Kaç tane bölge adliye mahkemesi var? 2021 yılı itibariyle İstanbul, Sakarya, Ankara, Samsun, Trabzon, Erzurum, Bursa, İzmir, Konya, Kayseri, Diyarbakır, Van, Antalya, Adana ve Gaziantep olmak üzere toplamda on beş tane Bölge Adliye Mahkemesi bulunmaktadır.
Bölge Adliye Mahkemeleri bugüne kadar Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Van illerinde kurulmuştu. Denizli, Malatya ve Tekirdağ illerinde kurulan mahkemeler ile Bölge Adliye Mahkemelerinin sayıları 18'e çıkmış oldu.
Konya ve Sakarya bölge adliye mahkemelerinin hizmete girmesiyle istinaf mahkemesi sayısı 11'e yükseldi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açılışını yaptığı Konya ve Sakarya bölge adliye mahkemelerinin hizmete girmesiyle istinaf mahkemesi sayısı 9'dan 11'e çıktı.
Bölge Adliye Mahkemeleri, başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, Cumhuriyet başsavcılığı, adalet komisyonu ve müdürlüklerden oluşur. Her bölge adliye mahkemesinde bir başkan bulunur. Başkanlık, başkan ile yazı işleri müdürlüğünden oluşur. Her bölge adliye mahkemesinde en az üç hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunur.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu, 2021 Bölge İdare Mahkemeleri Daire Sayıları ile Bölge Adliye Mahkemeleri Daire Sayılarını yayımladı. Yayımlanan güncel Adli Yargı ve İdari Yargı listelerine göre; Faal durumdaki BAM Ceza Dairelerinin sayısı 2021 yılında 203'ten 208'e yükseldi.
İlgili 40 soru bulundu
Ülke genelinde dokuz tane bölge idare mahkemesi vardır ve bunlar bulundukları ilin adı ile adlandırılır. Mahkemeler 20 Temmuz 2016'da faaliyete başladı. Haziran 2020'de Adana'da, Eylül 2021'de Bursa'da birer bölge idare mahkemesi daha kuruldu.
Bölge adliye mahkemeleri için uygulamada kelimelerin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşan “BAM” kısaltması kullanılmaktadır.
Birinci derece mahkemenin aldığı karara karşılık istinafa gidilmesi sonucunda Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) dava ile ilgili olarak vakayı ve olayı yeniden değerlendirerek denetler. Bu süreçte tanıklar yeniden dinlenebilir, deliller de yeniden toplatılabilir.
İstinafla birlikte, üçlü bir yargılama sistemi ortaya çıkar: İlk derece yargılaması (yerel mahkeme yargılaması- ilk derece mahkemesi) İkinci derece-istinaf (maddî ve hukukî denetim-Bölge Adliye Mahkemesi)
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 6 Blok ve 110.000 metrekare kapalı alandan oluşmaktadır. Binamızın A Blok Cumhuriyet Başsavcılığı, 3'ü yeraltında olmak üzere 10 kattan, B-C-D-E Bloklarında ise 36 Ceza ve 54 Hukuk dairesinin faaliyet gösterdiği 5'i yer üstünde 3'ü yer altında olmak üzere 8 kattan oluşmaktadır.
Bölge Adliye Mahkemesi istinaf incelemesi yaparken hem vaka incelemesi hem de hukukî inceleme yapma yetkisini hâizdir. İnceleme neticesinde “Esastan red”, “Düzelterek esastan red”, “Bozma ve ilk derece mahkemesine gönderme”, “Davanın yeniden görülmesi ve duruşma hazırlığı işlemlerinin başlatılması” kararı verebilir.
Bölge adliye mahkemeleri kararlarına, Full & Egal'de içtihat başlığı altından; yalnızca ülke, mahkeme/kurum kısmından Bölge Adliye Mahkemesi seçeneği seçilerek veri tabanından milyonlarca içtihat kararı arasından arama yapılabilir.
İstinaf, yerel mahkemece verilen kararlara karşı başvurulan hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesini sağlayan bir kanun yolu. Bölge adliye mahkemeleri tarafından yapılan istinaf incelemesi, genel olarak 1 ile 2 yıl arasında sürebiliyor.
Bölge adliye mahkemesi (BAM), ilk derece yargılamasını yapan hukuk ve ceza mahkemelerinin nihai kararlarına karşı yapılan istinaf kanun yolu incelemesini hem maddi hem de hukuki değerlendirmeler yaparak karar vermekle görevli bir üst derece mahkemesidir.
Bölge adliye mahkemeleri diğer adıyla istinaf mahkemeleri adlî yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılacak başvuruları inceleyip karara bağlamak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla görevli üst derece mahkemelerdir.
BAM kararının temyizi mümkün ise, kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde temyiz yoluna başvuru- labilir (m. 361-365) . Temyiz talebi: • Süresinde verilmişse, • Temyize başvurulabilir bir kararsa, • Gerekli harç ve giderler ödenmişse, dosya Yargıtay'a gönderilir.
İstinaf Süresi İçinde İkinci Kere İstinaf Dilekçesi Verilebilir. Hukuk Dairesi - Karar: 2019/9846).
Kural olarak Bölge Adliye Mahkemelerinin temyize kabil nihai kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir.
Dosya Durumu Açık Ne Demek? Dosya durumu açık, dosyanın hala inceleme aşamasında olduğu ve karar verilmediği anlamına gelmektedir. Mahkemece karar verildiği takdirde Uyap sisteminde karar verildiği belirtilir.
Davanın yeniden görülmesi kararı verildiği durumlarda bölge adliye mahkemesi duruşma hazırlığı yapar ve yargılamayı kendi bünyesinde yeniden görür. Duruşma hazırlığı aşamasında, duruşma günü belirlenir ve duruşma için gerekli çağrılar yapılır.
Madde 29- Bölge adliye mahkemeleri, hukuk ve ceza dairelerinden oluşur. Her bölge adliye mahkemesinde en az üç hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunur. Gerekli hâllerde dairelerin sayısı, Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca artırılıp azaltılabilir.
Bölge Adliye Mahkemeleri, 2004 yılında çıkarılan 07/10/2004 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunla düzenlenmiştir.
Beraat kararı üst mahkeme olan istinaf mahkemesi tarafından bozulduğunda yerel mahkeme bozma gerekçesi kapsamına göre dosyayı el alıp yeniden karar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri