'Süslenme haram olabilir' Kadınların uzayan saçlarını erkeklere benzememek kaydıyla kestirebileceğine yer verilen kitapta, kadınların bunu tesettüre riayet etmek kaydıyla, yine kadın kuaförlere yaptırabilecekleri ifade edildi.
Kadının saçını kısaltması câiz, traş etmesi ise mazeret yoksa haram görülmüştür. Peygamberimiz kadının saçlarını traş etmesini yasaklamıştır.
Hayır, erkeklerin saçlarını kısa tutması haram değildir.
Selamünaleyküm. Evli hanımların saç kestirmek için eşlerinden izin almaları gerekir. Bunun dışında kadının saçını yaptırmasında sakınca yoktur.
Bu tür davranışlar, İslâm âlimleri ve Müslüman kamuoyu tarafından Cahiliyye'nin simgesi olarak görülür. Saçlarını örtmek kadınlar tarafından bir tevazu göstergesi ve özellikle de Allah'a karşı bir saygı göstergesi olarak hayatın doğal bir parçası olarak görülmüştür.
İlgili 19 soru bulundu
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Kur'ân tesettürü, yani kadının saçı dâhil bedenini, sadece namazda değil, sosyal hayatta da örtmesini emrediyor; evet. Adı medeniyet-i sefihe olan ve insanlığı din gibi etkileyen değer yargısı ise buna esarettir diyor.
Sarkıntılık haramdır. Yüz kızartıcı bir suç ve günahtır. Evlilik kastıyla görüşmek caizdir. Başka bir sebeple görüşmek bakmak kadının avretini görmeye çalışmak caiz değildir.
Son asırda âlimlerimiz başı sıfıra vurmayı, çok küçük numarada traş bırakmayı bazı batılılaşma benzeşmelerinden dolayı tercih etmişlerdir. Güzel bir tercihtir, uygun bir tercihtir ama Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Saçınız hep sıfıra vurulsun.” diye bir emir buyurmamıştır.
Bir erkeğin, saçını örmeden, kulak ortası ve omuz başına kadar uzatması caizdir. Uzayan kısmı büker ve örerse, mekruhtur. Bu hâl, kâfirlere benzemektir. Örgüsüz olsa bile saçın daha fazla uzaması, kadınlara benzemek olacağından mekruhtur.
“Bir erkek, kadının bir saç telini görse ona zina yapmış hükmündedir.” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Hadislerde bu konu şöyle geçmektedir: Ebu Hureyre anlatıyor: Hz.
Hiçbir sakıncası yoktur. Özetlersek; kadın, el ve yüzü dışında bütün vücûdunu örtmelidir. Bu istisnaya, topuklara kadar ayakların da dâhil edilebileceğini beyan eden âlimler de vardır.
Diyanet'e Göre Beyazlayan Saç Boyatmak Haram Mı? - Saçları genç yaşta beyazlayan erkeklerin ise siyaha boyamasında bir sakınca yoktur. - Kadınlar için ise bu konuda bir kısıtlama getirilmemiştir.
Çünkü ihtiyarların beyazlaşan saçlarını siyaha boyamalarında, daha genç görünmek suretiyle başkalarını aldatma söz konusudur. Ancak gençler için böyle bir durum söz konusu değildir. Saçı siyaha boyamanın caiz olduğu bir diğer durum da düşmanla cihad halidir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Peygamber Efendimiz (sas) veda haccında bayram sabahı Akabe Cemresi'ni taşladıktan sonra Mina'ya dönmüş kurbanlarını kesmiş, sonra tıraş olmuştur. Aynı gün Kabe'ye gitmiş ziyaret tavafını yapmıştır. Büyük şeytanı taşlayan hac yolcusu, saç tıraşı olur veya saçını kısaltır ve böylece ihramdan çıkmış olur.
Özetle Hazreti Peygamberimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) saçlarını uzatmayı benimsemişlerdir. Saçlarının en uzun hali 'cümme', biraz daha kısası 'limme', en kısa hali ise 'vefre'dir. Umre ve hac gibi özel durumlarda kazıtmak sureti ile tıraş etmişlerdir.
- Hanefi mezhebine göre, hür bir kadının avret yeri, el, yüz ve ayaklar hariç bütün bedenidir. En sahih görüşe göre, kadının salıverilmiş saçı da avrettir.
Peygamber, başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı. Müminlerin annesi Ümmü Seleme (ra) başta olmak üzere, ashab-ı kiramdan pek çoğu, Hz. Peygamber'in mübarek saçlarını ve sakal-ı şeriflerinin kıllarını, teberrüken saklamışlardır.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Değerli kardeşimiz, Yaratılıştan uygun ve güzel olan şekil ve şemail içinde kadınların saçlarının örfü âdete göre belli ölçülerde uzun olması da vardır. Bir zaruret bulunmadığında kökten kazımak veya aşırı kısaltmak mekruhtur.
Konuyla ilgili âyetler incelendiğinde, tesettürün temel nedeni olan takvânın, dış örtüye bürün- meden önce bütün kötülüklere ve olumsuz davranışlara karşı kuşanılması gereken manevi bir elbise hükmünde olduğu bildirilmektedir.
ahzab suresi / 59. ayet der ki; ey peygamber! hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. bu onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. şüphesiz allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
Ahzâb Sûresi 59. Âyet: “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle! (Herhangi bir ihtiyaç için dışarı çıkarken) dış elbiselerini giysinler. Bu (elbise) onların tanınmaları ve incitilmemeleri için en uygun olanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri