Bu kural altın niteliğinde bir ipucu olacaktır. Sırt Kası ile Arka Kol birlikte çalışılabilir. Göğüs antrenmanında olduğu gibi arka ve ön kol kaslarınız dolaylı olarak çalışacaktır. Yine aynı şekilde ortalama 4-6 egzersizden sonra küçük kas grubu olan arka kas çalıştırılabilir.
Bu noktada spor salonlarında genellikle çoğu insanın es geçtiği kalf kaslarını ve hemen hemen herkesin (özellikle erkek sporcular) kol kaslarının nasıl yüksek şiddette çalıştığını hatırlayabilirsiniz. Bir kas grubu haftalık olarak 10-20 setlik bir ortalamada çalıştırılmalıdır.
Günümüzde en popüler olarak; Göğüs – omuz – triceps ve sırt – biceps – bacak olmak üzere 3 günlük splitler, Bir gün tüm itme hareketlerinin yapıldığı ve diğer gün de tüm çekme hareketlerinin yapıldığı 2 günlük splitlerkullanılmaktadır.
Genel bir öneri olarak, hacmi kas grubu başına haftalık ~10 set ile sınırlandırmak ve daha yüksek hacimlerde antrenman sıklığını artırmak uygun bir yaklaşımdır (10).
Sırt kasları da göğüs kasları gibi vücudumuzun büyük kas grubudur. Sırt kasları önden de gözüken trapez kası ile başlar, kanat ve orta sırt ile devam eder, beliniz ile de son bulur. Trapez üzerine çok düşülmesi gereken bir bölge değildir. Genel olarak omuz ve sırt hareketleri ile birlikte yeteri kadar çalışmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Bu kural altın niteliğinde bir ipucu olacaktır. Sırt Kası ile Arka Kol birlikte çalışılabilir. Göğüs antrenmanında olduğu gibi arka ve ön kol kaslarınız dolaylı olarak çalışacaktır. Yine aynı şekilde ortalama 4-6 egzersizden sonra küçük kas grubu olan arka kas çalıştırılabilir.
Bir sırt antrenmanında en az bir yatay çekiş egzersizi bulunmalıdır. Seviyeye göre bu sayı 4-5 civarına kadar çıkabilir. Ben tercihen haftalık sırt antrenmanı hacminde mutlaka bir ağır barbell egzersizi, bir de kablo ve makinelerle uygulanan izolasyon egzersizine yer veririm.
Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır. Yeterli dinlenmenin hem fizyolojik hem psikolojik faydaları bulunur.
Özellikle kadın sporseverlerin yüksek ağırlıklar ile çalışma yapıldığında şişkin görünen çirkin bir vücutçu görüntüsü olacağı inancıdır. Bir egzersizde yaptığınız kaldrıma tekrar sayısının, vücudunuzun yağ yakma potansiyeline herhangi bir etkisi yoktur.
Egzersizleriniz sırasında seçtiğiniz biceps kası geliştirme hareketini düşük ağırlıklarda 12-16, yüksek ağırlıklarda ise 6-8 tekrar olarak 3 set şeklinde yapabilirsiniz.
Ağırlık antrenmanı: Sağlıklı bir bireyin ağırlık antrenmanlarında geçireceği ortalama ideal süre 45-50 dakika aralığındadır.
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Haftada 1 yapacağınız fitness egzersizlerindeki bacak antrenmanları yüksek hedefler için yeterli egzersiz hacmini sağlasa da aynı programı haftada iki defa da uygulayabilirsiniz.
Özellikle lateral raise hareketini 3-4 set ile bırakmayıp çok yavaş olmayan tekrarlarla 7- 8 set yapman omuzların için yapabileceğin büyük bir iyilik olur. Lateral Raise hareketinde 10 -12 tekrar aralığını, set aralarında max 45 sn dinlenmeyi ve 7-8 set çalışmayı denemelisin!
Kuvvet kazanımında bilimsel olarak kanıtlanmış tekrar aralığı 5 tekrardır. Güç yani kuvvet artışı isteyen kişilerin 5 tekrarlı setlerin yapmasının nedeni kasların kapasitesini zorlamalarıdır. 1 RM'nin %80-90 nı ile 5 tekrar yapmak size güç kazandıracaktır.
Her Gün Kol Antrenmanı Yapmayın: Hiçbir kas kütlesi her gün çalıştırılarak büyümez. Kaslarınızı, kendilerini onarmaları için dinlendirmelisiniz. Haftada minimum 3 gün antrenman yapabilirsiniz.
Basitçe söylemek gerekirse, ortalama bir yetişkinin kemiklerinin kütlesi, ekstra ağırlığa gerek olmadan kaslarını zorlayabilecek seviyededir. Minson, "Kaslara sürekli olarak yükleme yapmaya devam etmek için vücut ağırlığı egzersizlerinin yoğunluğunu artırma imkanı da vardır." diyor.
Kas kitlesi ve yoğunluğu arttıkça vücut ağırlığı da artar. Bu kesinlikle şişman olduğunuz anlamına gelmez; bu şekilde daha fazla kalori yakarız, metabolizma hızımız da artacağından yağlarda da gözle görülebilir bir azalma olacaktır.
Geçmişte kas gelişimi için yüksek veya düşük tekrar sayılarının daha az işe yaradığı söylense de, bazı kanıtlar düşük veya yüksek tekrarların da kas gelişimi için en az 8-12 tekrar aralığı kadar fayda sağladığı görüldü.
Yapılan araştırmalar haftalık antrenman hacmi eşitlendiğinde bir kası haftada iki kez çalıştırmanın bir kez çalıştırmaktan daha iyi sonuçlar verebileceğini göstermiştir.
Antrenman sıklığı olarak haftada 2, en fazla 3 gün bacak ve kalça kaslarımızı çalıştırmanın yeterli olacağından bahsetmiştik ve bu günlerde kaç hareket uygulamamız lazım ve ne kadar uygulamamız lazım buna değinelim, Antrenman sıklığı 2 veya 3 olduğuna göre her antrenmana çok fazla egzersiz eklemeye gerek olmayacaktır.
Sırt Kaslarını Haftada Kaç Kez Çalıştırmalıyım? Sırt kaslarınızı da doğru planlama ile haftada 2 gün çalıştırabilirsiniz fakat kasın tekrar toparlanması için gerekli olan 24-36 saat dinlenme süresini göz ardı etmeyin.
Üçgen vücudun en büyük sütunlarından biri olan trapez kası, omuzun üs kısmından boynun yanına doğru uzanan, latince ismi ile trapezius olan ve anatomik olarak göz önünde olan bir kas grubudur.
Bu programı uygulamak için haftada en az 5 hatta en doğrusu 6 güne ihtiyaç vardır. Profesyonel sporcular ise bunu gün içerisinde 2 ayrı zamanda uygulamak üzere plan yaparlar. Çok daha detaylı ve yüksek disiplin gerektiren bir prensiptir. Tüm vücut antrenmanında ise bir antrenmanda tüm ana kas grupları çalıştırılır.
Özellikle triceps kaslarını hedefleyen 2-4 temel hareket, genellikle yeterli olabilir. Böylece, aşırı antrenman riski de azalmış olur. Örneğin triceps dambıl hareketleri kas grubu için oldukça uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri