Göçmen bir balık olan hamsi yaklaşık 3-4 yıl yaşar ve birinci yılın sonunda eşeysel olgunluğa ulaşır ve yaşamı boyunca iki defa döl verir. Her yumurtlama periyodunda 13.000-40.000 civarında yumurta bırakır (Slastenenko, 1955-1956). Hamsi yumurtası elipsoid şekilli olup kapsülü düzgündür (Şekil 1).
Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir. Muamele istemez, sadece ızgara yeter. Bir coğrafyaya 'kimlik' olacak kadar yakışmıştır; onsuz Karadeniz düşünülemez. Karadeniz hamsisi Marmara hamsisinden daha lezzetlidir.
Ne Kadar Süre Yaşar ve Büyür? En dayanıklı balık türleri arasında yer alan altın balığının ortalama yaşam süresi 5 – 7 yıl olsa da, uygun dengeli bir beslenme ve akvaryum şartları sağlandığı zaman 20 – 25 yıl kadar yaşayabilir.
Bu sorumuzun cevabı ise elbette balıktan balığa ve sizin onu besleme değerlerinize göre değişir. Aşağıda yer alan tablomuza göre büyük balıklarımız küçük balılklardan daha uzun ömürlü oluyor. Kavanozlarda beslenen en bilinen balıklardan bir tanesi olan "Japon Balıkları" ortalama 10-15 yıl yaşayabiliyorlar.
Hamsi gece gündüz arasında dikey göç yaparak, gündüzleri derin suya (70-90 m) inerken geceleri sahillere doğru ve yüzeye (10-40 m) çıkar. ÜREME DÖNEMİ :Karadeniz hamsisi cinsel olgunluğa bir yılda ulaşır. Mayıs-Eylül ayları arasında 10 ve daha çok batında yumurtlama gerçekleşir.
İlgili 32 soru bulundu
Göçmen bir balık olan hamsi yaklaşık 3-4 yıl yaşar ve birinci yılın sonunda eşeysel olgunluğa ulaşır ve yaşamı boyunca iki defa döl verir. Her yumurtlama periyodunda 13.000-40.000 civarında yumurta bırakır (Slastenenko, 1955-1956).
Sedat Gönener, hamsinin bol ve lezzetli olabilmesi için kulağına kar suyunun kaçması gerektiğini belirterek, “Çünkü hamsi soğuk havayı sever. Eğer hava şartları uzmanların dediği gibi soğuk olursa hamsi de bol olur. Hamsi için deniz suyu sıcaklığının 10 derecelerde olması gerekiyor.
Balıklar soğuk kanlı canlılardır, yani beden sıcaklıklarını bizim gibi kontrol edemezler. Bu yüzden vücut sıcaklıklarının, içinde yaşadıkları suyun sıcaklığı ile aynı olması gerekir. Ayrıca suyun sıcaklığı da yaşama elverişli olmalıdır.
Balıklar gözlerini kapatamadıkları için oldukları yerde durarak dinlenirler. Gün ışığının olmadığı yerlerde dibe çökerek ya da dayanacak bir yer bularak balıklarda uyumaktadır.
Yaşamın kaynağı olan su, canlıların vücutlarında farklı yoğunluklarda bulunur. Bu, suyu tüm canlıların -su içinde yaşayanlar da dâhil- fizyolojik olarak kullandığı anlamına gelir. Evet, balıklar da su içer.
En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Hazırlamışken de fotoğrafladım. Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur.
Balıklar sesleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir. Balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının balığın bir cevap hareketi ile desteklenmesine bağlıdır.
Balık en fazla yediği kadar dışkı yapar.
Çoğu türün bir renk görüşü vardır; bazıları polarize ışığa duyarlıdır, bazıları ise ultraviyole ışığı görebilir. Buna ek olarak, çoğu balığın nöromastları barındıran bir yan çizgisi vardır. Sorunuzu yanıtlamak için, balıklar mutlaka karanlıkta görmezler, ancak vücutları karanlık sularda hareket etmeye uyarlanmıştır.
Her canlı sıcaktan ölebilir. Bir derece edinin, elinizle ölçmek yerine dereceyle ölçerseniz daha net bir sonuca varabilirsiniz. Yusuf beyin dediği gibi bir derece alın ve derece yardımıyla net sıcaklığı ölçün.. olması gerekenden fazla ısınan suda tabiki canlı kaybı yaşarsınız..
Tipik bir balığın, çevresindeki suyun sıcaklığı eksi 0,8 dereceye düştüğünde donmaya başlayacağı, suyun daha da soğuması durumunda, vücudunda dokularına zarar verecek küçük buz kristallerinin oluşacağı ve hayvanın dakikalar içinde öleceği belirtiliyor.
Balıkların ihtiyaç duyulandan fazla soğuk veya sıcak bir suda yaşaması, onları strese sokar ve hatta hasta eder. Balıklarınızın çeşitli sağlık sorunları yaşamaması için, onların türüne göre gereken ısıyı öğrenerek bunu sağlamalısınız.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Beşiktaş Sinoplular Derneği Başkanı Rıfat Örnek, Karadeniz'deki en güzel hamsinin Sinop'ta yakalandığını belirtti.
Kaynak: University of Delaware. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Bat, 'beroe ovata' adlı bir tür deniz anasının, başta hamsi ve çaça olmak üzere çeşitli balık stoklarının artmasına neden olduğunu söyledi.
Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir. Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır.
Lüfer, hareketli yemlerle oltaya kolayca çekilebilir. Özellikle hamsi, uskumru, sardalya, istavrit gibi balıklarla yemlenmesi durumunda oltanın etrafına gelmesi hızlanır. Uzun olta kullanılması, daha esnek olması açısından kalın misina ile yakalanması daha kolay olur.
KASIM: Hamsinin bolca bulunduğu ve lezzetli olduğu aydır. Uskumru ve torik de tercih edilen balıklardandır. ARALIK: Bol miktarda tekir getiren bir aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri