Beyaz Lahana Yemeği (Kapuska)
İlgili 17 soru bulundu
Lahanaya yakışan baharat olarak öne çıkanlar; kişniş tohum, rezene tohumu, pul biber, susam, kişniş, çörekotu, ardıç tohumu, defne yaprağı, ince toz biber, isli biber, kimyon tohum. Hepsi bir arada değil, yemeğine göre tabii. Tazelerden ise en yakışanı kişniş ve taze soğan.
Lahanayı ince ince doğrayın. Daha sonra büyük bir kabın içine alın, biraz tuz ekleyip lahanaları ellinizle iyice ovun. İnce kıyılmış dereotunu, maydanozu, mısır, turşu ve rendelenmiş havucu, sarımsağı ekleyin. Üzerine zeytinyağı döküp karıştırın.
Lahanayı yapacağımız tencereye yağı ekleyip yemeklik doğradığımız soğanları, ardından salçayı ve pul biberi ekleyip kavurun. Doğradığımız lahanaları tencereye alın karıştırarak kavurun. Tencerenin kapağını kapatıp su eklemeden 5-10 dakika ara ara çevirerek pişirin.
Pişirmek için bir tava içine biraz sıvı yağ alın. Lahanalı harçtan bir kaşık kadar alıp tava içine dökün. Kenarlarından düzeltip her yerinin eşit kalınlıkta olmasını sağlayın. Yağda önlü arkalı olarak lahanaları pişirin.
Kavrulan sebzelere tuz ve bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri koyulup karıştırılır. Lahananın üzerine sebzeli karışım aktarılır, üzerine zeytinyağı gezdirilir. Fırından almadan önce bir miktar daha rendelenmiş kaşar peyniri koyulur. 200 derece fırında yaklaşık 20 dk pişirilir.
Tavada zeytinyağını ısıtın, lahanayı ekleyin ve karıştırarak yumurtaları dökün. Karıştırmaya devam edin ki yumurtadan omlet gibi parçaları kalmasın. Yaklaşık 10 dakika sürer. Sonunda yeşillikleri ekleyin, karıştırın ve ateşi kapatıp kapağın altında 3 dakika bekletin.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Sarmış olduğunuz tüm lahanaları sırt sırta dizin. Ayrı bır sos tenceresinde 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile bir yemek kaşığı salçayı kavurun. Bir miktar su ile açın ,içine tuz ve çay kaşığının ucuyla şeker ekleyin ve lahanaların üzerine dökün. Kapağını kapatarak kısık ateşte sarmalarınızı pişirin.
Kapuska kelimesi dilimize Rusça'dan geçmiş ve Rusça'da “Kapuska”, “Lahana” demek. Kocaman ve mis gibi lahanaların dış yapraklarıyla nefis bir lahana sarması yaparsınız, geri kalan iç kısmıyla da harika bir kapuska pişirirsiniz, işte mutfakta ekonominin kitabını yazmanıza çok az kaldı.
Öncelikle lahana haşlanır. Daha sonra pirinçler iyice yıkanıp bir kabın içerisine dökülür. Üzerine de küçük küçük soğan, domates, sarımsak doğranır ve karabiber, toz biber, nane, domates salçası, nar ekşisi, tuzu, tereyağı ve zeytinyağı konulup iyice harmanlanır.
Lahana haşlama esnasında suyun içerisine tuz konulması unutulduğunda en son suyun içerisine tuz atılarak daha önceden haşlanmış lahana yaprakları bir müddet tuzlu suda bekletilerek tuzu alması sağlanabilmektedir.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Lahana suyunda yer alan antioksidan maddeler sayesinde, bağırsaklarınızda oluşan zararlı maddelerin atımı kolay olacaktır. Yani ödem ve şişlik gibi problemleri lahana suyu ile giderebilirsiniz.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Lahana katmanlı bir sebzedir. Nasıl temizleneceği konusunda kafa karıştırabilir. O lahanayı pişirmeden önce, araştırmalar onu pişirmeye başlamadan önce yıkamanızı öneriyor.
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri