Melatonin, vücut tarafından üretilen ve beyin tarafından geceleri salgılanan bir hormon olarak bilinir. Bu hormonun başlıca görevleri arasında gece-gündüz döngülerini düzenlemek yatıyor. Melatonin salınmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri de ışık olarak biliniyor.
Denge kaybı, gözlerde kızarma, reflekslerin yavaşlaması, unutkanlık da görülebilir.Esrarın etkisi geçtikten sonra ise uyku hali, yorgunluk ve huzursuzluk gözlemlenir.
Esrarın sağlık raporu
Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin. Kullanıcıların hastaneye başvurma oranı göz önüne alınarak hazırlanan raporda, meth kullanan kişilerin yüzde 4,8'inin hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
Bu doğrultuda ortaya çıkan bazı genel belirtiler; gözlerde kızarıklık ve kanlanma, göz bebeklerinde büyüme ya da küçülme, iştahta artma ya da azalma, terleme, ağız kuruluğu, kalp atışında hızlanma, saçlarda dökülme, kilo kaybı olarak sıralanabilir.
Meth olarak da bilinen metamfetamin, merkezi sinir sistemini etkileyen güçlü, yüksek düzeyde bağımlılığa neden olan insan yapımı sentetik bir uyarıcıdır. Genellikle ilk kullanımı, uyanıklığı artırmak ve iştahı azaltmak amacıyladır. Ancak kullanıma devam etmek hızlı bir şekilde bağımlılığa yol açabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Yoksunluk belirtileri (Depresyon, intihar düşünceleri, kaygı hali, halsizlik, yorgunluk, kabuslar, terleme, mide krampları, açlık hissi, iştahta artma, aşırı uyku ya da uykusuzluk ve çökkünlük).
Depresif semptomlar metamfetamin yoksunluğunda görülen en belirgin semptomlardır ve 2 haftalık ayıklık döneminden sonra da devam edebilir. Yoksunluk döneminde görülen bu semptomlar intihar düşüncelerine neden olabilir.
Toplumda kristal, buz, meth, ice gibi isimlerle anılan metamfetamin, kişinin psikolojik duygu durumunda ani yükselmelere yol açabildiği gibi etkisinin sönmesiyle birlikte kişide depresyon veya uykusuzluk gibi psikolojik koşullara neden olabilir.
Metamfetaminin yüksek dozlarda alınması, halüsinasyonlar, paranoya, anksiyete ve huzursuzluk- sinirlilik hissi (ajitasyon), saldırganlık, uyku bozukluğu gibi davranışları tetikler. Metamfetaminin kısa süreli etkileri hiperaktivite, iştahsızlık, artan güven ve haz hali, uyanıklık, atikliktir.
Adrenochrome, milyarlarca dolar değerinde dünyanın en güçlü uyuşturucusu ve adrenalin türevi bir ilaç olarak anlatılıyor.
Esrar benzeri bir uyuşturucu olarak tarif edilse de bonzai bir bitki değil, esrara benzer etkileri olan psikoaktif bir madde. Bonzai, kurutulup parçalanmış çeşitli bitkilere birtakım kimyasallar püskürtülmesiyle elde edilen sentetik kannabinoid grubuna ait uyuşturucu bir maddedir.
Uyuşturucu kullananların fiziksel belirtileri nelerdir? Düzenli baş ağrısı, aşırı kilo kaybı, bozuk yemek alışkanlığı, uykusuzluk ve sürekli arz eden yorgunluk hissi öne çıkan fiziksel belirtiler arasında yer almaktadır.
İştahında ve uyku düzeninde değişimler gözlemlenmesi, ara ara kriz halinde yemek yemesi, bazen çok fazla uyuması, bazen ise uykusuzluk çekmesi. Kıyafetlerine, saçına ve kişisel bakımına verdiği özenin azalması. Kilo kaybı, gözlerde kızarıklık, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi fiziksel belirtilerin görülmesi.
Kokain Kullanım Şekilleri
Kokain hidroklorür kokainin saf kimyasal biçimi olup toz halinde olur. Daha çok ince çizgiler şeklinde çizilip burundan çekilerek kullanılır.
Kişilerin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını tespit etmek için alınan kan, idrar ve saç numunelerinde uyuşturucu testi gerçekleştirilir. Günümüzde her toplumda rastlanan uyuşturucu madde kullanımını önlemek için risk faktörleri ve vücutta oluşabilecek tahribatlar hakkında detaylı bilgi sahibi olunması çok önemlidir.
Metamfetamin oldukça tehlikeli ve yüksek oranda bağımlılık yapıcı bir ilaçtır. Aşırı dozda kısa ve uzun dönemli birçok sağlık sorununa yol açabilen bu maddenin düşük dozları bile fiziksel bağımlılık ile sonuçlanabilir. Metamfetaminin uzun süren etkileri vardır ve vücuttan atılması 4 güne kadar ulaşabilir.
Kamuoyunda met olarak da bilinmektedir. Diğer uyuşturucu türleri olduğu gibi metamfetaminin ticareti ve kullanılması suçtur. Bu kapsamda metamfetamin kullanma cezası Türk Ceza Kanunu madde 191 içerisinde düzenlenmektedir. Buna göre met uyuşturucu cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Özet. Metamfetamin (Meth) kullanıcıları, cinsel zevkte bir artış, çok sayıda cinsel partner ve engelleyici kontrolünün kaybı nedeniyle korunmasız cinsel ilişki içinde bulunduğunu bildirmiştir.
1. Eroin. Bütün uzmanlar aynı fikirde olmasalar da, sıralamada ilk sırayı 3 üzerinden 2.5 puanla eroin alıyor. Bu uyuşturucu maddenin beyindeki dopamin seviyesini hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda %200'e kadar yükselttiğinin bulgularına ulaşıldı.
Bazı uyuşturucu maddeler tek kullanımda bile bağımlılık yapma riski taşır. İlk kullanımdan sonra kişi yoksunluk belirtileriyle karşı karşıya kalır. Ayrıca maddeyi deneyerek en başta duyduğu korkuyu da yendiği için ikinci kez maddeye yönelmesi daha kolay olur.
ÖZELLİKLE cezaevlerinde bağımlıların esrar kullanmak için tercih ettiği ettiği yöntem 'şaşal' veya 'kova' olarak adlandırılıyor. Bu şekilde esrar içmek isteyenler, pet su şişelerini ilkel bir nargile şekline getiriyor. Böylece nargile içer gibi esrar dumanı ile dolu pet şişeden uyuşturucuyu alıyorlar.
Eroin krizi olarak adlandırılan eroinin kesilmesinden 6-12 saat içerisinde başlayan yoksunluk belirtileri 15 güne kadar yoğun olarak devam edebilmektedir. En ağır dönem ilk günden itibaren 7 güne kadar sürebilmektedir.
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri