Uzun yolculuk sonrası yıpranan aracınızın tatil dönüşü de belirli bakımlardan geçmesi gerekir. Tatil dönüşü uygulanan bakımlar arasında motor yağı bakımı, fren bakımı ve hava filtresinin bakımı başta gelmektedir. Aracın iyi bir şekilde yıkanması da tam bir temizlik sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Araç yıkama sıklığının; arabanızın kirlenmesine, mevsim koşullarına ve daha birçok nedene bağlı olmakla beraber ortalama olarak 2 haftada bir olması gerekmektedir. Kışın, havaların genelde yağışlı olmasından dolayı daha az yıkamanız gerekebilir.
Motor temizliğinde yanlışlık yapmayın
Motor temizliğinde yapılacak en büyük yanlışlar; motoru sıcakken yıkamak ve motoru basınçlı su ile temizlemektir. Sıcak motor soğuk su ile temas ettiğinde çatlar, basınçlı su ise motorun içine sızarak büyük hasara yol açar.
Başlarken; Aracı doğrudan güneş ışığı görmeyen gölgeli bir bölgede yıkamaya dikkat edin. Çünkü güneş ışığı yıkama sırasında yüzeyi erkenden kurutarak boya üzerinde lekelenmelere neden olabilir. Ön cam sileceklerini kaldırarak cam temizliği için gerekli hareket alanını sağlayın.
Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
İlgili 34 soru bulundu
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
Bir fiil kullanılan araçlar için haftada iki defa yıkanması önerilmektedir. Bu aracın temizliği için oldukça yeterlidir. Ancak yaşanılan bölgeye ve iklime göre bu süreç haftada bir de olabilir. Araç sadece yazın yıkanır gibi bir bilgi kesinlikle doğru değildir.
Ülkemizde oto yıkama hizmeti veren istasyonlarda kullanılan tazyikli suyun basıncı ise genellikle 2000-2200 PSI civarında oluyor, bu da ortalama 150 bardır. Oysa bunun 130 bar civarında yani 1900 PSI olması gerekir. Daha yüksek basınçla püskürtülen su aracın boyasına, plastik bazlı aksamına, lastiklerine zarar verir.
Özellikle ortak alanlarda araç yıkarken kullanılan fırçalara ekstra dikkat etmenizi öneririz. Çünkü fırça kılları arasına sıkışan taş ve kir kalıntıları istenmeyen çiziklere yol açabiliyor.
Araba Motor Tazyikli Suyla Yıkanır Mı? Basınçlı su, su hasarına ve hassas bileşenlere zarar verebileceğinden, araba motorunun yıkanması için önerilmez. Bunun yerine motor bir hortum ve yağ giderici solüsyonla yıkanmalıdır.
İyi bir süngerle yıkarsanız fırçadan kat kat iyi olacaktır süngerin suya girince kum tanelerini bırakmaması süngerin kötü olması demektir. Fırça eğer arabada çamur vs. varsa kolay çıkartır ancak çıkartana kadarda arabanın boyasına zarar verir kılcal çizikler oluşturur.
Aracın alt kısmına da su tutulmalıdır. Çünkü kirler buraya da yapışarak zarar verebilir. Araç yıkama işlemi sabah erken veya öğleden sonra yapmak gerekir.
Motor ve çevresinde yer alan mekanizmalar soğuk su yardımı ile yıkanmalıdır. Hava filtresi gibi parçaların yakınına mümkün olduğunca su tutulmamalıdır. İşlem bittikten sonra araç uzun süre kullanılmamalı ve tüm parçaların kuruduğundan emin olunmalıdır.
Araba yıkama işlemi sırasında öncelikle arabanızın en kirli kısmını yani genellikle tekerleklerini yıkayarak başlamalısınız. Kir ve kiri aracınızın boyasına bulaştırmamak için lastiklerinizi yeni bir kova su ile ayrı yıkayın.
Araç yıkamak için en uygun saatler, sabah veya öğleden sonradır çünkü güneş altında araç yıkamanız, arabanız üzerinde lekeler meydana gelmesine neden olabilir. Arabanızı yıkarken suyun sıcaklığına da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bulaşık ya da çamaşır deterjanı kullanmayın
Deterjan araçtaki kiri çıkarmak için etkili bir temizleyicidir. Fakat kirlerle beraber araç yüzeyindeki koruyucu kaplamayı akıtıp aracın boya ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle aracınızı deterjan yerine otomobil şampuanı ile yıkamayı tercih edin.
Ultima tipi yıkama makinamızda kullanılacak ekipmana bağlı olarak bir araç yıkandığında ortalama 70-260lt/dk su tüketmektedir. Bir binek araç kaç dakikada yıkanıyor? Okyanus tipi araç yıkama makinamızda kullanılacak ekipmana bağlı olarak bir binek araç ortalama 3-4 dakika arasında yıkanmaktadır.
ARAÇ KOLTUKLARI TEMİZLİĞİ Sıcak su ve yumuşatıcı karışımını araç koltuklarına da rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bu yöntemle aracınızda gün içinde biriken kokulardan ve kirden kolayca arındırabilirsiniz.
Bazı araç yıkama malzemeleri aracınızın yüzeyini çizeceği için aracınızda istemeyeceğiniz bir görüntüye neden olabilir. Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir. Araç yüzeyine uygun olmayan yıkama malzemeleri aracınıza zarar verebileceği için sorun yaşamanıza neden olur.
Aracınızı fırça ile yıkamak çizilmesine ve boyanın zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden hazırladığınız su-oto şampuanı karışımını süngerle uygulamak en doğru seçenektir. Bunun yanında Araç Temizleme Bezi de arabanıza zarar vermeden temizleyecektir.
İç dış yıkama uygulamasında aracın dış kısmı, kapı içi kenarları, paspaslar, bagaj halısı ve motor yıkanır. Yıkama esnasında basınçlı suyun 30 santimetreden fazla yüzeye yaklaştırılmamasına özen gösterilmelidir.
Araba iç dış yıkama kaç dakikada yapılır sorusu cevabı :
İşlem Süresi: Aracın kirlilik ve boyutuna bağlı olarak ortalama 50-60 dakika sürer.
Bu yüzden kışın da aracınızı düzenli olarak yıkamalı ve araç yüzeyine temas eden çamuru ve tuz serpintilerini yüzeyden arındırmalısınız. Düzenli yıkama, tuz ve çamurdan yüzeyi arındıracağından, hem boyayı hem de teknik aksamı korur. Yıkama öncesinde kaba buz ve çamurun basınçlı su ile temizlenmesinde fayda vardır.
Diğer yandan araç yıkama konusunda bilinen en büyük yanlış araç sadece yazın yıkanır gibi bir bilgidir. Bu bilgi kesinlikle doğru değildir. Hatta araçların kışın yıkanması daha önemlidir. Bunun nedeni kışın araç tuz ile daha fazla temas etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri