Objektif yoksulluk yaklaşımına göre; bireylerin ve/veya hanehalklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan gelir, tüketim harcamaları veya mal ve hizmetler ile tanımlanan yoksulluk çizgisi altında kalan bireyler ve haneler, objektif olarak yoksul kabul edilmektedir.
Subjektif Yoksulluk
Subjektif yoksulluk bireylerin hayatlarını yaşayabilmeleri için gerekli standartları kendi algı ve düşüncelerine göre belirledikleri bir yaklaşımdır.
(3) “Öznel Yoksulluk”, toplumun kendisinin yoksulluğu belli asgari yaşam koşullarının altında kabul etmesi konusundaki değer yargılarından oluşan bir yaklaşımdır.
Var olan yoksulluk türleri ise; insani yoksulluk, gelir yoksulluk, kentsel yoksulluk, kırsal yoksulluk, kadın yoksulluğu şeklinde daha da çoğaltılabilir.
Bu açıklamaya göre toplumun genel gelir düzeyinden altında gelire ve harcamaya sahip olan kişiler göreli yoksul olarak isimlendirilmektedir. Mutlak yoksulluk durumu ise hane halkı ile bireylerin yaşamlarını sürdürebilecek asgari refah düzeyine erişememesi halinde kullanılan bir ifadedir.
İlgili 34 soru bulundu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı için yıllık 35 bin 493 lira eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sini dikkate alarak belirlediği “yoksulluk sınırı”na göre, göreli yoksulluk oranının geçen yıl değişmeyerek yüzde 14,4 olduğunu açıkladı.
En yaygın olarak kullanılan mutlak yoksulluk ölçümü6 hanelerin piyasa sınırları içinde elde ettikleri gelir düzeyi (veya tüketim harcaması) asgarî refah ölçütünü temsil eden gelir/tüketim miktarıyla karşılaştırılarak elde edilir.
Ultra Yoksulluk: Gelirin tamamı harcandığı halde mutlak yoksulluk kriterinde esas alınan kalorinin ancak %80'inin karşılanabilmesi. Kronik Yoksulluk: Ultra yoksulluk durumunun beş yıldan daha fazla sürmesi halinde olumsuz durumda bir iyileşme olmayacağı kanaatine varılması.
Göreli ya da nispi yoksulluk ise, bireylerin belirli bir yaşam kalitesini sürdürebilmek için gerekli mal ve hizmetleri karşılayacak gelir düzeyine sahip olunamaması durumudur.
Mutlak yoksul oranı, bu asgari refah düzeyini yakalayamayanların sayısının toplam nüfusa oranıdır.
"Derin Yoksulluk" kişilerin açlık sınırı altında olup en temel haklarına dahi erişemediği sosyal dışlanma ve ayrımcılığın sebep ve sonuç olduğu bir yoksulluk halidir.
Kronik ya da başka bir deyişle kalıcı yoksulluk, yoksulluğun zaman içerisinde ve dönemsel olarak değişmeme durumunu ifade etmektedir. Kronik yoksulluk içerisinde olan bireylerin yoksulluk durumları çok uzun süre, belki de hayatları boyunca değişmemektedir.
Geçici yoksulluk, kısa süreli veya dönemsel yoksulluktur. Kişilerin yaşam standartlarında ve refah düzeylerinde dönemsel olarak meydana gelen dalgalanmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
ÇBYE nedir? Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi (ÇBYE) aynı zaman zarfında insanların yüz yüze kaldığı ciddi yoksunlukları göstermek için tasarlanan yeni bir ölçüdür. ÇBYE çok boyutlu yoksunluğun hem etkisini hem de yoğunluğunu yansıtmaktadır (insanların aynı anda kaç yoksunluk yaşamakta olduğu).
ihtiyaçlarını bile karşılayamaması durumudur. Günlük alınması gereken kalori miktarı esas alınarak hesaplanır. Örneğin, WB'nin 1990'daki çalışmasına göre bir insanın hayatını devam ettirebilmesi için gerekli minimum kalori miktarı olan 2.400 kalorilik gıda sepetinin fiyatı, mutlak yoksulluk sınırı olarak belirlemiştir.
Yeni yoksulluk özellikle gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan yoksulluk tipine işaret etmektedir. Onlar, modern toplumun temel karakteristiklerinden biri olan tüketim fonksiyonunu yerine getiremeyen ve tüketim toplumunda tüketemedikleri için normal toplumsal yaşayışını devam ettiremeyen insanlardır.
Birincil yoksulluk, temel ihtiyaçları karşılayacak yeterli paraya sahip olamamak anlamına geldiği gibi, 'yoksulluk sınırının altında yaşamak' olarak da değerlendirilebilir. İkincil yoksulluk ise, insanların sadece ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar para kazanmalarıdır.
Abstract: Mikro kredi, bir yoksullukla mücadele yöntem olarak 1976 yılında Muhammed Yunus tarafından Bangladeş'te başlatılmıştır. Mikro kredi, yoksullara özellikle yoksul kadınlara kendi işlerini kurmaları amacıyla verilen düşük miktardaki kredilerdir.
Manevi yoksulluk kişiyi dibi görünmez bir dehlize sürüklüyor. Bu durumda kişi asli değerleri hayatının dışında tutuyor ve ihtirasların, rekabetin, kavga ve çatışmaların kol gezdiği bir dünyaya açılıyor. Allah'ın koyduğu denge bozuluyor ve her şey ters yüz oluyor. Rivayete göre Resulullah (S.A.V.)
Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur. Özellikle, yiyecek, içecek, barınma, giyim-kuşam gibi temel ihtiyaçlara zor erişmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanabilmektedir.
(Sen Index) Yoksulluğun şiddetini daha iyi yansıtan yoksulluk ölçümü hesabına yoksullar arasındaki gelir dağılımını da katan ve Amartya K. Sen tarafından önerilen yoksulluk endekslerinden biridir.
Yoksulluğun durumsal boyutu; Birleşmiş Milletler tarafından, makul bir yaşam standardı ve diğer medeni, kültürel, ekonomik, siyasal ve sosyal haklardan faydalanılması için gereken kaynaklardan, yapabilirliklerden, seçeneklerden, güvenlikten ve güçten sürekli ya da kronik olarak yoksun kalma ile karakterize bir insani ...
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 37.974,10 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 15.123,60 TL'ye yükseldi.
a) Kafa Sayısı Endeksi (KSE) b) Yoksulluk Açığı Endeksi (YAE) c) Sen Endeksi (SE) d) Foster-Greer-Thorbecke Endeksi (FGTE). Yoksulluk ölçümlerinde en sık kullanılan endeks olan “kafa sayısı endeksi” yoksul kişi sayısının toplam nüfusa oranlanmasıyla bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri