Göbek yağlandıran hormonların başında insülin hormonu gelmektedir. İnsülin hormonu fazla salgıladığımızda şekerimizi düşürerek daha fazla acıkmamızı sağlar fazla yediğimizde de göbek yağlanmamız artar. Bir diğer göbek yağlanmasını artıran hormon tiroid bezimizin az çalışmasıdır.
Hormonal göbek, hormon dengesizliğinin bir sonucudur. Hipertiroidizmden PCOS'a kadar birçok hormonal değişiklik ve düzensizlik kilo alımına ve aşırı göbek yağına neden olabilir. Nasıl kurtulursunuz: Hormonal göbeği uzak tutmanın tek yolu hormonal uyumu korumaktır.
Hormonal kortizollerin de odak yerinin karın yağları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Bu yüzden en iyi yol, üstünüzdeki baskıyı azaltacak olan egzersizdir. Egzersiz yapmak hem stresinizi, hem o bölgedeki yağlanmayı azaltacaktır.
Karın bölgesinde yağlanma, şişkinlik ve kilo alımı östrojen fazlalığı belirtisidir. Artan yağların sebebi farklı da olabileceği için tiroit bezlerinin de kontrol ettirilmesi gerekir. Adet düzensizliği: Aniden gelen adet kanaması ya da geciken adet kanaması östrojen hormonunun fazla salgılanmasından kaynaklanabilir.
Göbek Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir? Bel ve karın yağları vücudun diğer bölgelerindeki yağlarda olduğu gibi fazla kalori alınması ile artmaktadır. Bu durum obeziteye de yol açmaktadır. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, yaşlanma ve genetik etkenler de göbek ve bel çevresi yağlanmasında rol oynar.
İlgili 35 soru bulundu
Sağlıksız gıdalar tüketmek beraberinde fazla kilo ve vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Zayıf bir insan yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu göbek kısmında yağ birikmesine zemin hazırlar ve bunun sonucunda ortaya vücut yapısında orantısız görüntü meydana gelir.
Bireyde göbek yağlanmasının en büyük nedenlerinden biri de yeterince egzersiz yapmamak sonucunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle karın egzersizlerini mutlaka düzenli bir şekilde yapmalı ve yediğimiz besinlerin içerisinde yer alan fazla enerjiyi depolanmasına izin vermeden vücudumuzdan uzaklaştırmalıyız.
Östrojen fazlalığı belirtileri arasında adet dönemlerinde aşırı kanama, göğüslerde hassasiyet, migren, kilo alma, depresyon, uykusuzluk ve libido kaybı yer alır. Bu belirtiler bir doktor tarafından değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Östrojen hormonunu azaltan yiyecekler arasında patates, mango, mantar, közlenmiş sebzeler ve zerdeçal da bulunmaktadır. Yüksek lifli ve az yağlı besinlerin tüketilmesi bu durumda önemli hale gelmektedir. Kilo vermek de bu hormonun düşmesinde önemli katkı sağlamaktadır.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek ve yüzmek karın yağlarının erimesinde etkilidir. Ek olarak düşük karbonhidrat, yüksek proteinli ve bitkisel yağlı beslenmek karın yağlarının daha kolay eritilmesini sağlar. Kilogram başına 30-35 ml su içilmesi gereklidir.
Hormon bozukluğu bulunan hastalar hastanenin dahiliye bölümüne gitmelidir.
Vücut yağı oranı : Vücut yağ yüzdeniz daha yüksekse, bu fazla yağın büyük bir kısmı muhtemelen göbek bölgenizde toplanıyordur ve bu da otururken ve hatta ayakta dururken göbek katlanmalarına neden olur. Genetik : Araştırmalar, karın bölgesinde fazla yağın depolanmasının %60'a kadar genetik olduğunu bulmuştur.
E vitamini kadınlarda progesteron ve östradiol arasında sağlıklı bir denge sağlamak için çok önemlidir. Alfa, beta, gamma ve delta tokoferolleri (pirinç kepeği yağından çıkarılan formüllerde bulunan) içeren günlük takviye, sağlıklı bir hormon dengesi sağlanmasında yardımcıdır.
Düşük östrojen, regl kanamalarınızı aşırı derecede hafifletebilir, hatta tamamen yok olmasına neden olabilir. Bunun nedeni östrojenin rahim ağzınızın her ay kalınlaşmasına neden olan hormon olmasıdır. Eğer düşük östrojen seviyelerine sahipseniz, rahim duvarınız yeterince kalınlaşmayabilir.
Östrojen fazlalığı vücudun su ve tuz tutmasına neden olur. Yüz yuvarlaklaşır, el ve ayaklarda şişlik ve ödem gelişir. Östrojen fazlalığı bacak damarlarının tıkanmasına, akciğere pıhtı kaçmasına, safra kesesinde taş oluşmasına ve tansiyonda bir iki puanlık artışa sebep olabilir.
Adetin 8. günü ile başlayan ve yaklaşık 14. gününde sona eren ovulasyon döneminde östrojen iyice artar ve en üst seviyesine ulaşır.
Progesteron hormonu düşüklüğü nedir? Progesteron hormonu, gebelik için temel hormonlardan biri olduğundan progesteron hormonu düşüklüğünde hamilelik büyük olasılıkla gerçekleşmez. Bir kadın vücudunda döllenme sağlıklı bir şekilde gerçekleşse de progesteron hormonu yetersiz olduğunda rahim duvarı yeterince kalınlaşmaz.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Progesteron yüksekliği belirtileri şöyledir;
Uykudan halsiz bir şekilde uyanma. Göğüs bölgesinde hassasiyet. Mide bulantısı, hafif baş dönmesi ve şişkinlik.
Sağlık sorunlarının kaynağı göbekteki yağlanmadır
Hipertansiyon, kalp hastalıkları, metabolik hastalıklar, insülin direnci, diyabet, ortopedik problemler, diz ve eklem hastalıkları, bel fıtıkları ile kanser gibi hastalıklar, aşırı kilolar sonucu ortaya çıkan başlıca sağlık sorunlarıdır.
Basen, kalça ve göbek gibi bölgelerde daha çok genetik olarak yağ birikimi yaşanıyor. Karın ve bel çevresinde ise genellikle metabolik veya hormonal etkenlere bağlı fazla yağ birikimleri oluşabiliyor. Doğum ve doğum sonrası nedenlerden, hareketsiz yaşamdan kaynaklı nedenlerden de bölgesel yağlar oluşabiliyor.
En az 3 aylık bir süre tanımalısınız ki, vücudunuz da bu değişimi gösterebilsin. 1 aylık ya da 2 haftalık bir sürede bu değişim gerçekleşmez. Genellikle, göbek yağlarının gitmemesinin nedeni kilo veremediğinizi düşünmenizdir. Ancak, vücudunuzdaki gerçek değişim için en az 12 hafta, yani 3 ay zaman tanımanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri