Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Dolayısıyla karbonlu ve hafif alaşımlı çelikten imal edilen ilave metaller, nikel esaslı alaşımların, paslanmaz çeliklerin ve yüksek sıcaklık dökme alaşımlarının kaynağında kullanılmamalıdır.
Metal kaynak çeşitlerinden bazıları MIG gaz altı kaynağı, TIG gaz altı kaynağı, örtülü elektrot ark kaynağı, özlü telle ark kaynağı, tozaltı kaynağı, enerji ışını kaynağı, atomik hidrojen kaynağı, plazma ark kaynağı olabilmektedir.
Paslanmaz çelikler ve ısıya dayanıklı çelikler bazı sınırlamalar hariç, alaşımsız ve düşük alaşımlı çeliklerde kullanılan ergitme ve basınç kaynak yöntemleri ile kaynak yapılabilir.
1. Kaynak Nedir? Metalik malzemeyi ısı veya basınç veya her ikisini birden kullanarak ve aynı cinsten ve erime aralığı aynı veya yaklaşık bir malzeme katarak veya katmadan birleştirmeye "metal kaynağı" adı verilir. İki parçanın birleştirilmesinde ilave bir malzeme kullanılırsa, bu malzemeye "ilave metal" adı verilir.
İlgili 19 soru bulundu
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Metal Kaynağı: Metalik malzemeyi ısı veya basınç veya her ikisini birden kullanarak ve aynı cinsten veya erime aralığı aynı ve yaklaşık bir malzeme katarak veya katmadan birleştirmeye metal kaynağı adı verilir. İki parçanın birleştirilmesinde ilave bir malzeme kullanılırsa, bu malzemeye ilave metal adı verilir.
Evet, paslanmaz çelikler kaynak yapmaya uygundur. Paslanmaz çelik kaynağı olarak TIG(Argon), MIG(Gazaltı), elektrik ark kaynağı ve lazer kaynaklarıdır.
Paslanmaz çelik en yaygın olarak gaz tungsten ark kaynağı (TIG) veya metal ark kaynağı (MIG) ile kaynaklanır.
Galvanizli parçalar otomotiv, yapı çeliği, inşaat, petrol sahası ve daha pek çok endüstride kullanılmaktadır. Korozyonu önlemek için harika bir işlemdir. Zorluk çıkartan kısmı, çinko kaplama üzerine kaynak yapmaktır. Arkda oluşan ısı, çinko kaplamayı sorunsuzca yakacaktır.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Bakır ve demir kaynaklanabilir, birçok yönden 1. Bakır tel, MIG kaynağı; 2. Lehimleme; 3. Sürtünme kaynağı belirli iş parçasına bağlıdır.
Bakırın oksijene eğilimi kaynağı zorlaştıran birçok karakteristikten sadece biridir. Bakır, çeliğe göre daha düşük sıcaklıklarda ergimesine rağmen, belli miktardaki bakırı elektrik arkı ile ergitmek, aynı boyutta çeliği ergitmekten daha zordur.
Piyasada alüminyum çekirdekli yapıya sahip ve kaplamalı elektrotlar bulunduğu için bu metali kaynaklama konusundaki en ucuz yol invertör ile manuel ark kaynağı kabul edilmektedir. İyi bir bağlantı elde etmek için MIG ya da TIG modları ile kaliteli bir kaynak makinesi kullanılmalıdır.
Alüminyum alaşımlarının çoğu ışın kaynakları ile kaynak edilebilir. Belli bir ısı girişiyle kaynak edilebilen kalınlıklar geniş ölçüde değişir. Kalın kesitli malzemeler tek seferde kaynak edilebildiğinden ve oluşan IEB dar olduğundan avantaj olarak görülebilir.
Bakır kaynağı için GMAW yöntemini kullanırken, ERCu bakır elektrotları kullanmanız önerilir. Aufhauser Deoxidized Copper kullanılması da tavsiye edilir; bu, 985 saflıkta bir bakır alaşımı veya dolgu malzemesidir. Kaynak yapmanız gereken bakır bölümün kalınlığı, gereken gaz karışımını belirleyecektir.
Alüminyum ayrıca çelikten daha büyük bir termal iletkenliğe sahiptir. Kaynak işlemi alüminyum üzerinde başlatıldığında oluşan ısı, demir bazlı bir alaşımın kaynağından daha hızlı bir şekilde dağılır. Bu nedenle, kaynak başlangıçtan oldukça ilerleyene kadar tam penetrasyon gerçekleşmeyebilir.
Elektrodinamik rulmanlar (EDB) harici güç kaynağı gerektirmez.
Kaynak dikişinin yanındaki dar bir alan hariç, siyahlaşmış alanlarda bir miktar çinko-demir alaşımı kalır. Bu alaşım çinko kaplama ile aynı koruma özelliklerine sahiptir. Karbon oranı %0 2'den düşük olan galvanizli çelik sac ve borular her hangi bir özel kaynak problemi yaratmazlar.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Paslanmaz çeliklerin büyük bir bölümünün kaynak kabiliyeti yüksektir ve ark kaynağı, direnç kaynağı, elektron ve lazer bombardıman kaynakları, sürtünme kaynağı ve sert lehimleme gibi çeşitli kaynak yöntemleri ile kaynak edilebilirler.
Kaynak Nerelerde Kullanılır ? Kaynak işlemleri kapalı ortamlar, açık alanlar, su altı, uzay boşluğu gibi çok çeşitli alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacıyla kullanılan, son derece önemli bir işlemdir.
Kaynak kırılması, uygun olmayan bir kaynaktan, şerit testere çarkında çok fazla gerilim olmasından veya hatta böyle bir kırılmaya yatkın kötü kaliteli bir bıçaktan kaynaklanır. Testere bıçağı kaynakta kırılmıyorsa, bıçağın bükülmesi gibi erken aşınmaya neden olacak başka faktörler de var demektir.
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri