Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
Tohum ekimini gerçekleştirmek için öncelikle şeftali, kayısı veya erik çekirdeği içindeki tohumu çıkarmalısınız. Bunu gerçekleştirmek için meyvelerin içerisindeki kalın kabuğu bir çekiç veya pense yardımıyla kırın.
Çekirdekten yetişen fideleri aşılamanıza gerek yok. Bu şekilde yetişen ağaçların meyve vermeyeceği, verse de yenilmeyeceği vs gibi cümleler gerçeği yansıtmadığı gibi, tamamen yanlıştır. Çekirdekten yetişen fideler çok daha sağlıklı, hastalıklara karşı dirençli, sizden hiçbir şey istemeyen ve çok üretken olacaklardır.
Hızlı büyüyen meyve ağaçları içerisinde önemli bir yere sahip olan dut, incir, muşmula, mandalina, greyfurt gibi ağaçlarda mevcuttur.
İlgili 34 soru bulundu
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır.
Pavlonya (Paulownia) Dünya'nın en hızlı büyüyen ağacı olarak bilinmektedir.
Saksıda yetiştirilen meyve ağaçlarının başlıcaları Limon ağacı , Elma ağacı ve Nar ağacı olmaktadır. Saksıda yetiştirilecek ağaç türleri için geniş saksıların tercih edilmesi gerekmektedir.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Hangi Meyve Evde Kolay Yetişir? Domates, biber, salatalık, soğan, sarımsak, çilek, karpuz, limon, patlıcan ve fasulye evde yetiştirilmesi nispeten kolay ve masrafsız olan meyvelerdir. Gereken ilgiyi ve özeni gösterdikten sonra evde kendi küçük bostanınızı kurabilir ve bu meyveleri yetiştirebilirsiniz.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Tüm bu koşulları doğru bir şekilde sağlandığında şeftali bitkisinden ancak 3-4 yıl sonra ilk mahsüllerinizi alabileceğinizi de unutmamalısınız.
Eğer tohumdan/çekirdekten kavun yetiştirmek istiyorsanız, çoğu zaman, evde kavun yedikten sonra topladığınız tohumların steril olabileceğini ve bu nedenle meyve veremeyeceğini bilmeniz gerekir. Bunun yerine, yasal bir satıcıdan sertifikalı tohum alabilirsiniz.
Tohumu içerisinde bulunan meyvelerden birisi olması, kayısının yetiştirilmesini kolaylaştırmaktadır. Kayısının içerisindeki çekirdeği ekerek, bir kayısı ağacı elde edebilirsiniz.
Erik çekirdeği içinde bulunan tohum, üretim için uygun özelliklere sahiptir. Doğru ve uygun toprak desteğiyle yapılan erik yetiştiriciliğiyle taze meyveler elde edebilirsiniz.
- Meyve fidanlarının genel olarak sonbahar ile ilkbahar mevsimleri aralığında dikimi önerilir. Bu ağaçları dikerken su vermeden dikmeniz gerekiyor.
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Fidan dikiminde en önemli aşamanın can suyu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hepaksoy, "Fidan dikimden sonra sağanak yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım.
MEYVE AĞAÇLARINDA ÇİÇEK TOMURCUĞU OLUŞUMU
Çiçek tomurcuklarının oluşumu ile ürün her zaman için garanti edilmiş sayılamaz, yani çiçeklerin normal olarak oluşmuş olmalarına karşılık ağaçlardan meyve alınmayabilir.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Bunlara yaprak dökmeyen ağaçlar ya da her dem yeşil ağaçlar denir. Yaprakları zamanla renk değiştirip dökülen ağaçların arasında her dem yeşil ağaçlar hemen dikkat çeker. En bilinen her dem yeşil ağaçlar çam, göknar, ladin, servi ve mazıdır.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Füpamix fidan dikiminde kullanılan özel karışım bir Fidan Dikim Gübresi'dir. İçerisinde makro besin elementlerinden fosfor ve potasyum, Mikro besin elementlerinden şelatlı demir ve çinko ihtiva etmektedir. Füpamix sayesinde fidanınızın kökleri hızla gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri