KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Yüksek miktarda alınan kafeinin bebeğe geçmesi ise bebekte huzursuzluk, uyku sorunları gibi durumlara sebep olabilir. Bu sebeple uzmanlar, annelerin emzirmeden 1 saat önce kahve içebileceğini söylemektedir, tavsiye edilen adet ise günde yalnızca 1 kahvedir.
Bebekler kafeini yetişkinler kadar çabuk işleyemese de emziren anneler hala orta miktarda tüketebilir. Günde 300 mg kadar kafeini güvenle tüketebilirsiniz. (veya iki ila üç fincan eşdeğeri (470-710 ml) kahve) . Mevcut araştırmalara dayanarak, bu sınırda kafein tüketirken emzirme bebeklere zarar vermez.
Anne sütünün yüzde 80'nini su oluşturur. Bu nedenle günde ortalama 3 litre sıvı tüketimi olmalı. Bol bol su içmeli, beraberinde komposto, loğusa şerbeti, tüketmesini öneriyoruz. Ihlamur, papatya, rezene gibi hem anneyi rahatlatıcı hem de sütünü artırıcı bitki çayları günlük 1-2 fincan tüketilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Sıvı ihtiyacı artan annenin, kaybettiği sıvıyı yeniden vücuduna kazandırması gerekmektedir. Bu bakımdan, anne sütünün temel hammaddesinin su olduğu düşünülürse, emziren kadınların bol su tüketmeleri önemlidir.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
Sütünüze ulaşan kafein miktarı oldukça azdır, tükettiğiniz toplam kafeinin %1'i kadardır. Yine de eğer bebeğinizin kafeinden etkilendiğini düşünüyorsanız aldığınız kafein miktarını düşürmeyi veya birkaç hafta için kafeini tamamen kesmeyi düşünebilirsiniz. Birkaç hafta ara verdiğinizde vücudunuz kafeinden arınacaktır.
Sütünüzü Artırmak İçin Çikolata ve Kakaolu Gıdalar Tüketmeyin! Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; “Anneler sütlerini artırmak için tatlı olarak bol çikolata tüketmeyi tercih edebiliyor.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Kahve, çay, yeşil çay, kola ve diğer kafeinli içeceklerde bulunan kafein süte geçeceğinden ve süt salınımını azaltabileceğinden aşırı alınımından kaçının.
Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli.
Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir. Gaz problemi çok fazla yaşanıyorsa çiğ sebze – meyve tüketilmemeli, pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tüketilmelidir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir gibi süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra bebeğinizde gaz probleminin arttığını gözlemleyebilirsiniz, inek sütü proteini içeren gıdalar bebeklerde gaz ve huzursuzluğa neden olduğu en sık bildirilen gıdalar arasındadır.
Emzirme döneminde kafein tüketimi
Bu nedenle kafein içeren içeceklerin alımını sınırlamanız gerekir. Bunlar da sadece çay ve kahve değil, kola ve enerji içeceklerini de sınırlamalısınız.
'Günde ne kadar Türk kahvesi içmeliyim?' sorusunun cevabının kişinin kilosunda ve tıbbi öyküsünde saklı olduğunu belirten Sayar, '70 kg bir bireyin kafein ihtiyacı günlük 210-350 mg. 1 Türk kahvesi fincanı da 65 mg / 65–75 ml kafein barındırır. Kafein kahvede, çaylarda, kakaoda bulunur. Uyarıcı etkisi vardır.
Anne sigara içtiği zaman, kandaki ve sütteki nikotin seviyeleri önce artar, sonra zamanla azalır. Nikotin seviyesinin vücutta yarıya inmesi için gereken süre (nikotin yarı-ömrü) 95 dakikadır.Bu nedenle, emzirme sırasında ve hemen öncesinde sigara içmekten kesinlikle kaçınılmalıdır.
Kafein İçeren Yiyecek ve İçecekler: Çay, çikolata ve kahve gibi kafeinli içecek ve yiyecekler bebeğinizde gaz yapmanın yanı sıra uykusuzluğa da sebep olabilir. Sebze ve Meyveler: Lahana, brokoli, karnabahar, portakal, kayısı, soğan, armut, erik, şeftali, greyfurt ve brüksel lahanası.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri