Örneğin 1 adet simit yaklaşık 3-4 gram, 1 dilim ekmek 2-3 gram şeker içerir.
Örneğin 1 adet simit yaklaşık 3-4 gram, 1 dilim ekmek 2-3 gram şeker içerir.
Damak lezzetini bozmadan, sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu söyleyen Canan Karatay, şekerden sonra bir düşmanı daha açıkladı: İki dilim ekmek iki çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükseltiyor.
Bir adet orta boy elma, yalnızca 12 gram şeker içerir.
Domatesin kalorisi de düşük
Ortalama bir domates, yaklaşık 22 kalori olup 5 gram karbonhidrat, 3 gram şeker, 1,5 gram lif içerir.
İlgili 28 soru bulundu
En çok şeker içeren yoğurtlar şöyle sıralandı: - Tatlı yoğurtlarda her 100 gram için ortalama 16.4 gram şeker bulunuyor. - Organik yoğurtlar ise her 100 gram başına 13.1 gram şeker içeriyor. - Çocuk yoğurtları da 100 gram başına 10.8 gram şeker içeriyor ve bu iki küp şekere eşdeğer geliyor.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Yediğimiz pek çok besin şeker içerir
Örneğin 5 adet tatlı bisküvi 3 yemek kaşığı, 100 gram patates cipsi 4 gram, bir adet çikolatalı gofret 3 gram, bir adet simit 4,5 yemek kaşığı şeker içerir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) günde 50 gramdan fazla basit şeker tüketilmemesini tavsiye etti. Yaklaşık 12 çay kaşığı şekere tekabül eden bu miktarı günlük hayatta karşımıza çıkan diğer ürünlerle kıyasladık.
Glisemik indeksi son derece yüksektir. Bir dilim tam buğday ekmeğinin, bir çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükselttiği bildirilmiştir ! Yani kan insülinini hızlı ve aşırı yüksek bir düzeyde salgılanmasının nedeni ekmektir.
Hangisi daha zararlı? Ekmek mi, şeker mi? Soru güzel ama yanıt pek iç açıcı değil. Toz şekerin de, beyaz ekmeğin de kan şekerini yükseltme ve insülin patlamalarına yol açma potansiyelleri, yani bilimsel adıyla glisemik indeksleri aşağı yukarı aynı.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Beyaz ekmek yüksek glisemik indekse sahiptir ve kan şekerini ani bir şekilde yükseltip, düşürür.
Bir dilim tost ekmeği ya da buğday ekmeği bir çorba kaşığı toz şekerdir. Daha fazla kan şekerini yükselterek vücuda tahribat yapar. Kanda şekerin aniden yükselmesi, şekerli içecekler, gazlı içecekler, kanda insülin hormonunun aniden yükseltince, vücut kendini korumaya alır.
Beyaz ekmek ve meyve suyu tüketiminin kan şekerinin dengesini bozduğunu söyleyen Tayşi, "Özellikle beyaz ekmekten uzak durmamız gerekiyor. Çünkü beyaz ekmek kan şekerinin ani yükselmesine veya düşmesine neden oluyor. Bundan dolayı tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kahvaltılarınız her besin grubunu içerir nitelikte olsa da bal, reçel, marmelat gibi şekerli gruptan ve açma poğaça gibi hamur işlerinden uzak durmalısınız. Çünkü bu tarz besinler hızla glikoza çevrilip kan şekerini yükseltiyor.
Yüksek miktarda şeker eklenmiş besinler (kek, pasta, kurabiye, bisküvi, çikolata, bar, vb.) ve içecekler (gazlı/gazsız içecekler, hazır meyve suları, enerji içecekleri, spor içecekleri vb.)
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Çavdar ekmeği yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir, insülin direnci ve diyabeti olan bireyleri tüketimine de uygundur.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Peynir,içerdiği yüksek protein , düşük karbonhidrat sayesinde sağlıklı glikoz seviyeleri korunmasına yardımcı olabilir. Glisemik indeks, besinleri kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiklerine göre derecelendirir. Çoğu peynir çok az karbonhidrat içerir. Bu yüzden, glisemik indeksleri düşüktür.
Kahvaltıda börek, hamur işleri, reçel ve bal gibi basit şeker içeren besinlerden uzak durun. Bu tarz besinler; hızla glikoza çevrilip kan şekerinizi yükseltir. Bunların yerine esmer ekmek, az yağlı ve tuzlu peynir çeşitleri, yumurta, tuzsuz zeytin, domates, salatalık ve mevsim yeşillikleri yiyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri