Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Anne ve babanın sivilce hastalığı varsa; çocukta sivilce görülme olasılığı yüzde 50'den fazladır.
Bu değişikliğin en belirgin olanı ise cildimizde çıkan akneler. Hormonal sivilcenin sebebi regl dönemindeki testosteron seviyesinin değişmesi olarak gösteriliyor. Yumurtlama döneminde cildimiz daha yağlı ve parlamaya müsait olur.
Bu hormonun fazlalığında ciltteki sebum üretimi artıyor ve beklenmedik akneler ortaya çıkabiliyor. Yani periyod zamanlarında aknelerin artamasının sebebi östrojenin daha fazla üretilmesinden kaynaklı.
Vücuttaki hormonal dalgalanmalar, özellile de androjen hormonlar da yaşanan iniş çıkışlar sebum üretimini uyarır. Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir.
Akne (Sivilce) Nedenleri
Bir tür hormonun aşırı aktivitesi (androjenler) Cİildin fazla yağ üretmesi. Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler. Sivilce sıkma, tahriş
İlgili 21 soru bulundu
Yapılan araştırmalar, akne (sivilce) şikayeti olan kişilerde çinko eksikliğine rastlandığını ortaya koyuyor. Güzelliğe giden yolun sağlıklı beslenmekten geçtiğini belirten uzmanlara göre, derideki yağ üretiminde, akne oluşumuna yol açan hormon bozukluklarında çinko önemli rol oynuyor.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Eğer polikistik over sendromu sebebiyle akne ya da sivilce problemi varsa sivilce kremleri, antibiyotik ilaçlar ya da tüylenme için lazer epilasyon teknikleri de kullanılan uygulamalardır. Ayrıca, eğer hasta çocuk sahibi olmak istiyorsa çocuk sahibi olmaya yönelik ek tedaviler de uygulanabilir.
Genellikle kadınlarda daha çok salgılanan androjen hormonu da sebum (gözenekleri tıkayan bir çeşit yağ) üretimini arttırdığı için sivilceye sebep olur. Bu tıkanıklıkların başka bir sebebi de makyaj, kir, yağlı yemeklerden bulaşan yağlar veya yüzünüzde kullandığınız diğer ürünler olabilir.
Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak güzelleşir, cildi ışıl ışıl parlar, hareketlidir, canlıdır ve hem sosyal hem iş hayatında çok daha verimli olur. Bu dönem ayrıca çocuk yapmak için de en uygun süreçtir. Hamileliğin oluşmasıyla birlikte ise farklı hormonlar devreye girer.
Akne, hormonal nedenlerle gelişebilen bir hastalıktır. Özellikle erişkin kadınlarda sıklıkla akne görülürse mutlaka hormon tetkiklerinin yaptırılması gerekir.
Hormon bozukluğu bulunan hastalar hastanenin dahiliye bölümüne gitmelidir. Dahiliye doktoru ise, gerek gördüğü takdirde hastaları endekronoloji servisine yönlendirir. Eğer hastalar isterlerse direkt olarak da endekronoloji servisine de başvurabilirler.
Stres Sivilceleri Nerde Çıkar? Stres sivilceleri en çok burun ve alın bölgesinde çıkıyor. Bu bölgedeki aşırı sebum artışı cildini yağlandırabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Düzenli cilt bakımı yapmadığında ve cildini arındırmadığında stres sivilcelerinin çıkması için uygun ortamı yaratmış bulunuyorsun.
Stresten çıkan sivilce, büyük, ucu olmayan ve şişkin görünümdedir, bu dönemde çıkan sivilcelerle birlikte artan sayıda siyah nokta (kapalı komedon) ve beyaz nokta (açık komedon) da görülebilir.
Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar. Ağır kozmetik ürünleri kullanmak ve regl dönemlerinde kör sivilceler ortaya çıkmaktadır.
Polikistik over sendromu için genellikle hormon ve tam kan sayımı testleri verilmektedir. Kandaki androjen hormonlarının seviyesi ile FSH ve LH adlı hormonların seviyelerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında oldukça önemlidir.
Polikistik over sendromunun yaygın belirtileri arasında, kilo artışı, tüylenme, kısırlık, yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme yer almaktadır. Ayrıca saç dökülmesi ve ciltte lekelenme, adet düzensizliği, uzun süre adet olamama ya da adet döngüsü içerisinde görülen ara kanamalar, peş peşe düşükler bulunmaktadır.
Polikistik Over Sendromu Geçer mi? Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
Dermatolog, cilt, saç ve tırnak durumlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Akne teşhis ve tedavisinde en nitelikli profesyonellerdir.
Eğer bir etken maddeyi uygulama önerilerine uygun kullanıyor ve cilt problemleriniz devam ediyorsa yapmanız gereken en iyi adım beklemek olacaktır. Çoğu etken maddenin kusma periyodu 4-6 hafta sürer.
2-Sivilceler, evlenince ya da doğum yapıldığında geçer
Sivilcelerin ortaya çıkmasında beslenme tarzından genetik özelliklere kadar birçok unsur rol alıyor. Her ne kadar halk arasındaki sivilcelerin evlenince ya da doğum yapınca ortadan kalktığı düşünülse de böyle bir doğru bulunmuyor.
Akne ya da diğer adıyla sivilce, ciltteki yağ bezleri ve kıl köklerinde meydana gelir. Sivilcenin (aknenin) oluşumunu en kısa şekilde anlatmak gerekirse, ciltteki gözenekler, derinin altındaki folikül adı verilen kanalların dışa açılan ağız kısmıdır. Bu kanallara, yağlı bir sıvı olan sebumu üreten yağ bezleri bağlanır.
ÇENEDE ÇIKAN SİVİLCELER
Uzmanlara göre bu endokrin sisteminizde bir bozulma olduğu anlamına gelir. Genellikle yağ bezlerini aşırı uyaran ve gözenekleri tıkayan aşırı androjen seviyelerinin bir sonucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri