Tencereye sırası ile çiğden et, biber, patlıcan, salçalar, domates ve sarımsak rendesi eklenir. En üste tuzu ve yağı gezdirilir. Ocağın altı açılır ve süzgeçten geçirilen sumak suyu eklenir. Kapağını kapatıp kaynara çıktıktan sonra orta ateşte 30 dakika kadar pişirilir.
Diyarbakır yöresinin dillere destan MEFTUNE YEMEĞİ TARİFİ - MEFTUNE NASIL YAPILIR - [MEFTUNE TARİFİ] - YouTube.
Diyarbakır Kabak Meftunesi
Malzemeleri kış kabağı, kuzu eti ,sadeyağ, domates salçası, sumak, sarımsak, tuz, pul biberdir. Diyarbakır Kabak Meftunesi 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Meftune yemeğinin yanına sade bulgur pilavı veya şehriyeli pirinç pilavı yapabilirsiniz. Yanına semizotlu salata veya bir kase yoğurtla yemeğinizi afiyetle yiyebilirsiniz.
Suyla seyreltilen 3 yemek kaşığı salça ilave edip kavrulur. Kuru domatesler de eklendikten sonra üzerine az su ilave edilen et kaynamaya bırakılır. Kaynayınca haşlanmış patlıcan ve biberler ilave edilir. Üzeri örtülene kadar su ilave döküldükten sonra sarımsaklar, tuz ve pul biber eklenerek pişirilir.
İlgili 35 soru bulundu
diyarbakır mahalli yemeğidir. patlican,bakla,kiş kabaği veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemektir.
Batman Türlü (Tırşık) Nasıl Yapılır
Tencereye kullanılacak yağ ve yıkanmış et konup kısık ateşte çevrilerek yumuşatılır. Daha sonra soyulmuş sarımsak, doğranmış patlıcan ve biber ilave edilip çevrilir. Domates ve tuz ilave edilip sıcak su ilavesiyle pişirilir. (Domatesler su saldığından fazla su konmamalıdır.)
Diyarbakır'ın en popüler yemeği olarak bilinen Meftune, etli yemekler kategorisinde yer almaktadır. Meftune eti ile hazırlanan yemeğin baharat ve soslarla akşam yemeklerinde servis edildiği bilinmektedir. Salça ve yoğurt ile hazırlanan Pıçık yemeği, Diyarbakır'ın ünlü yemekleri arasında yer almaktadır.
Kış Kabağı Meftunesi (Diyarbakır Usulü)
Ünlü yemekler: meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, mahlepli Diyarbakır çöreği, ayvalı kavurma, cartlak kebabı, kaburga dolması… Antika ürünler ve seramikler. Diyarbakır karpuzu.
Medfun kelimesi Osmanlıca bir kelime olarak bilinmektedir. Kelime anlamı olarak defnedilmiş ve gömülmüş manasında kullanılan bir kelime olduğu söylenebilir. Tarih kitaplarında ve Osmanlıca kitaplarında rastlanan bir kelime olduğu söylenebilir.
Mercimek haşlanınca tencereye zeytinyağını koyalım ardın dan bütün malzemeleri ekleyelim patlıcanı mercimeği domatesi soğanı sarımsağı salçayı naneyi biberi ve tuzu ekleyip güzelce karıştıralım. En son bir bardak suyu ekleyip ocağa pişmesi için koyalım. Yaklaşık 25 ila 30 dk patlıcanlar pişene kadar pişirelim.
Bulgur, sarımsak, yoğurt ve tereyağı ile yapılan Pıçık yemeği, bilinmeyen ve artık eskilerde kalmış bir tarif. Ama bunun tadını bilen ev hanımları, halen bile zaman olduğunda bu yemeği yapıyorlar.
Piçik (Güneydoğu Anadolu Yöresi ) - Nefis Yemek Tarifleri.
Bir şeyi aşırı seven ve ona delicesine bağlı olan kişiler de meftun olarak adlandırılabilir.
Önceden kaynar suya koyup hazırladığınız 2 avuç dolusu sumağı, suyunu süzüp yemeğe ilave edin. Bu su kabakların üzerine kapatacak kadar olsun, gerekirse su ilave edebilirsiniz. 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ekleyebilirsiniz. Bu şekilde kabaklar pişene kadar pişirin. Çatalla kontrol edebilirsiniz.
İşte Diyarbakır'ın meşhur burma kadayıfı!
Yıllardır fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan kadayıf çeşitleri ramazan ayında da sofralarında yer alıyor.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Yılan otlarını yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Islanmış yarmayı ve dogranmış yılanotunu bol su ekleyerek geniş bir tencerede kaynatın. Buğday piştikten sonra üzerine (yılanotunun acısını alması için) un serpin. Yaklaşık yarım saat sonra kaşık yardımıyla unu çorbanın üzerinden alın.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda kendiliğinden yetişebilen tirşik otu, bu nedenle Adana, Osmaniye gibi yörelerimizde sıkça tüketiliyor. En meşhur olduğu yerin ise Kahramanmaraş, Andırın bölgesi olduğu biliniyor. Öyle ki o yörelerde tirşik otu halk arasında "Andırın Doktoru" olarak da anılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri