Antalya'nın Korkuteli İlçesi, Türkiye kültür mantarı üretiminin yüzde 52,60'ını karşılayarak üretimde birinci sırada yer alıyor. Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda.
Bunların yarısı iç pazarda kullanılırken diğer yarısı ihraç ediliyor. Mantar Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? En çok mantar yetiştirilen şehirlerin başında Bolu, İzmit ve İstanbul geliyor. Bunun dışında Antalya ve Korkuteli ilçesi mantar üretiminin fazla olduğu diğer yerlerdir.
Mantar Toplamak İçin En Güzel 5 Yer
Bundan dolayı ülkemizde mantarların en çok yetiştiği alanlar İstanbul çevresinde Belgrat Ormanı ve Polonezköy'dür. Türkiye geneline bakacak olursak Bolu Dağları, Küre Dağları, Ganos Dağları, Kaz Dağları, Toros Dağları mantar toplamak için en ideal alanlardır.
Mantar, Konya ilinin Altınekin ilçesine bağlı bir mahalledir.
Trüf mantarı meşelik ve meşe ağacı alanlarında bulunan, toprağın 5-20 cm altında farklı bir kokuya sahip olan bir mantardır. Farklı türlerde olan trüf mantarının en bilineni siyah trüftür. Ülkemizde bugüne kadar bulunan en değerli ve doğada yaygın olarak bulunan ticari trüf türü Tuber aestivum ve Tuber borchii türüdür.
İlgili 40 soru bulundu
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir. İnsan sağlığı için önemli yararlar taşıyan mantar çeşidi, farklı kullanım yöntemleri üzerinden tüketim imkanı tanıyor.
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyat taşımaz. Doğada yetişen çeşitlerini bulup toplamayı öğrenirseniz çok ekonomik olarak tüketebilirsiniz.
Türkiye'deki en iyi örnekleri ise Kapadokya'da özellikle de Gülşehir ve çevresinde bulunmaktadır. Ayrıca Keklikpınar, Akçadağ'da da bulunmaktadır.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi, Türkiye kültür mantarı üretiminin yüzde 52,60'ını karşılayarak üretimde birinci sırada yer alıyor. Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda.
Mantarlar dünyanın hemen her yerinde bulunurlar. Nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır. Mantarlar, doğada besin döngüsünü sağlayan önemli ayrıştırıcılar oldukları için ekolojik olarak önemli canlılardır.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Kültür mantarı, genelde ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Nemli ve sıcak ortamlarda yetişen kültür mantarı, yüksek alanlarda da görülebilir. Özellikle kuzey bölgelerde yetiştirilen istiridye mantarı, yaz sonunda kuluçka dönemini tamamlar. Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar.
ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kaz Dağı'nın kuzey yamaçlarında 'sihirli mantar' olarak bilinen ve yiyen kişinin halüsinasyonlar görmesine neden olan mantar türüne rastlandı.
Mantar Bulaşıcı Mıdır? Mantar, doğrudan deri teması yoluyla ya da eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle bazı mantar türleri, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle kalabalık ortamlarda birden fazla kişiyi etkileyerek salgına dönüşebilir.
Özellikle iğne yapraklı ormanlarda ve dağlık arazilerde görülür. Ülkemizde en çok zehirlenmeye yol açan mantarlardan biri de köygöçüren mantarıdır. Evcikkıran ismiyle de bilinen bu mantar, yenilebilir mantarlara çok benzediği için karıştırılabilir.
Doğal olarak yetişen mantarlar; ormanlık bölgelerde, ağaç altlarında ve ağaç kütükleri üzerinde, çayır alanlarda yılın belirli mevsimlerinde görülmektedir. Yetişme devreleri, ekolojik koşullarına bağlı olarak genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bazı serin bölgelerde, yaz aylarında görülen türler de mevcuttur.
Mantar; kan şekerini ve kan lipid seviyelerini düşüren, yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta kansere ve bağışıklık hastalıklarına karşı güçlü bir etkiye sahip olan çeşitli bileşenler içermektedir. Ayrıca antibakteriyel ve kortizon benzeri bir etkiye sahiptir ve vücuttaki iltihaplanma seviyelerini azaltır.
Mantarların ilk görülmesinden itibaren3-4 gün sonra hasat yapılabilir. 14İstiridye Mantarı Kaç Kez Hasat Edilir? Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
Rüzgarlar taşıdığı malzemelerle kayaların alt kısımlarına çarparak aşındırırlar . Sonuçta farklı aşınma sonucu mantara benzeyen kayalar ortaya çıkar. Yurdumuzda daha çok İç Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Mantar kaya, rüzgarın kayalıkların dört bir tarafını alt kısımlarından aşındırmasıyla oluşur.
Cevap: Mantar kayalar rüzgar aşındırmalarıyla oluşmuş yer şeklidir. Yere yakın bölgelerin rüzgar erozyonuyla aşınması sonucu kayaların üst kısmındaki daha sert kısmın kalmasıyla mantar şeklini alırlar. Aldıkları şekilden dolayı mantar kaya ismi verilmiştir.
Trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır.
Trüf mantarı toprağın 5 cm kadar altında bulunur. Dolayısıyla kolay bulunmuyor. Buna bağlı olarak fiyatı da yükseliyor. Trüf mantarı ağaç köklerine, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişiyor.
Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri