Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.
İcra Takibinin İptali Kararının Kesinleşmesi Gerekir Mi? İcra takibinin iptali kararında icra mahkemesinin kararı kesin hüküm teşkil etmeyeceğinden iptal kararının reddi halinde borçlu kabulü halinde ise alacaklı genel mahkemelerde dava açabilir.
İcra mahkemesi inceleme sonucunda takibin kesinleşmesinden sonraki bir dönemde borcun itfa edildiği kanısına varırsa icra takibinin iptali kararı verir. Takibin iptaline karar verilmesi ile takip durur.
İcra mahkemesi kararıyla takibin geçici durdurulması, takibi mevcut haliyle dondurarak, bir sonraki icra işleminin devamına engel olur, lakin bu kararın, takibin geldiği aşamaya kadar ki sürece bir etkisi olmayacaktır. Örneğin haciz yapılmış ise, takibin geçici durdurulması kararı, hacizlerin fekkini sağlamayacaktır.
ÖZET : İcra Mahkemesince verilecek kararlardan temyizi kabil olanlar belirlenmiş, bunların infaz edilebilmesi için kesinleşmesi gerektiğine dair bir hükme yer verilmemiştir. Bir başka deyişle, icra mahkemesi kararlarının infazı için kesinleşmesi zorunlu bulunmamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
İptal kararının kesinleşmesi ile o güne kadarki bütün takip işlemleri iptal edilir. Örneğin mal üzerindeki haciz kalkar, hacizli mallar satılmışsa bedeli borçluya ödenir. Takibin iptali kararı kesin hüküm teşkil etmez. Alacaklı, aynı alacak için genel mahkemede borçluya karşı bir alacak davası açabilir.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
Bu durumun ortaya gelmesindeki sebep, alacaklının 6 ay içerisinde haciz koyulan konutun satışını gerçekleştirmemiş olmasıdır. Bunun sonucunda haciz işlemleri otomatik olarak kendiliğinden konutların üzerinden kalkar. Böylece borçlu olan taraf mağdur duruma düşmekten kurtulur.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
İcra dosyası, borçlunun borcunu ödemesi için uyarı niteliğindedir. Borçlu ise hakkında oluşturulan icra dosyasının kapanmasını ister. Bu nedenle borcunu ödeyerek, hakkında açılan dosyanın kapanmasını sağlayabilir. İcra dairesine başvuruda bulunarak ve ödeme yapılarak, icra dosyasının kapanması sağlanabilir.
Ayrıca, takibin veya ödeme emrinin iptal edilmesi halinde takip kesinleşmediğinden hacizlerin de kaldırılması gerekmektedir.
Haciz Süreci
Ödeme emrine itiraz etmeyen borçluya karşı icra takibi kesinleştikten sonra alacaklı bir sene içerisinde ;borçluya ait menkul ve gayrimenkul malların haczedilmesini talep edebilir.Alacaklı aynı zamanda ,borçlunun maaşı var ise ;maaşını,bir başka kimsede alacağı var ise ;alacağını haczettirebilir.
Kesinleşmiş İcra Takibine İtiraz
Bunun önüne geçilebilmesinin yolu ise icra müdürlüklerine başvurularak mümkündür. Borçlu icra dairesine başvurarak kesinleşmiş olan icra takibinin geçici olarak durdurulmasını veya ötelenmesini talep edebilir. Bu durumda çoğunlukla bir teminat bedeli ödenmesi istenir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.
Kanunda açıkça belirtilmediği hallerde icra hukuk mahkemesi kararlarına karşı tehiri icra talebinde bulunulamaz. Zira icra hukuk mahkemesi kararları kural olarak bir ilamlı takibi başlatan değil, devamını sağlayacak nitelikte ve yalnız takip hukukunu ilgilendiren kararlardır.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
e-Hacizin kaldırılması için tek yol, borçların tamamının ödenmesidir. Borçlar tam olarak ödenmedikçe, e-Haciz kaldırılamaz. Borçlu tarafın e-Hacizi kaldırmak için vergi dairesine veya banka şubesine ödeme yapması gerekmektedir. Ödemeler tamamlandığında, haczin kaldırılması için ilgili kuruma bir dilekçe verilir.
Alacaklı tarafın, icra dosyası üzerinde 1 yıl boyunca işlem yapmaması neticesinde icra dairesince ilgili dosya arşive kaldırılmaktadır. Dosyanın arşive kaldırılması, uygulamada icra dosyasının düşmesi olarak adlandırılmaktadır.
Cumhuriyet savcılarının takipsizlik kararından sonra, tekrar dosyayı açabilmeleri için yeni ve yeterli delillere ulaşmaları gerekmektedir. Burada bahsedilen yeni delil kavramı; dosyanın kapatılmasından önce mevcut olup, elde edilemeyen delilleri kastetmektedir.
Bir yıl içinde alacaklı haczi talep etmediği takdirde dosya işlemden kaldırılır. Ancak alacak zamanaşımına uğrayana kadar, alacaklı tarafından dosyanın yenilenerek haciz istenmesinin önünde bir engel yoktur.
İcra dosyaları takipsizlik nedeniyle, borcun ödenmesi, ifa edilmesi, haricen tahsili veya alacaklının alacağından vazgeçmesi ile kapanmaktadır. İcra takibinin dosya kapak hesabındaki miktar ve harçlar yatırıldıktan sonra dosya icra müdürlüğünce kapanacaktır.
Haciz kararı verildikten sonra 7 gün içinde icra müdürlüğüne başvurarak icra takibini başlatmak alacaklının sorumluluğundadır. Alacaklı 7 gün içinde icra takibi başlatmazsa tedbir kararı kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
İcra takibinde dosyanın işlemden kaldırılması halinde takip derdest kalmaya devam edeceğinden, takibin yapıldığı tarihte işlemekte olan zamanaşımı süresi kesilmiştir.
İcra takibinin iptalinde borçlunun icra takibine konu borcu icra dairesine ödemesi durumunda borcundan kurtulur ve icra dairesi tarafından icra takibi sonlandırılır. Borçlunun icra dairesine ödeme yapması durumunda icra dairesinin borcun kapatıldığına ilişkin kontrolü yapması kolaydır.
Burada ilk olarak belirtmek gerekir ki; icra takibi, 10 yılda düşer. Söz konusu bu hal icra takibi davasının zaman aşımına uğraması olarak nitelendirilir. 6098 sayılı Borçlar Kanunu çerçevesinde her alacak kanunda aksi bir hükme yer verilmediği sürece 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri