lezzet olarak da, sağlık açısından da kuzu eti daha iyi. çünkü kuzuya , danaya verdikleri kadar yabancı madde, hormon, antibiyotik verme şansları yok. koyun kokar,kuzu kokmaz.danadan sadece kıyma yerim kuzu eti tartışmasız lezzetli.
Soluk kahverengi veya gri renkte olan kıyma bozulduğunu göstermektedir. Bozuk bir kıyma keskin, çürük ve ekşimsi bir kokuya sahiptir. Böyle bir kıyma tüketilmemelidir. Son tüketim tarihi her gıda için ne kadar önemliyse kıymada da bu durum böyledir.
Kıymanın bozulup bozulmadığını kokusuna bakarak da anlayabilirsiniz. Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa, bozulmaya başladığını gösterir. Eğer kıymanız her zamankinden farklı olarak kesif bir kokuya sahipse çok büyük bir ihtimalle kıyma bozulmuştur.
Köftelerinizde lezzeti yakalayamıyorsanız etini iyi seçemiyor olabilirsiniz. En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
Kıymadan keskin ve ekşi bir koku geliyorsa dikkat! Kokladığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa kıymayı kullanmadan mutlaka çöpe atın. Kıymanız elde yapışkan bir his bırakıyorsa da bozulmaya başlamış anlamına gelir. Taze kıymanın rengi daha kırmızı ve parlak olur, dokunduğunuzda elinize yapışmaz.
İlgili 30 soru bulundu
3 - Koku : Kıymanın bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu onu koklamaktır. Aslında en basit ve en hızlı yöntemlerden de birisidir. Çünkü bozulmaya başlayan kıymanın ilk değişimlerinden birisi kokusunda başlar. Bozuk kıyma taze kıyma gibi kokmayıp ekşimsi bir kokuya sahiptir.
Öncelikle kıymayı sade şekilde kavurmanız gereklidir. Bunun için birkaç satır yukarıdaki lezzet sırrını uygulayabilirsiniz. Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir.
Dana Döş Nedir? Dana döş, dananın göğüs kısmına verilen bir isimdir.
Etin kokusu da dikkat edilmesi gereken etkenler arasında. Eğer et kokusu dışında farklı ve ağır bir koku alıyorsanız, o eti tercih etmeyin. Eti kıyma olarak alacaksanız makineniz temizliği son derece önemlidir. Ayrıca çekilmiş kıyma olarak satın almak yerine, bütün bir eti çektirerek kıyma yaptırın.
İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu. Köftem yumuşak olmuyor diyorsanız etinizin orta yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi taze kıymayla yapılan köftenin tadı başka olur.
Öncelikle ellerinizi güzelce yıkayın ve temiz olduğundan emin olduktan sonra parmak uçlarınızla kıymadan bir parça alıp bastırın. Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde yapışkan, cıvık bir kıyma, sıvı ya da yumurta akı gibi uzayan bir kalıntı kaldıysa kıymanız büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Kurban etini pişirirken tencerenin içerisine yarım çay kaşığı tarçın ve bir adet defne yaprağı koyun. Bu kokuyu dağıtmaya yardımcı olacaktır. Ette belirgin bir defne ve tarçın tadı olmayacaktır. Eti marine etmek kokuyu azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir.
Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar.
Kıyma: Göğüs etinin sırt kısmına yakın olan tarafından çıkan kıyma kısmen daha az yağlı yapıda ve arzu edilen tüm yemeklerde kullanıma uygundur. Döş sarmaya yakın olan ve göğüs kısmının alt tarafından elde edilecek kıyma orta yağlı yapısıyla köfte yapımına daha uygundur.
kuzu eti daha yumuşak ve lezzetli olurken dana eti daha serttir ve dişlerin arasına girer. ızgarada mangalda kuzu, yemeklerde dana veya sığır makbuldür. migros dana pirzola fırın torbasında iyi gider.
Koyun etinin kokmasındaki en temel neden ise, yediği yemlerle alakalıdır. Otlatılan koyun eti daha az kokar. Koyunlar meralarda ve otlaklarda sürekli yeşilliklerde gezerek ve her otu yiyerek beslenir. Bu otlar ise koyunun kendine has bir kokusu olmasını sağlar.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
İdeal köftelik kıyma, dananın yağsız kısmı ile kuzunun döş kısmındaki etin çekilmesi ile hazırlanır. Köftelik kıyma orta yağlı etten yapılmalıdır. Köftelik kıymaya kesinlikle kuyrukyağı konmamalıdır. Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir.
Öncelikle kıymayı güvendiğiniz bir kasaptan, eti gözünüzle seçerek ve yanınıza taze taze çektirerek alın. Önceden çekilmiş kıyma tercih etmeyin. Dana eti, demir kaynağı olarak daha iyidir fakat daha çok kirliliğe ve ilaca maruz kaldığı için en temizi kuzu etidir.
Döş, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda göğsün yukarı ve ön bölgelerinden kesilerek elde edilen kemikli bir ettir. Döş, bonfile ve kontrfile gibi kemiğe en yakın etlerden olduğu için lezzetli bir ettir.
Kıyma çektireceğiniz zaman ise; gerdan, pençeta, kaburga, döş. kol ve kürek etlerinden çektirebilirsiniz.
Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım kontrfile olarak adlandırılır ve genellikle antrikot ile birlikte servis edilir. Özetle antrikot da bonfile de birer biftek çeşididir.
Kasaptan aldığınız kıymayı çiğden kavurmak için öncelikle ısınmış tavaya kıymayı alın ve kısık ateşte kavurun. Kavrulan kıymanın üzerine zeytinyağı, küp doğranmış soğanı ve sarımsakları ekleyin. Kavurmaya devam edin ve son aşamada sevdiğiniz baharatlar ile lezzetlendirin.
Taze etin hafif bir kokusu olur, fakat bozulmaya başlayan et çürük veya ekşi kokar. Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme.
Soğan hafif piştikten sonra tencereye kıyma konur. Kıymanın rengi dönünce salça, su ve baharat atılır. 10 dk daha pişirip ocağı kapatalım. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri