(Trilye, Kaplık, Kıvırcık, Kara) Meyveleri orta büyüklükte olup yuvarlağa yakın, silindirik şekildedir. Et/çekirdek oranı yüksektir •Erken verime yatar, verim yüksek ve düzenlidir. Yağ oranı yüksektir. Soğuğa karşı kısmen dayanıklıdır.
Kasım ayında don toleransı yüksek olan çeşitler; Memeli ve Otur, Ocakta; Memeli, Otur, Eşek zeytini ve Gemlik; Mart ayında ise; Gemlik, Otur, Ayvalık ve Memeli şeklinde belirlenmiştir. Memeli çeşidi Kasım ayında -11 ºC'de %30.86, -14 ºC'de ise %48.88 oranı ile en az zararlanma gösteren çeşit olarak saptanmıştır.
Dayandığı minimum sıcaklık ise -7 °C dir. Bu derecenin altında zararlanmalar başlar. Soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülür.
Bu çeşit için Trilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır. Marmara bölgesinin önemli zeytin çeşitlerindendir. Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Kastamonu, İzmir, Manisa, Aydın, İçel, Adana, Antalya ve Adıyaman illerinde yetiştirilmekte olup oldukça geniş bir alana yayılmıştır.
Soğuğa dayanıklı zeytin çeşitleri
Bunun için Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu'da sık sık yetiştiriciliği yapılır. Soğuğa dayanıklı zeytin sayısı az olsa bile hiç yok değildir. Gemlik, Memecik ve Domat zeytinleri soğuğa karşı dayanıklılığı ile bilinen zeytinlerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Zeytinin yayılmasını sınırlayan en önemli faktördür. Zeytin ağacı, -7°C'den aşağı sıcaklıkta, soğuğun şiddeti, süresi, ağacın gelişme durumu, yaşı vb. şartlarda zarar görebilir. Zeytin yetiştirilen yörelerde yıllık sıcaklık ortalamasının 15°- 20 °C arasında olması istenir.
Zeytin soğuk iklim koşullarında yetişmez.
Türkiye'de coğrafi bölgelerin özellikleri incelendiğince soğuk hava koşullarının karasal ve sert karasal iklimlerde olduğu görülür. Bu nedenle sert karasal iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesi ile karasal iklime sahip İç Anadolu Bölgesi'nde zeytin tarımı yoktur.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar.Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Bir zeytin ağacından 5 kg zeytin alanda vardır, 50 kg zeytin alanda vardır. Meyve verimi, bulunulan bölgenin iklim özelliğine, toprak yapısına ve bakım işlemlerine göre değişiklik gösterebilir. Trilye zeytin çeşidi genellikle ortalama olarak 15-20 kg meyve vermektedir.
Zeytin fidanının dikimi için en ideal zaman kasım, aralık ve ocak aylarıdır.
Zeytin bitkisinde -70C ve altındaki sıcaklıklarda soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülebilmektedir. Aşırı yaprak dökümü, taze sürgünlerde çatlaklar, kabuk çatlaması, zaman zaman kalın dal ölümleri şeklinde arazlar ortaya çıkabilmektedir.
Zeytin ağacı kasım ve şubat ayları arasında uyur, dinlenir. Mart-nisan ayları arasında dallarının uçları filizlenir. Nisan-haziran ayları arası çiçeklenme mevsimidir. Temmuz-ağustos aylarında meyveleri yani zeytin taneleri büyür, çekirdeği sertleşir.
Zeytin ağaçları sıcak bir iklime sahip olan bölgelerde yetişmektedir. Bu nedenle soğuk iklime sahip olan bölgelerde zeytin ağaçları yetişemez. Ayrıca toprak çeşitliliği zeytin ağacı için önemli değildir. Verimi çok ya da az olan sıradan bir toprakta yetişebilir.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Ülkemizde arbequina bodur fidan çeşidi en fazla tercih edilen bodur fidan çeşididir. Yağ veriminin diğerlerine göre daha yüksek olması sebebiyle daha çok yetiştirilir. Yüksek verim sağladığı için de çiftçilerin en çok tercih ettiği bodur fidan çeşididir.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Gemlik bölgesinde üretilen zeytin tat ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul edilmektedir. Hem yağlık hem de sofralık olarak tüketilebilir.
Diğer zeytin türleri ne göre Tirilye zeytininin yağ oranı çok daha yüksektir. Örnek vermek gerekirse Edremit zeytininin 8-10 kilogramından 1 Litre yağ elde edilirken Tirilye zeytininin (Gemlik Zeytini) 3-4 Kilosundan 1 Litre yağ üretilmektedir ortalama yağ oranı %25-30 civarındadır.
Zeytinde aşırı sulamalardan kaçınılmalıdır.
Aşırı sulamalar sonucunda, topraktaki havalanma yetersiz olacağından, kök çürümesine ve phytopthora ve verticillium gibi fungal (mantari) hastalıklara neden olabilir. Bu tüm bitkiler için istenmeyen ve önerilmeyen bir durumdur.
AĞAÇ BAŞI ORTALAMA VERİM 12-13 KG!
Ortalama üretim alanları 5-10 da ve ağaç başına ortalama verim 12-13 kg'dır.
Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
İKLİM: Zeytin, 40 ºC ile -7 ºC arasındaki sıcaklıklarla dayanabilse de iyi bir büyüme ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25 ºC'lerde olması istenir. Zeytin'in soğuklama ihtiyacı 600 ila 1000 saat arasında değişmektedir.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
zeytinlikte ve donun çökebileceği alanlarda lastik, benzeri malzeme yakılmalıdır. sulama yapılması don zararını azaltan bir uygulamadır. bu da ağaçları korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri