Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
Meyveler arasında ise kurutmaya en elverişli olanları elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve dut, kivi, mango, muz, çilek, ananastır.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
''Kurutma işlemiyle sebze ve meyvelerdeki C vitamini büyük oranda, A vitamini yüzde 30 oranında kaybolur fakat mineral içerikleri, örneğin potasyum ve fosfor artıyor. Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Ayva kurusu yapmak için, deneyebileceğiniz diğer yöntem fırında kurutmadır. Yıkayıp temizlediğiniz ayvaları ince ince dilimleyin. Dilimleri üst üste çıkmayacak şekilde tepsiye yerleştirin.50 derece sıcaklıkta kurumaya bırakın. Ara sıra tepsiyi çıkararak ayva dilimlerini ters çevirmeyi unutmayın.
Elma : 4-5 mm kalınlığında dilimlenerek kararmaması istenirse limon suyuna bandırılıp 50C de 10-12 saat da kurutulabilir.
Taze veya kurutulmuş olsun, meyve besleyicidir. Her ikisi de vitamin, mineral ve lif ile doludur. Bununla birlikte, meyvenin kurutulması, kalorinin yanı sıra birçok besini de yoğunlaştırır. Kurutma işlemi ayrıca meyvenin C vitamini gibi daha uçucu besinlerinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
Alternatif olarak, tavan aralarında da saklanabilir. Yalnızca bu ve benzeri ortamlarda saklanan organik kuru meyveler, sağlıklı bir şekilde uzun süre korunabilmektedir. Organik kuru meyve nasıl saklanır? Kiler ve tavan arası gibi ortamlarda saklama imkânınız yoksa, buzdolabında da saklayabilirsiniz.
Kurutma işlemi yaklaşık 45 derecede 8-10 saat kadar sürecek.
Kuru meyve uzun ömürlü olması, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha avantajlıdır. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Serbest radikallere karşı hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Düryan, Güneydoğu Asya ülkelerinde 'meyvelerin kralı' olarak adlandırılırken, bazı bölgelerde 'cennet ve cehennem meyvesi' olarak da biliniyor. Düryana 'cennet ve cehennem meyvesi' denmesinin sebebi; dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehennemi, lezzeti ve faydalarıyla da cenneti anımsatması.
Ara öğünlerimizin vazgeçilmezi olmuştur ve sağlık açısından kuru meyveler, taze meyvelerle aynı oranda sağlıklı ve son derece önemlidir. Yalnız kuru meyvelerin raf ömrü daha uzun olması nedeniyle tercih edilebilirliği daha fazladır. Aynı zamanda taze meyvelere oranla daha yüksek polifenol (antioksidan) içerir.
Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır. Ama yaz aylarında kuru yer rahatlıkla bulunabilir ama serin yer konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu soruna ilk akla gelen çözüm buzdolabı veya buzlukta saklamaktır.
Çünkü meyve ve sebzelerde vitamin kayıpları çok fazla olabiliyor. Bunlarda suda eriyen vitaminler olduğu için en ufak bir müdahaleye, yani suya, ışığa, havaya maruz kaldığında vitamin kayıpları oluyor. Büyük parçalar şeklinde doğramak, kesme işleminde bıçak kullanmamak kayıpları aza indirir.
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir. Su, kalori ve vitamin ile minerallerin yüzdeleri, meyvenin çeşidine göre değişir.
Kışlık hazırlıkların bir yenisi elma kurutma. Sanmayın ki elmalar kurutulup hoşaf yapılacak. Elma kurusu, cips gibi şirin bir şey. Tabağınıza koyup çayın yanında kuru üzüm gibi veya canınız tatlı istediğinde tabağa koyup çıtır çıtır yiyorsunuz.
Çilekleri 90 dereceli fırında 3 saat veya 60 derecede 4-5 saat kurutabilirsiniz.
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Ayvaya limon sıkarsanız;
Ayvayı en rahat şekilde yemenin kolay yolu, ayvayı dilimlere ayırıp üzerine bolca limon dökmektir. Ayvaya limon döküp yemek kış aylarındaki hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanızı ve boğazlarınızın yumuşamasını sağlar.
Yıkadıktan sonra hepsini ince ince dilimleyin. Ardından armudun dilimlerini hazırlamış olduğunuz kalın pamuklu iplikte bulunan ipliğe aralıklı olacak şekilde dizin. Hepsini aralıklı bir şekilde dizdikten sonra evde balkonunuzda güneş gören bir yere asın. Yaklaşık olarak 4- 5 gün içinde kuruyacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri