Olağandışı ve anormal seviyede vajinal kanama rahim kanserinin yaygın belirtisidir. Anormal kanama dışında vajinal akıntı, alt karın ağrısı, adet dönemlerinde değişiklik ve idrar yaparken zorluk çekmede rahim kanserinin diğer bulgularıdır.
Hormonal değişiklikler: Özellikle menopoz sırasında yaşanan hormonal değişiklikler ve hipertiroid hastalığı kanamaya yol açabilir. Kanser: Rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri gibi bazı kanser türleri, vajinal kanamaya sebep olabilir. Tıbbi Durumlar: Bazı fiziksel hastalıklar vajinal kanamalara sebep olabilir.
Vajinal kanama, vajina kanserinin en sık görülen klinik belirtisidir. Birçok kadın fazla semptom göstermez. Nedensiz vajinal kanama, kaynağın vajinal olup olmadığını belirlemek için araştırılmalıdır. Sulu, kanlı veya kötü kokulu vajinal akıntı da vajina kanserinin belirtisi olabilmektedir.
Endometrium kanserinin gözlemlenen ilk belirtileri kokulu, kanlı veya koyu renkli vajinal akıntı ve lekelenme tarzında kanamalardır.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Rahim kanseri belirtilere bakıldığında en sık rastlanan ve en çok dikkat çeken belirtilerden biri vajinal kanamalardır. Kadınlarda da regl kanaması olarak bilinen ve 21-35 günlük belirli bir döngü halinde görülen kanamalar normal olarak kabul edilir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Rahim kanseri, endometrium adı verilen dokuda türeyip geliştikten sonra üreme sistemindeki diğer organlara yayılma eğilimi göstermektedir. Bu hastalık, öncelikle rahim ağzı (serviks) adı verilen bölümde ürer ve sonrasında tüpler ile yumurtalıklara yayılır.
Artmış Vajinal Kanama, Lekelenme ve Menopoz Sonrası Kanama:
Rahim kanserli hastaların %95'inde anormal vajinal kanama şikayeti görülür ve hastalığın en önemli bulgusudur. Bu adet düzeninin değişmesi şeklinde, ara kanamlar şeklinde veya adetten kesildikten sonra tekrar kanama başlaması şeklinde görülebilir.
Yumurtalık kanseri sinsi ilerliyor
Hastalık belirli bir evreye ulaştığında bu olguların yarıya yakın bölümü jinekolojik muayene sırasında tesadüfen fark edilir. Karında şişlik ve vajinal kanama gibi şikayetler sadece bu hastalığa özgü olmamakla birlikte yumurtalık kanserinin de ilerlediğinin göstergesidir.
Yumurtalık kanserlerinin neredeyse %30'u jinekolojik muayene esnasında tesadüfen fark edilir. İleri dönemde ise vajinal kanama, karında fazla şişlik, karında asit birikimi gibi problemler kendini gösterir.
Rahim ağzı kanserinin ilerlemesi bazen çok hızlı olabildiğinden, kanserin erken dönemde saptanabilmesi için tüm kadınların düzenli jinekolojik muayene ve Pap smear testi yaptırmalarının büyük önemi vardır. Hastalık bulgu vermeye başladığında çoğunlukla ilerlemiş safhadadır.
Ancak rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. HPV'nin rahim ağzında bulunan hücrelerde genetik değişikliklere yol açması ve rahim ağzı kanserinin oluşması için yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir.
Rahmin girişe yerleştirilen ultrason probu ile rahim duvarı kalınlığı veya diğer anormallikler belirlenebilir. Histeroskopi: Rahim kanserinin teşhisi için histeroskopi denilen görüntüleme yöntemi kullanılabilir.
Kanamaların yanı sıra genital bölgede görülen kitleler, pelvik bölgede ağrı, iştahsızlık ve kilo kaybı ve karın bölgesinde şişlikler diğer belirtiler arasında gösterilmektedir. Erken teşhis konulabilen rahim kanseri büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Genellikle 10-15 yılda yavaş yavaş gelişen bir kanserdir. Rahim ağzı, kanser gelişmeden önce, hücresel düzeyde, displazi veya prekanser adı verilen değişikliklere maruz kalır. Rahim ağzındaki bu değişikliklere cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) neden olur.
Rahim ağzı kanseri özellikle 30-50 yaş aralığında ve cinsel yaşamı aktif olan kadınları risk altında tutar. Erken tanı ve teşhis yöntemleriyle tedavisi mümkün olan bir hastalık türü olmasına rağmen, ölüm oranı bakımından hala dünyanın en ölümcül kanser çeşitleri arasında yer almaktadır.
Rahim ağzı yarasının ilk belirtisi adet kanamasının bitişini takip eden dönemde ortaya çıkan vajinal akıntıdır. Diğer belirtiler arasında KASIKLARDA AĞRI, anormal vajinal kanama, kaşınma, vajinada yanma, ilişki esnasında ağrı(disparüni) , ilişki sonrasında kanama, idrar yaparken yanma ve bel ağrısı bulunabilir.
Smear testi, rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir. Kadınların, kadın doğum hastalıkları uzmanlarının belirlediği rutinde smear testi yaptırması gerekmektedir.
Rahim Kanseri
Rahim kanserine yakalanan hastaların yüzde 85'i bu hastalık nedeniyle sorun yaşamazlar. Genellikle sadece ameliyat yeterlidir. Az bir hasta grubunda radyoterapi (ışın tedavisi) veya kemoterapi gerekebilir. Ameliyatta rahim, yumurtalıklar, çevre lenf bezeleri ve karın yağ dokusu çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri