Toplumda yaygın olarak görülen sedef hastalığı kış aylarında alevlenme dönemine girerken, dermatoloji uzmanı Dr. Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi.
Tüm bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi stres sedef hastalığının tetikleyicileri arasındadır. Sedef hastalığı ve stres arasında bir kısır döngüden söz edilebilir. Bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, aşırı ultraviyole, hormonal değişiklikler gibi başka tetikleyiciler de bulunmaktadır.
Sedef hastalığı teşhisi konan kişilerin özel bir diyet izlemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek ürünlerin reddedilmesini içerir. Narenciye, çikolata, bal, yumurta, tam yağlı sütün yanı sıra kırmızı sebze ve meyveleri diyetten çıkarmanız önerilir.
Ağız-boğaz bölgesi başta olmak üzere bazı enfeksiyonlar, deriye yapılan travmalar, kesiler, ameliyatlar, basit bir böcek sokması veya şiddetli güneş yanıkları hastalığın alevlenmesine sebep olabilir. Alkol ve sigara kullanımı, şişmanlık, stres, genel durum bozuklukları, aşırı soğuk da alevlendirici etkenlerdendir.
Sedef hastalığına ne iyi gelir besinler konusunda nasıl davranmalı sorusu da İbrahim Saraçoğlu tarafından cevaplanmıştır. Saraçoğlu sedef gibi deri hastalıkları olanları çiğ ya da pişmiş sarımsak, karabiber, acı biber, portakal, greyfurt tüketiminde dikkatli olmaları konusunda da uyarmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Patates, domates, biber ve patlıcan gibi kabuklu sebzeler iltihabı artırabilir ve sedef hastalığının semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Yapılan araştırmalar sonucunda B vitaminleri, A vitamini ve Çinko düzeylerinin sedef hastalarında düşük bulunduğu saptanmış. Ayrıca yine kan insülin ve glikoz seviyeleri de yüksek bulunmuş olan sedef hastalarında şişmanlık da önemli bir risk faktörüdür.
Soğuk uygulanan deniz suyunun cilt ve yüz üzerinde tonik etkisi vardır. Cilde nem ve parlaklık verir, toksinleri yok eder ve peeling görevi görür. Filtrelenmiş deniz suyu egzama, uçuk, kurdeşen, akne, sedef hastalığı gibi birçok cilt rahatsızlığını tedavi eder.
Cildi kurutmanın dışında, sabun cildin doğal pH'ini degiştirerek onu tahrişe daha yatkın hale getirebilir. Daha hassas bir temizleme için sabun içermeyen bir duş jeli kullanabilirsiniz. Bu size tuhaf gelebilir fakat yulaf ezmeli bir küvette banyo yapmak rahatlatıcı olabilir ve kabukların dökülmesine yardımcı olabilir.
Magnezyum, potasyum, çinko gibi değerli mineralleri içeren deniz suyu, antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Psoriasis bilinen adı ile sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalden daha hızlı çoğalmasına neden olan ve ciltte kabarık, pullu yamalar ile seyreden kronik bir otoimmün cilt hastalığıdır. Tanısı konulduktan sonra ömür boyu süren bir deri hastalığıdır. En yaygın görüldüğü yerler diz, dirsek, gövde ve kafa derisidir.
Metotreksat, siklosporin gibi kanser ilaçları, retinoidler olarak bilinen A vitamini formlar ve fumarat türevi ilaçlar, sedef hastalığı tedavisi kapsamında kullanılan sistemik ilaçlar arasında yer alır.
Sedef hastalığı kronik bir hastalıktır, bu nedenle bütünüyle tedavisi yoktur.
Sedef hastalığı yaygın inflamasyona neden olan otoimmün bir rahatsızlıktır. Sedef hastalığı, cilt ve akciğerler de dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarını etkileyebilir. Kişiyi akciğer hastalığı, kalp hastalığı, kanser ve artrit gibi birçok komplikasyon için risk altına sokar.
Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi. Dermatoloji Bölümünden Uzm.
Hastalık kronik olduğundan yaşam boyu devam eder.
Hastalığın herhangi bir böbrek ve karaciğer hastalığı ile ilgisi yoktur.
Sivas'ın Kangal ilçesindeki sedef hastalığına iyi geldiği belirtilen 'Balıklı Kaplıca'nın 'selenyumlu' suyu, kuraklıktan etkilenmiyor. Kentte, Kızılırmak'taki suyun azalmasına ve birçok akarsu ile göllerdeki kayba rağmen kaplıcanın ortasından geçen derenin debisinde düşüş yaşanmadı.
Katran sabunu bir çok cilt hastalığında kullanıldığı gibi sedef ve egzama hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu sabun cildi temizlemekte, mikroplardan arındırmakta, sivilceleri yok etmekte, siyah noktaları azaltmakta, cilde parlaklık ve canlılık vermekte, cildin sağlıklı gözükmesine neden olmaktadır.
Tahin helvası ciltteki egzama ve sedef gibi hastalıkların iyileşmesine iyi gelmektedir.
Anti-enflamatuar ve UV-immün baskılayıcı bir etkiye sahip olduğu için güneş sedef hastalarının cilt durumunu iyileştirme eğilimindedir. Ayrıca, UV ışınları, sedef hastalığı tedavisinde gerçek bir terapötik seçenek olarak kullanılır: örneğin güneş ışığının daha az olduğu kış aylarında fototerapi önerilebilir.
Genetik, psikolojik, yanlış beslenme, kimyasal tahrişler gibi birçok farklı sebep hastalığı tetikleyebilir. Görüntüsü sebebiyle hasta psikolojisi bozulabilir. Oysa Saçta Sedef hastalarının büyük bir çoğunluğunda tedavi mümkündür.
Sararmış ölü derileri yiyen garra rufa balıkları, ölü derileri yaradan ayırıp, yaranın büyük bir hızla iyileşme sürecine girmesini sağlıyorlar. Özellikle sedef hastalığından muzdarip kişiler, doktorlarda bulamadıklar çareyi garra rufa balıklarında bulabiliyorlar.
Sedef hastalığının deri döküntüleri için topikal vitamin D kullanımının yararlı olmasına karşın oral olarak D vitamini alınımının yararı açık değildir. Balık ve balık yağı desteği ile ilgili sonuçlar tutarsızdır.
Sedef hastalıklarının iyileşmesinde bir iyilik meleğidir
Hastalıklı bölgelere özellikle sarımsak yağı sürebilirsiniz.
Ayrıca sedef hastalığı, ezgama gibi cilt problemi yaşayan kişiler de hacamat tedavisi için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri