Ay/yıl şeklinde yazılan bu kısımda 11/24 yazması, kartınızı en son kullanacağınız tarihin Kasım 2024 olduğunu anlatır. Yıl kısmının ilk iki rakamı, kartlarda bulunmaz. Yani yıl, 2024 değil; 24 olarak yazılır.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
son kullanma tarihi (skt)
TETT açılımı, tavsiye edilen tüketim tarihi olarak literatürde kendisine yer bulmuştur. Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir ürünün en iyi kalite ve tazelik seviyesine ulaşabileceği önerilen zaman olarak belirtilir. TETT, özellikle gıda ve içecek ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir kavramdır.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz.
İlgili 43 soru bulundu
Genelde ismin sağ üst köşesinde yer alan bu rakamlar, kredi kartının kullanılacağı son tarihi ifade eder.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Son tüketim tarihi, belirtilen saklama koşullarında depolanması kaydıyla, bir gıda maddesinin tüketim için güvenli olduğu sürenin uzunluğudur. Dolayısıyla, bu gıdaların son tüketim tarihinden sonra kullanılması, gıda zehirlenmesi riskine yol açabilir.
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
Son kullanma tarihi, yiyeceğin raf ömrünü belirten tarihtir. Başka bir deyişle, yiyeceğin üretildiği tarihten bozulacağı tarihi işaret eder. Ayrıca, tarihte değişikliğe sebep olabileceği için sıcaklık, ışık ve oksijen gibi etkenleri de göz önünde bulundurulur.
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilir. Ancak bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir.
Bu sebeple, alınan önlemlerden sadece bir tanesi olan, etiketlerimizin üzerinde bulunan ''son kullanma tarihi'' (SKT) ibaresi yerine bazı ürünler için ''tavsiye edilen tüketim tarihi'' (TETT) ibaresinin kullanılmasına karar verilmiştir.
Tavsiye edilen tüketim tarihi(TETT): 'Tavsiye edilen tüketim tarihi' ifadesi açık bir şekilde kullanılarak veya '… tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir. ' şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da etiketin üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır.
TETT etiket üzerinde “Tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi açık bir şekilde kullanılarak veya “… tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir.” şeklinde belirtilir.
Exp date, son kullanma tarihi anlamına gelmektedir. Exp date ifadesi, son kullanma tarihini belirten kısaltılmış bir ifade olarak bilinmektedir. Satın alınan ürünlerin üzerinde exp date ifadesi yer almaktadır ve alınan ürünün o tarihten önce kullanılması gerektiğini ifade etmektedir.
TETT ile SKT terimlerinin farklı olduğunu açıklamıştık. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçen ürün halen tüketilebilir. Sadece ürünün ilk günkü özellikleri farklılaşmaya başlar. Yani tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Gıda Mevzuatımıza göre mikrobiyolojik olarak bozulma riski olan ürünlerde "Son Kullanma Tarihi" yazılır. Mikrobiyolojik olarak bozulma riski olmayan ürünlerde "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" yazılır.
Son Kullanma Tarihi (SKT) Nedir? Bu ifade son kullanma tarihi (SKT) veya son tüketim tarihi (STT) olarak ifade edilir. Bu bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihi ifade eder.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
“1) Son tüketim tarihi, 'son tüketim tarihi' ifadesi kullanılarak veya '… tarihine kadar tüketiniz' şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır.
Merhaba Mehmet, Coca-Cola da tüm gıda maddeleri gibi tavsiye edilen tüketim tarihine kadar uygun koşullarda saklandığında lezzetini ilk günkü gibi korur.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir.
salçalar ve turşular son kullanma tariheri geçse bile hatta küflenseler bile ki küf onların olmazsa olmazıdır, güvenle tüketilebilirler.
Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code'larda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri