Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
Yeşil pasaport şartları başında görev yapılan kadro derecesi geliyor. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, yeşil pasaport alabilmek için öncelikli şart devlet adına çalışan memurun birinci, ikinci ya da üçüncü derece devlet kadrolarından birinde görev yapıyor olması gerekiyor.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
MADDE GEREKÇELERİ. MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Mümkün olmasına mümkün ama bunun da bazı şartları var: - 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, - 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl, - 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetiniz olmalı.
10 YILLIK MEMUR YEŞİL PASAPORT ALABİLİR Mİ? Yeşil pasaport sahibi olabilmek için gerekli koşullar arasında belli bir yıl şartı yoktur.
1. derece memur nedir ve kimleri kapsar? Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Master ve doktora yapanlar 1. derece ve 1. kademe uygulamasından yararlanacaklar.
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
Öncelikle kadro derecesi 3 olan bir polis memuru -meslekte çalıştığı süreye bakılmaksızın- otomatik olarak yeşil pasaport almaya hak kazanır. Yeşil pasaport hakkı olan bir polis memurunun aynı zamanda eşi, çocukları yeşil pasaport hak kazanmış oluyor.
– 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine, Devlet memuru ve kamu personeli farklı şeyler mi derseniz, bu madde, devlette kadrolu olmayan, ancak sözleşmeli çalışan personeli ifade ediyor.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
(Bu durumu resmi sağlık kurumlarından alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelenmek şartıyla, yaşlarına bakılmaksızın) ÇOCUKLAR anne veya babasının haklarından yararlanarak hususi pasaport alabilir.
Yeşil pasaport için en önemli şart kamu çalışanlarının derecesidir. Kamuda derece bir tür kıdem göstergesidir ve çalışıldıkça, zamanla elde edilir. Memurlar ve ailelerinin yeşil pasaport hakkından yararlanabilmesi için 1, 2 ve 3. dereceye ulaşmış olması gerekir.
Bu nedenle birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışma koşulunu sağlamadığı sürece 10 yıl görev süresine sahip bir memur yeşil pasaport alamaz.
Bu şartlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçükse şartsız bir şekilde alabilir.
Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
İki yıllık üniversiteden mezunlar, 10. derece ve 2. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Memur ve memur emeklilerine, 2024 ve 2025'teki zam oranlarının enflasyonun altında kalması halinde, enflasyon farkı zammı yapılacak. Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), memurlara yapılacak zamla, en düşük memur maaşının 1 Ocak 2024'teki yüzde 46,81'lik artışla 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükseleceğini bildirdi.
Memurlar genel olarak her yıl kademe ilerlemesi her üç yılda bir ise derece yükselmesi yapmaktadır. Kademe ilerlemesinde ve derece yükselmesinde kural olarak göreve başlama tarihleri esas alınmaktadır.
En yüksek Devlet memuru, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanıdır. En yüksek Devlet memuru olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanına, Başbakanlık Müsteşarına, mülga mevzuat hükümlerinde kadrolarına bağlı olarak öngörülmüş mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamındaki ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.
Süresi dolan hususi pasaportlar 5 yıl daha uzatılabilecek
05 Mayıs itibariyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle geçerlilik süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan hususi pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlandı.
2-3'üncü dereceli 657 sayılı Kanuna tabi doktor kadrosunda çalışmakta iken istifa eden memurun hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alması mümkün bulunmaktadır.
Yeşil pasaport verilmesinde emeklilik derece ve kademesi değil, memuriyet unvanlarındaki kadro derecesi esas alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri