Pitaya, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin (tatlı pitaya) olarak adlandırılan meyvesidir. En önemlisi ve yaygın olanı da Hylocereus cinsinden olanlardır.
Ejder meyvesi halk arasında pitaya olarak da bilinir. Ejder meyvesini yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Kum ve mil bakımından zengin organik topraklarda yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesi, diğer adıyla pitaya kaktüsgillerden bir bitkidir. Pembe kabuğunun altında renkli bir dünya saklayan meyve, lezzeti ve görüntüsüyle oldukça popülerdir. Bilimsel ismi hylocereus olan ejder meyvesinin ana vatanı; Meksika, Orta ve Güney Amerika gibi bölgelerdir.
Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir. Aynı zamanda saksıda yetiştirilecekse saksının altı fazla suyun dışarı atılması ve meyveyi çürütmemesi için delik olması gerekir. Ejder meyvesi çiçek açtıktan 30 gün sonra meyve verir.
Türkiye'de Adana, Muğla, Mersin, Antalya gibi denize sıfır olan şehirlerde ejder meyvesinin üretimi yapılmaktadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde çok iyi gelişim gösterir. Ejder meyvesi veya pitaya, sıradışı bir görüntüye ve tada sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Diğer birçok ev bitkisi toprağı hep nemli kalacak şekilde sık sık sulamaya ihtiyaç duysa da ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için bu kadar sık sulamaya ihtiyaç duymaz. Sadece toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Saksıda Ejder Meyvesi Yetiştirilir Mi? Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz. Bunun için saksının büyük olması ve günlük bakımının yapılması yeterli olacaktır. Saksıda ejder meyvesini yetiştirmek için ılıman bir ortamda saksıyı konumlandırmanız gerekir.
Ejder meyvesi ağacı her sene veya 1,5 senede bir meyve vermektedir. Daha fazla verim almak için ejder meyvesini kumlu topraklarda yetiştirmek gerekir.
Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
Dikenli incir, Hint inciri ve Frenk yemişi isimleriyle de bilinir. Muhteşem bir tadı vardır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerine yetişir.
Kaktüs meyvesi, Orta Amerika'ya özgü Opuntia kaktüs türlerinden ve Kuzey Amerika'nın daha kuru, çöl bölgelerinden gelir. Türkiye'de ise Akdeniz ve Ege kıyı sahil şeridinde de yetişebilmektedir.
Bilimsel adı Carnegiea gigantea. Anavatanı, ABD'nin Arizona Eyaleti'nin Sonora Çölü. Meksika'nin Sonora Eyaleti'nde, Whipple Dağları'nda ve Kaliforniya'nın Imperial County kasabasında yetişiyor.
Soğuğa az dayanıklı türlerden olup kısa süreli -2 ? C'ye kadar dayanabilir. Pitaya kuru tropikal, yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir.
Pitaya meyvesi ılıman ve nemli ikilimlerde yetişir, çok az suya ihtiyaç duyar. Yarı tropik iklim bitkileri olup günde en az 6 saat gün ışığı görmeleri gereklidir. İç mekanda da iyi güneş alan yerlerde yetiştirilebilir.
Ejder meyvesi pitaya olarak da bilinmektedir. Bazı ülkelerde ise bu meyve çilek armudu olarak adlandırılır. Ejder meyvesi Güney Amerika'da en fazla yetişen meyveler arasında yer alır.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.
Ejder Meyvesi tohumdan yetişir mi? Ejder meyvesi fidanı tohumdan yetişebileceği gibi vejetatif (çelikleme) yöntemi ile de yetiştirmeye uygundur. Ejder meyvesinin içindeki çekirdekleri nemli bir kağıt havluya çıkarın. Bir gece beklettikten sonra çimlendirme saksısına almaya hazır.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür. Meyve verme bakımından asıl yüksek performansını üçüncü yılından sonra ortaya çıkar.
Ejder Meyvesi Pitaya dört çeşittir; üçü pembe dış kabuklu, biri iç kısmı beyaz etli, biri iç kısmı kırmızı etli, üçüncüsü iç kısmı mor etli dir. Dördüncü çeşit beyaz etli dir fakat sarı bir kabuğa (cilde) sahiptir.
22 metre ye kadar uzayabilen Pitaya tırmanabileceği saçaklarını gövdesinde saklar ve uzadıkça bu saçaklar sarmaşıklar gibi uzayarak bulunduğu ortama adeta yapışarak ilerler.
Uygun Sıcaklık/Ortam:
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin.
Ejder Meyvesi, çok fazla ışıktan zarar görebileceği için biraz gölgeye ihtiyaç duyar. Bol miktarda organik madde içeren kumlu topraklarda gelişir. Ejder Meyvesi Ticari olarak tropikal iklimlerde yetişen ve egzotik bir meyvedir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri