Badem En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem. Köylerimizin tamamına yakınının geçim kaynağı badem." dedi.
Ana vatanı Çin ve Orta Asya olarak bilinen bademin Asya ile Avrupa arasında bulunan İpek yolunda seyyar tarafından yendiği bilinir. Bu seyyarlar vasıtasıyla birçok ülke ile birlikte ülkemize de gelmiştir.
Ege Bölgesinde bulunan Datça Yarımadasının badem yetiştiriciliği olarak en önemli bölge olduğu bilinmektedir. Ülkemizde Datça dışında badem yetiştirilen pek çok bölge ve il bulunmaktadır.
Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Datça'nın en meşhuru olmakla beraber dünyaca ünlü bir bademdir. Ünü ise iriliğinden gelir. Bununla birlikte susuz tarımla yetişen Nurlu Badem kendine has eşsiz lezzete ve besin değerine sahiptir.
Bademin anavatanı Orta ve Batı Asya'nın dağlık bölgeleri olup, bu bölgelerden doğuya doğru Çin ve Hindistan'a; batıya doğru Kuzey İran, Suriye ve Akdeniz ülkelerine yayılmıştır. Bademin kuzey yarıkürede 30 – 44, güney yarıkürede 20 – 40 enlem dereceleri arasında yayıldığı bilinmektedir (Küden, 1998).
Yerli badem
Yaklaşık 100-150 yıllık badem ağaçlarıdır. Genetiği ile hiç oynanmamıştır. Yerli badem oldukları için tarımsal ilaçlama, gübrelemeye ihtiyaç duymamaktadır. Hayvan gübresi ile verim arttırıyoruz ve bazı hastalıklara karşı geleneksel usuller ile mücadele ediyoruz.
Mardin yöresine has olan mavi renkli badem şekerine, renk veren bölgede yetişen Lahor ağacından elde edilen kök boyadır. Bademler şeker eriğinden elde edilen şerbetin içerisine batırılır.
Türkiye'de badem en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Hem oldukça fazla yağış alması ile hem de ılıman bir havaya sahip olması nedeniyle Ege bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür.
Dünya badem üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 1,4 milyon ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda AB 140 bin ton, Avustralya 120 bin ton, Çin 45 bin ton ve Türkiye 15 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye dünya badem üretiminin %1'ini karşılamaktadır.
Ağaç güneybatı Asya'ya özgüdür. Kültüre alınmış formu İngiliz adalarına kadar kuzeyde yetiştirilebilir.
Badem, ülkemizin de pek çok farklı bölgesinde kendine alan bulmaktadır. Özellikle yetiştirildiği bölgeler arasında Ege, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nin bazı dolayları gelmektedir.
"Datça denilince ilk akla badem gelir"
Türkiye'de çağla badem, ilk Datça'da çıkar. Bu yılın çağla bademleri de şubat ayından itibaren çıkmaya başladı.
Badem çeşitleri; El Bademi, Diş Bademi, Taş Bademi olarak 3 sınıfa ayrılmıştır.
Fotoğrafta Nurlu bademi görülüyor, sarıya kaçan rengi, iriliği hemen dikkati çeker, tadı da en makbul olanlardan. Bademlerin aynı irilikte olması da önemli.
* Yeşil kabuğun kavlaması kolay olmalıdır.İkiz badem oranı düşük olmalıdır. *İç randımanı yüksek iç badem kalitesi yüksek olmalıdır. * Çeşitli hastalık ve zararlılara dayanımı iyi olmalıdır. - Meyvelerin olgunlaşabilmesi için yazın oldukça yüksek bir sıcaklığa gereksinim vardır.
Ferraduel Badem Fidanı ağırlıklı olarak tozlayıcı şeklinde tercih edilen bir çeşittir. Özellikle ticari açıdan çok iyi değerlendirilen klasik badem çeşidi olan Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı olarak kullanılır. Ferraduel Badem Fidanının anavatanı Fransa'dır.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Yerli Ciğ Badem İçi 1000 Gr 179 TL'ye, %21 indirimle Acı Badem 1 KG 185 TL'ye, %6 indirimle Lezzetin Diyarı Doğal Çiğ Badem 1 Kg 212 TL'ye, %12 indirimle By İzzet 150 gr Çiğ Badem 34 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Datça'da gezilecek yerler arasında Eski Datça, Knidos Antik Kenti, Datça Yel Değirmenleri, Can Yücel'in Evi, Datça Kaleleri, Sevgi Yolu, Ovabükü ve Knidos Feneri yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri