Bal kabağının belki de en güzel hallerinden biri bu tarif. Kirecin etkisiyle pişen bal kabakları çıtır çıtır bir lezzete kavuşuyor. Ağır ağır piştikçe kıvamı yoğunlaşıyor ve lezzeti de güzelleşiyor.
Kabakları soyuyoruz ve küp parçalar halinde dilimledikten sonra şekeri üzerine döküyoruz, bir gün bekleterek şeker eriyor ,daha sonra pişiriyoruz ,bir tatlı kaşığı limon tuzu iyice kaynadıktan sonra reçel kıvamına geldiyse soğutuyoruz ve kavanoza boşaltılır. Afiyet olsun.
Eskiden kurusu su kabı olarak kullanıldığını biliriz çoğumuz. Ancak su kabağı reçelinin tazesinden reçeli de yapılıyor.
*Kireçte kabak tatlısının özelliği kabaklarının dışının sert içinin yumuşak olması ve dağılmadan pişmesidir. *Sönmemiş kireci nalbur veya inşaat malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Reçel yapılırken doğru miktarda şekerin kullanılmaması reçelin zamanla şekerlenmesine neden olmaktadır. Fazla ya da az şeker kullanımı sıcaklığın da etkisiyle reçelin üst tabakasında şekerlenme meydana getirir. Reçelin şekerlenmemesi için pişirirken kıvamını doğru ayarlamak ve içine de limon suyu sıkmak gerekir.
Fazla şeker ya da az kullanılan şeker zaman içerisinde sıcaklığın da etkisiyle reçelin üzerinde bir şeker tabakası oluşturuyor. Yine sıcaklık ve kullanılan kapların reçel saklamaya uygun olmayışları da reçelin küflenmesine neden oluyor.
Özellikle bazı gıdalar hazırlanırken yaygın şekilde kullanılmaktadır. Örneğin reçel yapımı konusunda yumuşak meyvelerin dağılmaması için oldukça etkili bir üründür. Ancak uzun süre kireç kaymağının gıda maddelerinin üzerinde durması da sakıncalıdır.
Sönmemiş kireç, temas edildiği zaman ciltte tahrişe; solunduğu zaman öksürüğe, hapşırmaya ve nefes darlığına sebep olur.
Sönmemiş taş kireç ve su birleştirildikten birkaç saat sonunda kireç tabana çöker. Kireç tortusunun üstünde kalan berrak su reçel ve tatlılar için kullanılacak hale gelir. Meyveler 18 – 48 saat aralığında sertlik derecesine göre kireçte bekletilir ve sonra pişirilir.
- Yaklaşık 2-2.5 saat boyunca bu şekilde pişecek. Bu süre sonunda kabaklar şeffaf bir hal alacak. Sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın. - Normal reçel kıvamına gelmesine yakın limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatın.
Su berraklaşıp üzerinde ince bir tabaka oluşana kadar 1 saat yeterli olur.
Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Kabak ile enfes tatlılar yaratmanız da mümkün olur. Kabak tatlısı çeşitleri hafif tatlılar kategorisine girerler. Şeker oranı az tutulduğu takdirde sağlıklı bir tatlı elde edebilirsiniz.
Sütlü Çerkez Kabağı Tarifi Hazırlanışı
Çatalla iyice ezip püre yapın. Üzerine süt ve şekeri katıp taze kaymağı ya da hazır süt kremasını ilave edin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar, en az 7-8 dakika pişirin. Ocaktan alıp geniş bir servis tabağına aktarın.
Fazla kalsiyum ve mineraller suyun kireçlenmesine neden olur. Sert suyun kaynağını su deposundan evine gelen su borularındaki tortular olabilir veya yer altı kaynak suyu kullanıyorsan buradaki suyun doğal yapısından dolayı da musluk suyu kireçli ve sert olabiliyor.
Bunun dışında kireçli su ile banyo yapmak bile vücudumuza zarar vermektedir. Sudaki kireç gözenekleri tıkar, derimizin rahat nefes alışını engeller, saçların sert görünmesine ve dökülmesine sebep olur.
Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder.
Reçelin köpürmesini engellemek için kaynamakta olan reçel suyuna bir parça tereyağı atabilirsiniz. Reçelin köpüklerini almak için başında beklemenize gerek yok. Kaynama bitiminde, köpükleri tek seferde alabilirsiniz. Reçel yapımında kullanılan şekerin miktarı çok önemlidir.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak. Yani sıcak denebilecek bir konumdayken koymak diyebiliriz.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri