Olgunlaşmamış yeşil ve sarı muzlar yeterli oranda lif ile potasyum kaynağı yaratmaz. Aynı zamanda su kaybı gibi problemler meydana getirme durumun ortaya çıkarır. Bu sebepten dolayı olgunlaşmamış olan yeşil ve sarı muzlar kabızlık problemini meydana getirebilir.
Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olacak olan muz, özellikle kabızlık sorunu yaşayanların değerlendirebileceği en lezzetli yöntemlerden biri.
Muz hem tok tutması hem de sindirimi kolaylaştırması açısından aç karnına tüketebileceğiniz en ideal meyvelerdendir. İçerisinde bulunan yüksek miktarda lif, bağırsakları uyarır ve harekete geçirir. Birkaç gün boyunca sabah kahvaltısına muzla başlarsanız kabızlığınız büyük oranda azalır ve iyileşme gösterir.
Muzdaki demir oranı yüksektir. Bu sayede vücudunuzdaki hemoglabin oranı artar. Lif bakımından zengin olan muz, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız günde 2 adet muz yiyerek bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.
Çünkü fazla miktarda yenen muz ne yazık ki kabızlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Muz tüketim ölçüsü hafta en fazla 1 veya 2 dir.
İlgili 36 soru bulundu
Kabızlığa İyi Gelen Kuru Meyveler
Hurma, kuru kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi kuru meyvelerdeki sindirilemeyen lifler, bağırsaklardan geçerken su tutar. Bu sayede dışkı yumuşayarak bağırsaklardan çok daha kolay ve hızlı bir şekilde geçebilir.
Besinlerin en sağlıklı ve faydalısı olan muz, sindirim sisteminin düzenli çalışmasından bağışıklığın güçlenmesi kadar birçok yararı bulunur. Muzun en faydalı hali ise şeker oranın en az olduğu olgunlaşmamış halidir.
Fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagillerde lif kaynağı açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. İçerdiği besin değerleri açısından hem sağlığa hem de sindirim sistemine olumlu etkisi oldukça fazladır. Enginar da içerdiği besinler sayesinde kabızlığa iyi gelen sebzeler arasında bulunur.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Dışkıyı yumuşatmak için ne yapılmalı? Muz, elma, kavun, erik gibi kırmızı meyveler doğal laktasif içerikleriyle dışkıyı yumuşatmaktadır. Dışkı yumuşatan ilaçlar (yumuşatıcı laksatifler) doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Kuru veya yaş incir, kayısı hurma, erik gibi lifli gıdaların tüketilmesi, Yeterli miktarda sebze, meyve ve kepekli ürünlerin tüketilmesi, Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması kabızlığa iyi gelir ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Eğer kişi beslenme düzenine lifli gıdalar eklerse ve düzenli beslenirse kabızlık sorunu kısa süre içerisinde düzelecektir. Özellikle kuru meyve, su, keten tohumu, zeytinyağı, lifli gıda, elma, erik, armut gibi besinler kısa sürede iyi gelebilmektedir.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Muz aşırı tüketildiği zaman kişilerde kabızlık sorunu çok görülmektedir. Kilo vermek için diyet yapan kişilere uzmanlar muz yemeyi uygun görmemektedir. Muz kilo verme sürecinde kişileri olumsuz etkilemektedir. Tropikal meyvelere karşı alerjisi olan kişiler de muz olumsuz komplikasyonlara nende olabilir.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
Hangi türde ve çeşidi tüketilirse tüketirsin yumurta genel anlamda kabız yapar. Bu doğrultuda haşlanmış, tavada ya da yağda yapılsın kabız yapma potansiyeli bulunmaktadır. Böyle durumlardan uzak durabilmek için ise mutlaka mümkün olduğu kadar dengeli bir şekilde yumurta tüketmeye özen gösterilmelidir.
Tavuk eti ve kırmızı et doymuş yağ bakımından zengin olduğu için, fazlaca ve tek başına tüketildiğinde kabızlığı tetikler.
Ancak yeşil ve sarı muzların arasındaki tek fark renkleri değil: Tat: Yeşil muz daha az tatlıdır. Hattâ hafif acımsı olabilir. Kıvam: Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır.
Bağırsakları rahatlatır
Muzlar önemli miktarda diyet lifi içerir ve bu nedenle bağırsak hareketlerinde rahatlama sağlar. Kişiyi kabızlıktan kurtarır, diğer mide rahatsızlıklarının tedavisinde de yardımcı olur.
Mutluluk meyvesi olarak bilinen muz, kemiklerin, kasların ve kalbin sağlığını koruyan bir bekçi. Muz alırken beneklilerinden alın diyen Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, fazla olgunlaşmış muzların antioksidan açısından iyi bir kaynak olduğunu belirtti.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Bunun yanında sürekli devam eden kabızlık durumları Rektal prolapsus, anal fissür, hemoroid, multiple skleroz ve Parkinson gibi önemli sinir sistemi hastalıkları, tiroid rahatsızlıkları ve depresyon gibi durumların belirtisi olabilmektedir.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri