Kaya, "Ülkemizde en yaygın olarak bilinen beyaz mantar (kültür mantarı) agaricus türünden geliyor. Daha sonra aynı mantarın farklı bir türü olan kestane mantarı üretildi. Fakat bu çok popüler olmadı. Şu anda çok fazla tanınmıyor.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği oldukça kârlıdır. 100 metrekarelik bir alana yapacağınız 10.000 TL'lik yatırım ile bir ay içerisinde 12.000-15.000 TL arası bir kazanç sağlayabilirsiniz. Yatırım masrafını ilk ayda kazandıktan sonra diğer aylar daha rahat üretim yapabilir ve kâr elde edebilirsiniz.
Mantarların ilk görülmesinden itibaren3-4 gün sonra hasat yapılabilir. 14İstiridye Mantarı Kaç Kez Hasat Edilir? Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
İlk defa deneyenler için orta büyüklükte bir mantar üretim hedefinin maliyeti ortalama 70.000 TL olacaktır.
100 metrekareye kadar olan üretim alanlarında yetiştirilecek mantar 4 tona kadar çıkarken ortalama verim ise ton başına 200 kilo olur.
İlgili 29 soru bulundu
Kompost verimlilikleri %25–30 arasındadır. Yani 10 ton kompos an ortalama 80-90 günlük bir süreçte 2.500 kg ile 3.000 kg verim alınabilir. Hasat yapıldığı gün mantarlar paketlenerek pazara sunulmalıdır.
KOSGEB Mantar Üretimi Desteği
KOSGEB 46.31.06 NACE KODU ile 'Kültür Mantarı Toptan Ticareti' yapmak isteyen girişimcilere destek vermektedir. Yeni girişimciler için bu sektörde yatırım yapacak olan kişilere 2 yıllık program altında 60.000 TL hibe desteği sağlanır.
Ağaç altı gibi gölge alanlarda yetişen mantar, basit bir iç mekân düzeneğiyle kapalı alanlarda da yetiştirilebiliyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Mehmet Erhan Ekmen, evde 1 kilogram mantar yetiştirmek için 1 metreküplük alanın yeterli olduğunu söyledi.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Pizza üretiminden yemek ve catering ( yemek üretici ) şirketlerine, restaurantlar'dan semt pazarlarına, gross marketlerden mahalle manavlarına, konserveci ve salamuracılardan sebze hallerine kadar daha sayamadığımız bir çok gıda sektörüne satışı vardır.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Bu çalışmada internet üzerinden mantar yetiştirme kiti sipariş eden iki olgu sunulmuştur. Mantar tohumu katılmış toprak, gübre, tahıl ve bitki besleyiciler içeren bu materyal yakalandığı durumu itibarı ile mantar ekimi olduğu kabul edilse bile, mevzuatımızda böyle bir fiili cezalandıran bir hüküm bulunmamaktadır.
Mantar Alırken Ambalajlı Ürünleri Tercih Edin
Bu yüzden ambalajlı mantar ürünlerini tercih edin. Ayrıca ambalajın üzerinde bilgi etiketi bulunan mantarları tercih etmelisiniz. Üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi olmayan mantar paketlerini satın almamalısınız.
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyat taşımaz. Doğada yetişen çeşitlerini bulup toplamayı öğrenirseniz çok ekonomik olarak tüketebilirsiniz.
Trüf mantarı meşelik ve meşe ağacı alanlarında bulunan, toprağın 5-20 cm altında farklı bir kokuya sahip olan bir mantardır. Farklı türlerde olan trüf mantarının en bilineni siyah trüftür. Ülkemizde bugüne kadar bulunan en değerli ve doğada yaygın olarak bulunan ticari trüf türü Tuber aestivum ve Tuber borchii türüdür.
'Kralların yiyeceği' olarak bilinen trüf mantarının kilosu 180 Euro'dan (2 bin 800 TL) ihraç ediliyor.
Toprakların sürekli olarak nemli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu toprak nemlerinin derecesine özel bir önem gösterilmesi gerekir. Mantarların çimlenme sürecinde her gün iklimsel değişikliklere göre ise iki günde bir sulanması gerekmektedir.
Yukarıda sayılan koşullar yerine getirildiğinde toprak örtülmesinden itibaren 15-17 gün sonra mantarlar toprak üzerinde görülmeye başlar ve 20-25 gün sonra hasat olgunluğuna erişirler.
Mantar Yetiştiriciliği Eğitimi Süresi
88 saatlik eğitim yaklaşık olarak 1 ay sürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanda farklı saatlerdeki eğitimleri de bulunmaktadır.
1- KOSGEB sadece kendi adamlarına destek verir!
Sadece üye kuruluşlar vardır. KOSGEB'e üye olmak için gerekli asgari şartlar yerine getirildiğinde KOSGEB'in kapısı herkese açıktır.
Evde Kültür Mantarı Yetiştirme
Mantar kompostunu karanlık bir odaya alın. Kompostun bulunduğu kaba küçük delikler açın. Bu deliklere her gün fıs fıs yardımıyla su sıkın. 20 gün boyunca bu işlemi tekrar edin. 20 günün sonunda poşetin veya kabın ağzını açın.
Detaylı bilgi www.kosgeb.gov.tr adresinden ve KOSGEB İl Müdürlüklerinden alınabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri