Östrojen seviyelerindeki değişiklikler (artışlar veya azalmalar) migren dahil baş ağrılarını tetikleyebilir. Östrojen seviyelerindeki değişiklikler biyolojik süreçlerden (ör. adet görme, hamilelik ve menopoz) veya eksojen hormonların kullanımından (ör. hormon içeren kontraseptifler, tüp bebek) kaynaklanabilir.
Prolaktin salgılayan hipofiz tümörü fark edilmeyerek büyümeye devam edersen yakınındaki sinir ve dokulara baskı yaparak baş ağrısına ve görme sorunlarına neden olabilir. Ergenlik öncesi ve menopoz sonrası adet görmeyen kadınlarda prolaktin hormonu salgılanmasına neden olan hipofiz tümörleri geç teşhis edilebilir.
Hormon seviyesinin düşmesi baş ağrısına neden olur
Regl sırasında ortaya çıkan migren ataklarının sebebi, kanamadan hemen önce kandaki östrojen hormonu seviyesinin düşmesi ve östrojen hormonunun göstermiş olduğu dalgalanmadır.
Genellikle tek yanlı, göz çevresinde ve oyucu bir ağrı olur. Sık atakların olduğu küme dönemi sonrasında iyileşme dönemi gelir fakat iyileşme süreci haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. Küme baş ağrısı hayati bir tehlike barındırmayan, nadir görülebilen ancak yaşam kalitesini bozan şiddetli bir baş ağrısıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Düşük östrojen, regl kanamalarınızı aşırı derecede hafifletebilir, hatta tamamen yok olmasına neden olabilir. Bunun nedeni östrojenin rahim ağzınızın her ay kalınlaşmasına neden olan hormon olmasıdır. Eğer düşük östrojen seviyelerine sahipseniz, rahim duvarınız yeterince kalınlaşmayabilir.
Progesteron hormonu düşüklüğü belirtileri şu şekildedir;
Adet döngüsünde düzensizlikler yaşanması Baş ağrısı ve migren şikayetleri. Anksiyete ve depresyon bozukluğu gibi psikolojik durumlar.
Progesteron seviyesinin düşük olduğu dönemlerde, özellikle adet öncesi dönemde baş ağrısı sıkça görülür. Kadınlarda ruh hali değişiklikleri görülebilir. Özellikle depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşanabilir.
Kadınlar östrojen hormonunun fazla olduğunu cinsel isteğin azalmasından, memelerde büyüme ya da hassasiyet olmasından veya adet döngüsünün bozulmasından anlayabilirler. Östrojen fazla olduğunda vücut tuz ve su tutarak ödem oluşturur.
Fazla salgılanan östrojen hormonu cinselliğe karşı soğumaya neden olur, Kadınlarda östrojenin aşırı olması ruhi dalgalanmalara ve mutsuzluğa yol açar, Östrojenin fazla olması devamlı olarak şişkin hissetmeye ve vücudun şişmesine neden olabilir, Fazla östrojen yüzünden memelerin hassasiyeti artar ve memeler şişer.
Östrojen ve Migren
Menstrüasyondan yani adetten hemen önce östrojen seviyelerindeki düşüş birçok kadında migreni tetikler. Migren genellikle östrojen seviyeleri yüksek olduğunda gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde azalır.
Bazı durumlarda, vitamin eksikliği migren veya baş ağrısı ataklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Araştırmalar, D vitamini, B6 vitamini, folik asit, magnezyum ve B12 vitamini gibi vitamin ve minerallerden eksik beslenmenin migren atakları ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabileceğini göstermiştir.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Öte yandan tiroid bezinin fazla çalışması anlamına gelen hipertiroidi ise çarpıntı, terleme, iştah artışı, kilo kaybı, sinirlilik ve el titremesi ile birlikte baş dönmesi belirtisi ile de ortaya çıkabilir.
Kadınlarda prolaktinoma genellikle küçük tümörler iken, erkeklerde prolaktin yüksekliği nedeni olan bu tümöral oluşumlar daha büyük olma eğilimindedir. Büyük tümörler çevredeki sinirler üzerinde baskı oluşturarak görme problemleri ya da baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabilirler.
Progesteron Yüksekliği
Tek başına progesteron hormonunun yüksekliği ciddi bir sağlık sorunu değildir. Fakat progestoron seviyesinin yüksek olması bir sonuçtur, gebeliğin doğal sürecine bağlı olarak artar. Bunlar dışında yüksek progesteron seviyesi meme kanserinin oluşma riski ile bir ilişkilendirilmesi yapılmaktadır.
Adet döngüsünün luteal fazındaki progesteron artışı, meme şişmesi, ağrı ve hassasiyetle ilişkilidir. Memede hissedilen ağrı (mastalji) adet öncesi sendromun yaygın bir belirtisidir. Hamile kalındığında ise progesteron hormonu göğüsleri süt üretimine ve emzirmeye hazırlar.
Mevsimsel alerjileri veya sinüzit rahatsızlığı olanlarda bu tip baş ağrısı görülebilmektedir. Hormon dalgalanmalarına bağlı baş ağrıları, genellikle kadınlarda görülmektedir. Regl, doğum kontrol hapları ve hamilelik; vücuttaki östrojen seviyesini etkileyip baş ağrısına neden olabilir.
Yumurtlamadan hemen sonra progesteron seviyesi çok yükselir. Bu hormonun temel görevi; döllenen yumurtayı barındıracak olan rahim içi dokusunun yerinde durmasını sağlamak. Bu görevi östrojen hormonu ile birlikte yerine getirir. Progesteron, aynı zamanda hamileliğin son ana kadar devam etmesini sağlayan hormondur.
Progesteron seviyesini yükseltmek için C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilir. C vitamini kaynakları arasında bulunan domates suyu, gebelik dönemine hazırlık için tüketilmelidir.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Baklagiller, tohumlar, susam, soya fasülyesi, keten tohumu, havuç, elma, üzüm, kırmızı meyveler fitoöstrojen içeren gıdalar arasındadır. B ve D vitamini takviyesi ve bor mineralinin de östrojen mekanizmaları üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir.
Ancak 40 yaşından itibaren, premenopoz denen menopoz öncesi döneme girilmesiyle hormonlarda hızlı bir değişim olur. Bu hızlı değişimle östrojen hormonu azalır, ateş basması, terleme, geceleri uyuyamama kadınların sık sık şikayet ettiği durumlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri