Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyaz Kıyafetler Daha Sıcak Suya Dayanıklıdır
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir.
Gerçek bir pamuklu kumaş, 90 dereceye kadar çok yüksek bir sıcaklıkta yıkanabilir. Öte yandan, boyanmış veya baskılı pamuklu kumaşlar çok daha hassastır. Çünkü, yüksek derecede yıkandıklarında solma ve baskılarının çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en fazla 60° sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilir.
Ayrıca, bakteriler çok hızlı üreyebilirler, bazıları 20 dakikanın altında ikiye bölünerek çoğalabilirler. Hatta tek bir bakteri 24 saatte 8 milyar bakteri üretebilir. Sıcak soğuk demeden hayatlarına devam edebilirler; bazı bakteriler -100 derecede yaşayabilirken, bazıları 100 derecenin üstünde bile yaşayabilir.
Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim. Güle güle kullanın.
Normalde bilirsin 30-40 derece yıkamak en uygun yöntemdir. Çekme işlemlerinde, 90 derece yıkamak pantolonunu yıpratır. 60 derecede yıkamak pantolonunun çekmesi için uygun derecedir. - Sana tavsiyem, herhangi bol gelen ama kullanmadığın bir pantolonu riske atma dene.
Bilinenin aksine bornozların çamaşır makinesinde çok yüksek ısılar tercih edilerek yıkanması, bornozun yapısını bozarak yumuşaklığını yitirmesine sebep olur. Bu nedenle bornozlarınızı 30 dereceye ayarlanmış çamaşır makinesinde yıkamanız uygun bir seçimdir.
Sıcak, sık dokunan ürünlerin yapısını bozabilmektedir. Maksimum 30 derecede battaniyelerinizi yıkayabilirsiniz. Makinenizin sıkma devri 600'ün üzerinde olmamalıdır. 30 derece dahi olsa, sıcakla büzüşen ve kırışan battaniyeler uzun süre sıkma işlemine maruz kaldığında yumuşaklığını tamamen yitirirler.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
İç çamaşırı yıkama: önemli olan materyal
Pamuklu bokser şortlar, külotlar ve fanilalar kolaylıkla çamaşır makinesinde yıkanabilir. Renkli giysiler için kirlenme derecesine göre 40- 60°C sıcaklığını seçiniz ve uygun bir renk koruma çamaşır deterjanı kullanınız.
Su Sıcaklığı 40 – 60 Derece Arasında Olmalı!
Pek çok kişi çorapları 90 derece sıcaklıkta yıkıyor ancak bu durum ne kadar kaliteli olursa olsun çorapların kısa sürede yıpranmasına yol açabilir. Çorapları 40 ila 60 derece sıcaklık arasında yıkamanız gerektiğini unutmamalısınız.
Kot pantolonlar 30 derecede hassas, sentetik ve narin programları ile yıkanmalıdır. Toz deterjana nazaran sıvı deterjanlar renk koruma açısından daha iyi olduğu için, kot pantolonlar yıkanırken sıvı deterjan kullanmak daha iyidir. Makinede kot pantolonlar yıkanırken devir ayarı 800'de olmalıdır.
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Çamaşır makinesinin hassas yıkama programında ya da elde yıkama programında kolaylıkla temizlenebilmektedir. Suyun sıcaklığı montun deforme olmaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle 30 derecede yıkanması önerilmektedir. Montun bakımı ve uzun ömürlü olması açısından sık sık mont yıkamamakta fayda vardır.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Eğer polyester ağırlıklı bir yapısı varsa giysilerin yüksek sıcaklıkta küçülebilir. Burada önemli yine giysinin içinde barındırdığı kumaş türü. Ortalama 70 derece ve üstü bunun için riskli bir yıkama sıcaklığıdır. Özellikle 90 da falan yıkarsan kıyafetlerin küçücük kalabilir.
Çamaşır makinesi Öncelikle şu bilgi için kendinizi hazırlayın. 'Çoğu mikrop yıkamada değil, kurutma sırasında ölür. ' Aslında siz temiz çamaşırlarınızı makineden toplarken - şayet elleriniz temiz değilse- hem onlara mikrop bulaştırmış, hem çamaşırlardaki mikrobu almış oluyorsunuz. Çözüm ise ellerimizi iyice yıkamakta.
Eğer yıkanması gerekiyorsa, çamaşır makinesinde 20 dakika hassas çamaşırlar için uygun bir deterjanla tersine çevrilip, bez bir torbanın içinde yıkanabilir.
30 derecede sıcak yıkama polyester kumaş için ideal bir seçim olacaktır.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri