Katil balinalar, kısa yüzgeçli pilot balinalar, beyaz balinalar, deniz gergedanları ve insanlar olmak üzere menopoz yaşadığı bilinen sadece beş hayvan var.
Scientific Reports bülteninde Pazartesi günü yayınlanan raporda, beyaz balinaların ve deniz gergedanlarının, menopoza giren hayvanlar listesine eklendiği ilan edilmiş. Eklenen bu son iki tür ile birlikte, toplam sayı beşe ulaşmış. Listede; bu iki balina, katil balinalar, kısa yüzgeçli pilot balinalar ve bizler varız.
Köpekler, insanlar gibi menopoza girmezler. İnsanlarda menopoz, kadınların üreme yeteneklerinin sona erdiği bir dönemi ifade ederken, köpeklerin doğal üreme döngüsü farklıdır. Dişi köpekler, yaşlandıkça üreme kapasiteleri azalır ve adet döngüleri düzensizleşebilir, ancak kesin bir menopoz dönemi yaşamazlar.
Bir grup bilim insanının Pazartesi günü Scientific Reports dergisinde bildirdiğine göre, Beluga balinaları ve narwhals, menopoz memelilerinin saflarına bilinen en son katkıdır . Bu, toplam tür sayısını beşe getiriyor: bu iki balina, katil balinalar, kısa kanatlı pilot balinalar ve biz.
Kediler poliöstrus canlılardır ve çiftleşme döneminde hamilelik oluşmadığında iki üç haftada bir kızgınlık dönemine girerler. Kedilerdeki östrus döngüsünün bir diğer önemli farklılığı da ömür boyu sürmesidir. Kısacası kedilerde menopoz gibi bir değişim yaşanmaz ve doğurganlık ömür boyu devam eder.
İlgili 22 soru bulundu
Köpeklerin östrüs döngüsüne bakarak "Dişi köpekler menopoza girer mi?" sorusunun cevabının evet olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum sanıldığından çok daha farklıdır ve köpeklerde menopoz meydana gelmez. Kısırlaştırılmamış olan dişi köpekler hayatlarının sonuna kadar yılda bir ya da iki defa kızgınlık dönemine girer.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Kadın cinsel yaşamı hayat boyunca aynı şekilde seyretmez. Yaşlılık ve menopoz kadın cinsel hayatını etkileyen en önemli etkenlerdir. Kadın ne kadar erken menopoza girerse cinsel fonksiyon bozuklukları o kadar kompleks ve ciddi olur.
Menopoza girerken hormon seviyeleri değişkenlik gösterdiğinden adet kanamaları düzensiz bir şekilde olur. Bunun yanında lekelenme görülebilir. Bazı aylarda kanama çok şiddetliyken, bazı aylarda ise hafif ve kısa bir şekilde geçer.
Eğer kadın menopoz dönemindeyse bu kanamanın bazı nedenleri vardır. En sık neden, menopoza bağlı olarak gelişen ve atrofi denilen endometriyal (rahmin iç kısmı) ve vajinal dokulardaki incelmeye bağlı olan kanamalardır. Sık rastlanan ikinci bir neden ise; kullanılan hormon tedavilerine bağlı kanamalardır.
Bilinenin aksine menopoz döneminde orgazm kapasitesi azalmaz. Yalnızca vajina üzerindeki değişiklikler nedeni ile orgazma ulaşma süresi uzayabilir. Bu da orgazm güçlüğü olarak nitelendirilebilir. Ancak menopoz tedavisi ile vajina kuruluğu sorunu giderilebilir.
Yaklaşık 45-55 yaşları arası, normal menopozal geçiş dönemi olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49, yurt dışında ise 50-52 yaşları civarındadır.
İnsanlardaki adet dönemine benzeyen bu döngüde, insanlardaki gibi yoğun kanamalar olmaz. Bu döngüler yaşamları boyunca gerçekleşir yani dişi kediler, insanlardaki gibi bir menopoz dönemi yaşamazlar. Bu nedenle kedilerde menopoz belirtileri görülmez.
Doğal menopoz yaşı, genetik, etnik köken, sigara içme ve üreme öyküsü gibi bir dizi faktörden etkilenmektedir. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48'dir. Genel olarak, bir kadın annesiyle benzer yaşta menopoza girme eğilimindedir.
Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur. Bir kadın menopoz dönemine tam olarak girdiğinde artık gebelik riski yoktur ve cinsel ilişki sırasında korunmaya da gerek kalmaz. Ancak bu durum dışında kadınlarda adet kanaması tam kesilmeden her zaman gebelik riski vardır.
Kadın için hassas bir dönem olan menopozda, memelerde doku ve yağ kaybı olur, meme dokusunun yoğunluğu azalır, küçülmeye başlayabilir ve yumrular hissedilebilir. Bunların çoğu kanser değildir ve iyi huylu değişiklikler olarak tanımlanır.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Diğer yandan 20-30 yaşlarındaki insanların çok azı 70-80 yaşlarında olan kadınlar ile erkeklerin cinsel beraberlik yaşayabileceğini düşünür. Oysa 60-70 veya 80-90 yaşlarındaki insanların genel olarak sağlıkları yerinde ise cinsel etkinlikler içine de girebilirler.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri