Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez.
Sindirim Sistemini Düzenler
Özellikle çekirdek, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Lifli yapısı nedeniyle çekirdek ve diğer kuruyemiş türleri, besinlerin bağırsakta daha yavaş hareket etmesini destekler. Daha yavaş hareket eden besinler, tam olarak sindirilir.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Söz konusu reflü olduğunda, yiyeceklerin içeriğindeki yağlar ister doymuş ister doymamış olsun mideye her şekilde zarar verir. Fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler, sağlıklı da olsa yağ içerirler ve gece yatmadan önce uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Kuruyemişler kolesterol seviyesinin düzenlenmesine, daha iyi bir kalp sağlığına, ağırlık kontrolüne ve hatta kanser riskinin azaltılmasına yardımcıdır. Kuruyemişler içerdikleri omega 3, lif ve protein ile de iştahı bastırıp, tok hissetmenize yardımcı olur.
İlgili 39 soru bulundu
Kuruyemişler damar sertliğini önler, kolesterolü düşürür ve antioksidan içermektedir. Buna ek olarak sağlıklı yağlardan, liften ve proteinden zengin kuruyemişlerin tüketimi, tokluk hissini arttırarak, gün içerisindeki iştah kontrolüne destek olur ve fazla kalori alımını engellemiş olur.
GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta. GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
Zeytinyağı: Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. Muz: Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
Bunun yanı sıra reflü hastalarının sindirimi kolay olan yiyecekleri tüketmesi önerilir. Bu anlamda pratik ve lif yönünden zengin olan kuruyemişler ön plana çıkıyor. Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir.
Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır. Kemik erimesine karşı önlem almak için kahvaltılarda ve ara öğünlerde fındık tüketilmelidir. E vitamini içermesinden dolayı hem cilt sağlığına hem de kalp sağlığına destek olur.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Sindirim sistemi için faydalı olan asitler içerir. Vitaminler açısından zengindir ve enerji verir. Kansızlığı gidermeye yardımcıdır.
Yer fıstığı, besin alerjilerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yer fıstığı alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Hafif bir reaksiyonunuz varsa, karın ağrısı, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kurdeşen veya dudaklarınızda, dilinizde karıncalanma olabilir.
Muz potasyum oranı yüksek bir meyvedir ve reflü şikayetini ortadan kaldıran bir besindir. Reflüden dolayı mide yanması ve hıçkırık oluştuğu anda 1 adet orta boy muz yiyerek mide asitlerini dengeleyebilirsiniz.
Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar.
Yapılan çalışmalar sonucunda reflüye yoğurtun asit reflüsüne veya mide ekşimesi için zamanla doğal bir çare olduğu kanıtlanmıştır.
Mentol etkisi ile ağız içine ferahlık verip mideyi de rahatlatacaktır. Naneyi çay olarak demleyip içebilir, taze naneyi de çiğneyerek mide gazını önleyebilirsiniz. Özellikle de akşam yemeklerinden sonra rahatsız olmamak için yemek esnasında veya sonrasında birkaç yaprak taze nane çiğnemenizi önereceğiz.
Şafak, yanlışları şöyle sıraladı: "Demli çay ve bol kahve tüketmek, uzun süre aç kalmak, sigara içmek, hızlı yemek yemek, acılı-baharatlı yemekler tüketmek ve çok tuzlu gıdalarla beslenmek."
Mide yıkaması, midenin içerisinin boşatılması veya yıkanması için ağız yoluyla veya burundan mideye özel bir katater takarak yıkama işlemidir. Bu işlemin diğer bir adı mide levajıdır. Yenidoğan veya yetişkinlerde rahatlıkla yapılabilir.
Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri