimsel süreçte zamanla giderek küçülmüşlerdir. Omurganın en ucunda çok küçük bir çıkıntı olarak varlığını gösterirler.
Aniden sert bir zemine düşme veya çarpma, ya da zamanla kuyruk sokumu bölgesine sürekli baskı olması sonucu (uzun süre hareketsiz oturmak, kuyruk sokumu bölgesinin bir yere dayanması) ya da kadınlarda doğum sırasında eklemin hasar görmesi sonucunda kuyruk sokumu bölgesinde ağrı hissedilmeye başlar.
Belirtiler küçük bir çukurdan büyük ağrılı bir kitleye kadar değişebilir. Berrak, koyu renkli ya da kanlı akıntı olabilir. İltihaplanma ile beraber kuyruk sokumu bölgesi kırmızı, hassas hale gelebilir ve akıntı olabilir. Enfeksiyon şiddetli olursa ateş, halsizlik ve bulantıya da yol açabilir.
Özellikle sakral (kuyruk sokumu) sinir köklerindeki sıkışıklık ya da yapışıklıklarda sinirin serbestlenmesi sırasında gerilme etkisi ile bir süre idrar yapmakta güçlük çekebilirler. Ancak bu geçici bir durumdur ve sıklıkla ilaç tedavisi ile birkaç haftada iyileşmektedir.
Kemik, kıkırdak ve eklemlerde aşınma, zedelenme, yıpranma veya hasara yol açan durumlar yürürken kalça ağrısı meydana getirebilir. Kırık, çatlak, düşme, trafik kazası, aşırı gerilme, darbe, yaralanma, sakatlanma, kemik erimesi, yaşlılık onlardan bazılarıdır.
Öncelikle ilaç tedavisi denenir. Uzun süreli oturmalardan kaçınılması, otururken bölgeyi basınçtan koruyacak simit (kuyruk sokumu minderi) kullanımı önerilir. Bitkisel tedaviler ilk 10 gün içinde denenebilir. Koksigodini ile başvuran hastaların ancak bir kısmı bu yöntemlerden fayda görür.
Kalça Eklemi Ağrıları
Bazı gerilmeler sonucunda alınan fazla kilolar ve kalça eklemi ağrılarını ortaya koymaktadır. Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir.
Genellikle popo üzeri düşmeler sonucunda kırılır veya eklemleştiği yerden bir miktar öne-arkaya veya yanlarara kayar. Hastalarımızın şikayeti; oturdukları zaman o bölgede duydukları batıcı ağrıdır. Radyolojik incelemerle tanı koyulur. Bu ağrıların giderilmesi için simit şeklinde bir mindere oturmaları önerilir.
Kıl dönmesi için hangi doktora gidilir? Kıl dönmesinin tedavisi genel cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Tedavi edilmediği zaman apse olur.
Kabızlık, yanlış tuvalet alışkanlığı, travma düşme kuyruk sokumu ağrılarına sebeplerindendir.
Kuyruk sokumu özellikle popo üstü düşmeler sonucu kırılabilir, eğilebilir, etraf dokularda ödem olabilir. Eğer kuyruk sokumunda bir eğilme yada kırık oluşmussa bu çok geçirilmeden rektal yoldan parmakla yapılan bir müdahale ile düzeltilebilir. Sonrasında hastaya 3 ay süreli oturma minderi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri