Trakya- Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi çok yüksek (400-800 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (16-18 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-22 kg/da) artırılmalıdır.
Türkiye için 15 Ekim- Aralık sonu en uygun ekim zamanı aralığıdır. Yulaf yazlık ekilecekse ekim erken yapılmalıdır. Çünkü yulafta vernelizasyon uzun sürelidir. Ayrıca sıcak ve kurak bastırmadan başaklanmış olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yulaf, tohumu ile bilinen bir tahıl tanesidir. Diyet lifi, kompleks karbonhidratlar ve çeşitli besinler açısından zengin olan yulaf, sağlık için gerekli olan magnezyum ve kalsiyum gibi önemli vitaminler ve minerallerle doludur. İnsan tüketiminin yanı sıra yulaf, hayvancılık için yem olarak da kullanılmaktadır.
Düzenli olarak yulaf tüketmek, metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olabiliyor. Hızlı çalışan bir metabolizma ile kilo vermek de daha kolay hale geliyor. İçeriğindeki yavaş karbonhidratlar, tokluk hissini artırıyor ve normalden daha az yemeye yardımcı oluyor.
İlgili 42 soru bulundu
Yulaf pek çok hastalığa iyi gelir. İçeriğindeki yüksek lif oranının yanı sıra vitamin ve mineral açısından da zengin bir besindir. Düzenli olarak tüketildiğinde kalp hastalıklarına, bağışıklık sistemine, cilt sağlığına ve kolesterole iyi gelir.
Dekar başına yulaf veriminin 169-205 kilogramlardan, 233-254 kilogramlara çıktığını belirten Bayraktar, “2000 yılında 314 bin ton olan yulaf üretimi, 2007 yılında 189 bin 99 tona kadar indi. 2008 yılında 196 bin 99 ton olan üretim 2009'da 218 bin 286 tona çıktı.
Yulaf ekimi, buğday için kullanılan ekim makineleriyle yada serpme olarak yapılabilir. Ağır tavlı topraklarda ekimi yüzlek, kuru tarım alanlarında ekimi derin yapmak uygundur. Tohumluğun 1000 tane ağırlığı 25 g'ın altında olması istenmez. Dekara 17-18 kg tohum yeterlidir.
Ülkemizde en fazla yulaf üretimi Marmara Bölgemizde gerçekleşmektedir. Kocaeli ve Konya illerimizde yulaf üretim miktarı yüksek olup en fazla verim Yalova ilinde sağlanmaktadır.
Yulafın İklim İsteği
Yulaf yetiştiriciliği yapılan bölgelerde sıcaklıkların 15 °C üzerine çıkması çok fazla istenmez. Sıcaklılar bu seviyenin üzerinde ne kadar fazla seyrederse yulaf o kadar zarar görecektir. Genellikle 15 °C sıcaklığın altında iklimleri sevse de çok soğuklara karşı da dayanıksız bir bitkidir.
Michigan'da yapılan bir çalışmada, yonca yalnız, domuz ayrığı, kılçıksız brom, köpek kuyruğu, çayır salkım otu ile ikili karışım halinde ya da arkadaş bitki olarak yulaf+yonca, ikili karışım+yulaf olacak şekilde ekilmiştir.
2 teneke/ 16 kg. a tekabül eder.
Yulaf; at, sığır, ruminant, koyun, köpek, domuz ve kümes hayvanları için yem ham maddesi olarak kullanılır.
Yulaf tohumunun ekilmeden önce toprağının işlenmesi gerekir. Tarlanın derin bir şekilde sürülmesi ve belli bir süre de yulaf için bırakılarak uygun hale gelmesi beklenir. Yulaf tohumu makinelerle ya da serpme olarak ekilebilen bir tohumdur.
Karatay, "İşlem görmemiş tahıllar insan için faydalıdır. Ama işlem görmüşlerin faydadan çok zararı vardır" dedi. Yulafın at yemi olduğunu ifade eden ve işlem görmemiş yulafı bulmanın mümkün olmadığını belirten Prof. Karatay şöyle devam etti: "Endüstriyel işlem görmüş tahıllar tehlikelidir.
Yulaf ekim alanları İç Anadolu Bölgesinde yoğunlaşırken, en fazla alana sahip iller %14,8 ile Ankara, %12,2 ile Sivas ve %7,9 ile Konya'dır. Marmara bölgesi de ekim alanı en fazla olan ikinci bölge olup, Kocaeli, Balıkesir ve Çanakkale toplam ekim alanlarının yaklaşık %12 sini oluşturmaktadır.
Gübre miktarı denemelerin yürütüldüğü bölgenin iklim ve toprak şartlarına göre belirlenir. Yağış, toprak, gibi faktörler verilecek gübre dozlarında dikkate alınır. Ekimle birlikte Diamonyumfosfat (DAP) taban gübresi olarak verilir. Üst gübre olarak azotlu gübre uygulaması yapılır.
Yulaf tohumu oldukça güçlü bir kökle birlikte gelişir. Kökler genellikle 20-25 cm derine kadar iner. Kök derinliğinin diğer buğdaygillere göre fazla olması yulafın vitamin ve mineral bakımından daha zengin olmasını sağlar.
Yulafın beyaz, siyah, sarı, kırmızı ya da boz tohumlu, kısa ya da uzun saplı pek çok çeşidi vardır.
Mikado® 85 WG buğdayda çıkış sonrası kullanılan hem dar hem genil yapraklı yabancı otları kontrol eden bir çözümdür. Buğday hasadından sonra aynı tarlaya ekilebilecek mahsüllere olumsuz etkisi yoktur. Püsküllü çayır, yabani yulaf, gökbaş ve papatya kontrolünde başarılı sonuç veren bir yabancı ot ilacıdır.
Kahvaltılık gevrekler paketleri açılmadığı takdirde, kutunun üzerindeki tarihten sonraki 6 ila 8 ay boyunca tüketilebilir. Paketi açılmış kahvaltılık gevrek ise 4 ila 6 ay boyunca taze kalır. Pişmiş yulaf lapası gibi kahvaltılıklar ise buzdolabında 4-5 gün dayanabilir.
Şimdi gelelim o çok sorulan sorunun cevabına: Yulaf ezmesi zayıflatır mı? Yulaf ezmesinin tek başına zayıflattığını söylemek mümkün değildir. Ancak bu besin uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla daha az kalori almanıza yardımcı olur.
Yulaf Ezmesi Kalorisi, Kilo Aldırır Mı? 100 gramında yaklaşık 370 kalori bulunan yulaf ezmesi, bu kalorinin büyük bir kısmını protein ve karbonhidrat olarak sağladığı için aşırıya kaçılmadığı sürece kilo aldırıcı etkisi bulunmaz.
Günlük Yulaf Tüketimi Ne Kadar Olmalı? 8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacının %15'ini karşılar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kas liflerinin hızlı yenilenmesini sağlar. Bu nedenle günlük tüketilmesi gereken yulaf miktarı ortalama 8 yemek kaşığıdır.
Balık, sarhoşluk vermeyen alkolsüz ve katkısız doğal meyve içecekleri, inek, deve, manda, keçiden alınan sütler, çiçek balı, petek balı, çam balı, taze ve doğal dondurulmuş meyveler, buğday, pirinç, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, sığır, keçi, tavuk, koyun, deve, geyik, ördek, av kuşları etleri helal ürünlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri