Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Evet, zehirleme ihtimali vardır. Teyit'in konu hakkındaki şu yazısına gidebilirsiniz. Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
Prof.Dr.Erkan Topuz on Instagram: “🔎Elma çekirdeğinin içerisinde %0.6 oranında siyanür bulunur. 🔎Bu yüzden 1 su bardağı kadar elma çekirdeği yerseniz zehirlenerek…”
Kayısının çekirdeğinde bulunan siyanid benzeri maddeler, ciddi zehirlenmelere ve hatta ölümlere dahi neden olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
5. Kiraz Çekirdeği: 1-2 Adet (Eğer ısırırsanız) Kiraz çekirdeğinin ölümcül olabileceğini düşünür müydünüz? Kiraz çekirdeğini ısırdığınız an içinden siyanür salgılamaya başlayacaktır.
Ayva çekirdeklerini kullanırken parçalamayınız. İçindeki zehirli siyanogenetik glikozitlerin açığa çıkmasına sebep olarak zehirlenebilirsiniz.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Elma,kiraz, erik, armut ve kayısının çekirdeğinde siyanojenik asit denilen bir tür zehirli asit bulunur. Az miktarlarda tüketildiğinde zarar vermeyen bu madde yüksek miktarlarda alınırsa sizi öldürebilecek potansiyele sahiptir. Bu çekirdekleri yutmak bile zararlıyken çiğnemek çok daha kötü sonuçlara yol açabilir.
Gün içinde 30 adetten fazla tüketilen kayısı çekirdeği, zehirlenmeye neden olur. Beslenme uzmanları ölçülü tüketmenizi sık sık vurgular. Kayısı çekirdeğini tüketmeden ve kayısı çekirdeği yağını kullanmadan önce uzmana danışmanız gereklidir. Olası bir zehirlenme durumunda mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı yaşanır.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Çekirdeksiz türleri de bulunana mandalinayı tüketirken çekirdeklerinin çıkarılması gerekiyor. Çünkü çekirdeği apandisit organının tıkanmasına yol açabiliyor. C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası depolanmıyor, atılıyor.
Çekirdeği ile yenir mi? Portakal gibi kış meyvelerini çekirdekleriyle tüketmek, apandisit hastalığına yol açıyor. Çekirdekleri ayıklanmadan tüketilen bu meyveler, apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açıyor.
Yemek borusu ve midede yanmalara yol açan kayısı çekirdeği mideden bağırsaklara geçerek alkali ortamda 10 dakika içinde çözünür.
Zeytin çekirdeğini yutmanın zararları incelendiğinde bazı uzmanlar kesinlikle yutulmamasını öneriyor. Zeytin çekirdeğinin mide tarafından parçalanmasının çok zor ve uzun olduğu ifade ediliyor.
- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.
Yanık izlerini geçirmeye de yardımcı olacaktır. Ayva çekirdeklerini ezip bal ile karıştırarak tüketin. Enfeksiyon riskini azaltarak vücudunuzu birçok hastalığa karşı koruyacaktır. Ayva çekirdeği sedatif etkisi yani sakinleştirici özelliği sayesinde stresi giderir, sinirleri rahatlatır, depresyona şifa olur.
Zeytin çekirdeğinin yararlı olduğunu belirten beslenme uzmanları, zeytin çekirdeği yutulduğunda bağırsakların tıkanmadığını yutulan zeytin çekirdeğinin vücudumuzda bulunan enzimler ve mide asitleri sayesinde eritilmektedir.
Elma çekirdeğinin içerisinde siyanojenik asit denilen bir tür zehirli asit bulunur. O nedenle elma çekirdekleri az miktarda tüketildiği takdirde çok fazla zarar verici etkisi bulunmaz. Buna karşın yüksek miktarda tüketilmesi ise ciddi sorunları doğurur.
Meyve çekirdeklerinde siyanür bileşiği açığa çıkaran 'amigdalin' maddesi olabileceğini belirten uzmanlar, çekirdeklerin zehirleyici ve ani ölümlere neden olabileceğini söylüyor. Meyve tüketirken çekirdeklerine dikkat edin. Siyanür bileşiği nedeniyle zehirleyici olabiliyor.
Özellikle yaşlı kişilerde çekirdekleri ile birlikte yenildiğinde bağırsak tıkanıklığına hatta bağırsaklarda delinmelere kadar sebep olabiliyor. Alıcı az miktarda yemelerini ve özellikle çekirdeksiz yemelerini öneriyoruz" dedi.
Şeftali çekirdeğinin bilinen bir zararı bulunmuyor. Sağlığa pek çok faydası bulunan şeftali çekirdeğinin doğru miktarda tüketilmesi de oldukça önemlidir. Aşırı miktarda şeftali çekirdeği tüketimi mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
Organik vişne çekirdeği yağı rahatlıkla tüketilebilir. Vücut için birtakım faydaları vardır. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Damarların elastikiyetini artırarak tıkanıklığa karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri