Daha önce dediğimiz gibi Türkiye'de yaklaşık 100 farklı zehirli mantar türü mevcuttur. Gelin mantarı ve sinek mantarı olarak bilinen kırmızı şapkalı ve beyaz benekli mantar, zehirlidir. Ülkemizde yetişen zehirli mantarlardan biri de kuzugöbeği ebesi mantarıdır.
İyi bilinmeyen, doğal olarak yetişen yabani mantarların tüketilmemesi önerilir. Özellikle dokunulduğunda sararan çayır mantarları ile DDT ve turp kokusu olan orman mantarlarından uzak durulması gerekir. Bunlara ek olarak volvası ve annulusu olan Amanita mantar çeşitleri yenilmemesi gereken zehirli mantar çeşitleridir.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir. Yaz - kış ve siyah - beyaz olmak üzere iki farklı türü var ve yer altında yetişen bu mantarı bulabilmek için iyi eğitimli köpekleri kullanıyorlar.
Dünya'da ve Türkiye'de en çok ölümün köy göçüren mantarı olarak bilinen Amanita phalloides isimli mantar olduğunu ve doğada çok sıklıkla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Kaya, "Maalesef özellikle ülkemizde ve dünyada en çok ölüme neden olan mantar köy göçüren mantarıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'deki zehirli mantar türlerinden biri de kuzugöbeği ebesi mantarıdır. Şapkasının rengi kahverengiyle kırmızı arasında değişir. Yaşamının ileriki dönemlerinde uzun süre güneş ışığına maruz kaldıkça şapkasının rengi koyu kahverengi veya siyaha dönüşür.
Ancak zehirli mantarın esas ölümcül etkisi özellikle 48-72 saatten sonra başlayabiliyor. Karaciğer başta olmak üzere ciddi organ harabiyeti ve komaya giden bir süreçle karşılaşıyoruz. Bunların o aşamadan sonraki tedavileri çok güç. Çok geç kalınıyor ve maalesef ölümcül olabiliyor.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Doğada ise bu takip imkânsızdır. Nemli bir ortamda çıkan mantarı yemek ise zehir ihtimalinden dolayı risklidir. 'Şuradaki mantar zehirlidir ya da değildir' ayrımı kesinlikle yapılamaz.” dedi. Prof.
Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır.
Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Türkiye'de Bolu bölgesinde "Mavi cincile", Karaman civarında da "Mor mantar" olarak adlandırılır. Yetiştiği ortama çok güzel bir koku salar. Kesinlikle çiğ olarak yenmemelidir, hafif zehirlenmelere veya mide problemlerine yol açabilir.
Mantar Alırken Ambalajlı Ürünleri Tercih Edin
Bu yüzden ambalajlı mantar ürünlerini tercih edin. Ayrıca ambalajın üzerinde bilgi etiketi bulunan mantarları tercih etmelisiniz. Üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi olmayan mantar paketlerini satın almamalısınız.
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyat taşımaz. Doğada yetişen çeşitlerini bulup toplamayı öğrenirseniz çok ekonomik olarak tüketebilirsiniz.
Kestiğinizde, mantarın içini saf beyaz olarak görüyorsanız o mantarı kesinlikle yiyebilirsiniz. İçinde izler, lekeler, beyazdan başka herhangi bir renk bulunan mantarlardan ise kaçınmalısınız. Özellikle kulağa benzer çıkıntılar gördüyseniz, o mantarı katiyen yemeyin.
Türkiye'de yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü vardır. Bu mantarların bazıları farklı yörelerde farklı isimlerle bilinir ve bir bölgede yemeklik mantar çeşitleri arasında olarak bilinen mantar başka bir bölgede zehirli olduğu düşünülerek toplanmayabilir. Mantar isimleri, bölgeden bölgeye farklı olabilir.
Mantar zengin besin değerlerine sahip, lezzetli ve sağlıklı bir gıdadır. Protein açısından zengin olan mantarın yağ ve kalori oranı düşüktür. Sağlık için birçok faydası vardır. Vücuda B grubu vitaminleri ve protein sağlamak için önemli bir kaynaktır.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
Halk arasında zehirlenen kişiye hemen yoğurt yedirilir veya süt içirilir. Evet yoğurt bazı zehirlenmelerde zehir etkisini azaltacaktır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Mantarın dokusu sümüklenmeye başladıysa, kesinlikle tüketilmemelidir. Yapışkan, sümüksü kaplama mantarın lezzetini ve besin değerini kaybettiğini gösterir. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri