Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.
7. Meslek hastalığı bildirimini, iş yeri hekimi ya da sigortalı kendisi yapabilir. Bunu öğrenen işveren ilk 3 iş günü içinde durumu SGK'ya bildirir. 8. Meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu SGK Sağlık Kurulunca onaylanan sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
Gerçekten de hastalığın ya da bedensel veya ruhsal engellilik hâlinin meslek hastalığı olarak nitelendirilebilmesi için ilk şart, kişinin sigortalı olmasıdır. Bunun yanında hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik hâlinin yürütülen işin sonucu olarak ortaya çıkmalı diğer bir ifadeyle uygun illiyet bağı bulunmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Uzun süre solunan mineral tozların akciğerde birikmesiyle oluşan pnömokonyozlar, kurşun zehirlenmesi ve kimyasallara bağlı zehirlenmeler Türkiye'de en sık görülen meslek hastalıklarıdır. Dünyanın aksine, kas iskelet sistemi ve deri hastalıkları ülkemizde çok az tespit edilmektedir.
✓ Hastalığın nedeni işyerinde olup iş ile hastalık arasında nedensel bir bağ vardır. ✓ Zararlı etkinin başlamasıyla hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için gereken en az süredir. Pnömokonyoz yapacak yoğunluk ve nitelikte toz bulunan işyerinde en az 3 yıl çalışmış olmak gereklidir.
Meslek hastalıklarında klinik ve laboratuvar incelemeler ve iş öyküsü ile ilişkilendirilmesi sonucunda 'Tıbbi Tanı' konulur. Tıbbi tanının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından onaylanması durumunda 'Yasal Tanı' söz konusudur.
Türkiye'de ise veriler ve sayılar değişkenlik göstermekle beraber mesleki solunum sistemi hastalıkları ve akciğer hastalıkları ilk sırada gelmektedir.
Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,4 Lira, yatarak tedavide de 167,6 lira günlük rapor parası alacak. Asgari ücretliler 2022 yılı için ayakta tedavide günlük 144.5 lira, yatarak tedavide de 108.42 lira günlük rapor parası alıyordu. Asgari ücrete gelecek olan zamla bu rakamlar da güncellenecek.
İş göremezlik ödemesi hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında alınabilir.
Kısmi iş göremezlik, sigortalının mesleğinde kazanma gücünü kısmen kaybetme halidir. En az yüzde 10, en fazla yüzde 99,99'unun yitirildiğini gösterir.
Ön kanı koyulduğu takdirde 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanuna göre işveren, bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına, 3 işgünü içerisinde, sevk etmekle yükümlüdür.
Meslek hastalığı tazminat ücreti işçiye aylık olarak verilir ve işçinin güç kaybı oranı ile normalde aldığı maaş üzerinden hesaplanır. Örneğin aylık 5500 TL kazanan bir işçi, meslek hastalığından ötürü %10 düzeyde raporlu ise tazminat ücreti aylık 550 TL olacaktır.
A Grubu: Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları
Cilt kanseri, karaciğer veya böbrek harabiyeti, siroz, sinir sistemi bozuklukları, lösemi gibi hastalıklar kimyasal maddeler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
Sağlık çalışanlarının tanı aldığı en sık görülen meslek hastalıkları grupları ICD 10 tanı kodlarına göre %80,0 (n=80) pnömokonyoz, %7,0 (n=7) intervertebral disk bozuklukları, %5,0 (n=5) servikal disk bozuklukları, %3,0 (n=3) omuz lezyonları, %3,0 (n=3) alerjik kontakt dermatitti.
Meslek hastalıkları etkenle işçinin ilk temasından 1 hafta ile 40 yıl sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle çalışırken işyerindeki tüm kayıtların düzenli tutulması gerekmektedir.
A grubu meslek hastalıkları: Kimyasal kaynaklı meslek hastalıkları. B grubu meslek hastalıkları: Cilt kanseri ve kanserli olmayan cilt hastalıkları. C grubu meslek hastalıkları: Pnömokonyoz ve diğer solunum sistemi meslek hastalıkları. D grubu meslek hastalıkları: Mesleki enfeksiyon hastalıkları.
Meslek hastalıkları, etkenle çalışanın ilk temasından 1 hafta ile 30 yıl sonra ortaya çıkabilmektedir. hastalığın ortaya çıkması arasında geçebilecek, kabul edilebilir en uzun süredir. ay; kronik zehirlenmede 1 yıldır.
Öncelikle hastanın yaptığı işler tanımlanır. yapıldığı, ne süredir bu işte çalıştığı, günde ne kadar süre çalıştığı, işyerinde nöbet ve rotasyon sisteminin olup olmadığı sorulması gereken başlıca sorulardır.
15. ve 16.yüzyılda Agricola, Paracelsus ve Ramazzini, yaptıkları ayrıntılı çalışmalar ve yayınlarla, konuyu bir bilim dalı haline dönüştürmüşlerdir. Agricola (1494-1555), madenciler ve onların hastalıklarına ilişkin olarak gözlemlerini ilk yayınlayandır.
Türkiye'de resmi kayıtlara göre son bir yılda 4 bin 500 kişiye 'meslek hastalığı' teşhisi konuldu. Otomotiv ve ağır metal sektörü, meslek hastalığına yakalanmada en riskli iş kolları arasında. Akciğer ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ise şikâyetlerin ilk sırasında.
İşçi, meslek hastalığı nedeniyle açacağı maddi tazminat davası ile işverenden sağlık giderlerinin karşılanmasını, geçici iş göremezlik ödeneğini, sürekli iş göremezlik ödeneği, ölüm geliri, evlenme ödeneği ve cenaze giderleri talep edilebilecektir. Çünkü işçi bir süre ya da hayatının tamamı boyunca çalışamayacaktır.
Çalışma hayatında iş kazası ve meslek hastalığı gibi bazı olumsuz durumlar yaşanabilir. Bu olumsuzluklar neticesinde çalışanların iş hayatları erken yaşlarda sekteye uğrayabilir. Çalışmalarına engel teşkil edecek problemlerin ortaya çıkması ise malulen emekli olma hakkı doğurabilir.
meslek hastalığı nedeniyle erken emekli olunabilir. Meslek hastalığı bir kişinin çalışma hayatında maruz kaldığı iş koşullarından kaynaklanan sağlık sorunlarıdır. Eğer bir kişi meslek hastalığına yakalanmışsa ve bu hastalığın çalışma kapasitesini önemli ölçüde etkilediği tespit edilirse erken emeklilik hakkı doğabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri