Susurluk ayranı, Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü, yapımı ve tadı klasik ayrana göre farklılık gösteren Türk mutfağına ait bir çeşit yöresel ayran. 1950'li yıllarda meşhur olmaya başlamıştır.
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Türk mutfağının en lezzetli içeceklerinden olan ayran, susurluk ayran ismiyle dillere destan bir tada sahip. En büyük özelliği bardaktan taşan köpükleri olmasıyla susurluk ayranının yeri her zaman başka. Fakat bol köpüklü ayranı içebilmek için illa Susurluk'a yolunuzun düşmesi gerekmiyor.
10 yemek kaşığı dolusu yoğurdu mutfak robotu içine koyun. Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz.
Ürün Özellikleri. M.S. 552- 745 yılları arasında hüküm süren Göktürklerin, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklemeleri, dünyanın 'tesadüfen' ayran ile tanışmasına vesile oldu.
İlgili 44 soru bulundu
Ayran kan basıncını düzenleme görevine sahiptir. Kan basıncı konusunda önemli gücü olan ayran, tansiyonu ideal değere getirir. Sıcak günlerde tansiyon hastalarını kurtaran bir içecek olarak dikkat çeker. Güçlü bir probiyotik olan ayran, sindirim sorunlarına karşı tüketilebilecek bir içecektir.
- Ayranın uyku problemine koşulsuz iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin bilinen yöresel bir ürünüdür.
Yapımıyla klasik ayrana göre farklılık gösteren Susurluk Ayranı kendine has tadı ve köpüğü ile öne çıkıyor.Ayrıca herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve tuz miktarının az olması,sadece yoğurttan mayalanan doğal yoğurttan yapılması ayrana tadını veriyor.Yoğurdun kendi yağ ve kaymağı alınmadan yapılması, köpüğünün ...
istanbul sefaköy'de e-5 üzerinde star 1,2,3,4 etc. düğün salonlarının tam yanında bulunan mekanda içilebilen bir ayran çeşididir. özellikle 70'li yıllarda trakya'ya giden şehirlerarası yolcu otobüslerinin ilk mola yeridir. bu yıllarda oldukça populer olmasına rağmen artık adı sanı anılmaz olmuştur.
Susurluk ayranı, Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü, yapımı ve tadı klasik ayrana göre farklılık gösteren Türk mutfağına ait bir çeşit yöresel ayran. 1950'li yıllarda meşhur olmaya başlamıştır.
Tarihi. Sütaş 1975 yılında Bursa'nın Karacabey ilçesinin Uluabat köyünde kuruldu.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz.
"ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. ayran, türk mutfağına ait en yaygın içeceklerdendir. en çok görüldüğü yer türkiye'dir. bunun yanı sıra ermenistan, azerbaycan, iran, lübnan, bulgaristan ve bazı balkan ülkeleriyle orta doğu ve orta asya (türki cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
3) Yasa Dinlenme Tesisleri
Susurluk yolu üzerinde yer alan Yasa Dinlenme Tesisleri, yörenin sevilen lezzetlerinden Susurluk tostunun ve bol köpüklü ayranının merkezi haline gelmiştir.
Ayranda bugüne kadar yüzde bir olan tuz oranı, yüzde 0.80'e indiriliyor.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
"yörük ne bilir yordamı lorp lorp içer ayranı." iç batı anadolu yöresinde söyleniş şekli. yörük ne bilir bayramı sözü yörüğün bayramı sallamaması değil bayram olduğundan haberi yok anlamındadır. dağda çadırda yaşayan, cami yüzü görmeyen, tek derdi keçileri olan yörük ne bilsin bayramı.
Ayran İçmeden Önce Neden Çalkalanır? Ayran; yoğurt, su ve tuzdan oluşur. İçeriğindeki mayalar, süt proteinlerini daha kolay hazmedilebilir küçük parçacıklar haline dönüştürür ve ayran bir süre beklediğinde bu parçacıklar doğal olarak dibe çöker.
Kalori oranı oldukça düşük olduğu için ayran vücutta kilo yapmaz. Hatta diyetlerde tavsiye edilmektedir.
YENİ başlatılan “her çocuğa günde bir bardak süt” uygulaması, çoçuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmesi bakımından doğru bir karardır. “Söz konusu sağlıksa eğer”, süt de yoğurt da ayran da doğru seçimlerdir, üçü de sağlığı korur, güçlendirir; gerisi teferruattır!
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri