Farkındalık - 200 TL'nin arkasındaki "Sevelim sevilelim"... | Facebook.
Böylesi bir “sevelim sevilelim” işte. Banknotumuzda yazan. Bunun gerçek bir kayyumiyet ve hayatiyet içre tam bir kâmil / safiyane nefis olmasının anlamına varanlar “sevelim sevilelim” sözünü gönül banknotlarına yazdırmışlardır çoktan.
200 TL'nin arkasında Yunus Emre'nin ''Sevelim, sevilelim.'' sözü yer almakta.
Çoğumuz 200 TL görmediğimizden dolayı Yunus Emre'nin bu güzel sözünün burada yazıldığından haberdar değiliz. Ama aktaralım 200 lira arkasında “Sevelim Sevilelim” yazıyor.
Yunus Emre (1238-1320) - 200 Türk lirası
Medrese eğitimi gören Yunus Emre ayrıca; Arapça ve Farsça öğrenmiş, İran ve Yunan mitolojisiyle ilgilenmiş ve tasavvuf tarihini incelemiştir. Yanında yetiştiği Tapduk Emre'nin düşüncelerini halka anlatmak amacıyla Anadolu'da uzun süre seyahat ettiği bilinir.
İlgili 19 soru bulundu
En küçük kâğıt para olan 5 liralık banknotta bilim tarihi profesörü Aydın Sayılı'nın portresi vardır. 100 liralık banknotun arkasında bestekâr ve müzisyen Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)'nin portresi vardır. 10 liralık banknotun arka yüzü matematikçi Cahit Arf'ın portresini taşır.
Buhurizade Mustafa Efendi (Itri) - 100 Türk Lirası
Kaynaklarda doğum tarihi 1640 olarak kaydedilen Buhurizade Mustafa Efendi (Itri), Klasik Türk müziğinin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Fatma Aliye Topuz ya da bilinen ismiyle Fatma Aliye Hanım, ilk Türk kadın romancısı.
Fatma Aliye 1862'de İstanbul'da doğdu. İlk olarak kariyerine 1889'te George Ohnet'in “Volonté” adlı romanını “Meram” adıyla Türkçe'ye çevirerek başladı. Bu çalışmasında “Bir Hanım” rumuzunu kullanan Aliye; felsefe, yaşam öyküsü ve roman türündeki diğer yapıtlarında "Mütercime-i Meram" rumuzunu kullanmayı tercih etti.
Üzerinde "100" sayısı ve "TL" harfleri bulunur. Banknotların ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yaralanılarak hazırlanmış, parmakla dokunulduğunda hissedilebilen noktalar bulunmaktadır.
500 liralık banknotun üzerinde kimsenin fotoğrafı olmayacak.
10 TL'nin arkasındaki resim Cahir Arf'a ait. 10 TL'nin arkasındaki kişi Cahir Arf'tır. Dünyaca ünlü bir matematikçi Cahir Arf, Arf Sabiti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi terimlerin isim babası.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yılının 3. Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Erkan, piyasalar tarafından dikkatle takip edilen raporun sunumunda yeni döneme ilişkin önemli mesajlar verdi. Daha sonra soru cevap kısmına geçen Erkan, "500 TL'lik banknot" basılacağına yönelik iddiaları yalanladı.
Kağıt paraların arka yüzündeki kişiler kimlerdir? 100'TL'lik kağıt paranın arkasında Buhurizade Mustafa Efendi (Itri)'nin resmi vardır. Buhurizade Mustafa Efendi (Itri), kaynaklarda doğum yılı 1640 olarak biliniyor. Kendisi Klasik Türk müziğinin kurucusu olarak bilinmektedir ve öyle de kabul edilmektedir.
Orijinal banknotların ön veya arka yüzü ışığa tutulup bakıldığında, baskısız beyaz alanda Atatürk portresi ve kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran görülür. Bazı sahte paralarda filigran hiç olmamakta, bazılarında ise kâğıdın içinden veya dışından baskı yolu ile taklit edilmektedir.
, paradan sıfır atılmadan önce Türk Liralarının üzerindeki banknotlarının arkasında resimleri bulunan kişiler. Mevlana, 10.000 liralarda Mimar Sinan'ın resmi var.
Paramıza, Merkez Bankası Başkanı ile birlikte Yardımcılarından biri imza atabiliyor. Mikroskopla bakınca, bir de Merkez Bankası'ndaki üçüncü kişinin gizli imzasını farkediyoruz.
500 liralık banknot iddialarının asılsız olduğu öğrenildi.
Nominal (İtibari) Değer: İktisadi bir varlığın üzerinde yazılı olan değerdir. Örneğin: para (kâğıt para, altın para, gümüş para, madeni para), çek, hisse senedi vs. üzerinde nominal değer bulunur. İktisadi varlıklar her zaman nominal değerleri ile alınıp satılmayabilir.
Tasarım. Barış Kara tarafından tasarlanan 1 liranın ön yüzünde; Değeri, ay yıldız, basım yılı ve Rûmî motifi yer almaktadır. Arka yüzünde ise Türkiye Cumhuriyeti yazısı ve Mustafa Kemal Atatürk portresi bulunmaktadır.
Kağıt paraların ham maddesi genellikle pamuk'tur. Para basmak için kullanılan bu pamuklar; metrekaresi 80-90 gram ağırlığında olan çok ince kağıt yüzey haline getirilir. Bazı ülkelerde kullanılan pamuklara; keten, abaka veya diğer tekstil lifleri ile karıştırılarak farklı türlerde kağıtlar elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri