Çok besleyici olan mavi küflü peynir, diğer peynirlere göre daha fazla kalsiyum içerir. 28 gram tam yağlı mavi küflü peynir, ortalama 100 kalori değerindedir. Kemik sağlığı için oldukça faydalıdır. Mavi küflü peynir, hamburger ve pizza yapımında, ıspanak, elma ve armut içeren salatalarda kullanılır.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Özetle, hayatımızda peynir olmalı ama dengeli tüketilmeli, özellikle şirdan mayalı, koyun, keçi peyniri tercih edilmeli ve güvenilir yerden alınmalı.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Süzme Peynir Zararlı mıdır? Süzme peynir mayalanmış olan yağsız sütün baskıya alınmadan süzülmesi ile elde edilen yumuşak kıvamlı bir peynir çeşididir. Yağsız bir protein kaynağı olan süzme peynir, düzenli tüketildiğinde insan sağlığı için herhangi bir olumsuzluğa sebep olmamaktadır.
Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3).
Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır. Yani Ezine peyniri beyaz peynir farkı yoktur zaten Ezine peyniri bir tür tam yağlı, salamura beyaz peynirdir.
Labne peyniri kanserli hücrelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Bu sebeple vücut direncini yükselten besinler arasında yerini alır. Protein kaynaklarından biri olan labne peyniri, kemik sağlığını korumaktadır. B vitamini içeren labne peyniri kansızlıkla mücadele konusunda başarılı sonuçlar verir.
Yağsız Peynir Çeşitleri
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
Kültürlü peynir, yüksek sıcaklıklarda pastörize edildiğinden üretimden kısa süre sonra güvenle tüketilebilir. Klasik beyaz peynir üretiminde süt, düşük sıcaklıklarda pastörize edilir. Bu sayede faydalı mikroorganizmalar korunarak, zararlı mikroorganizmalardan arındırılır.
FAZLA TÜKETİLEN PEYNİR YÜKSEK TANSİYONU TETİKLİYOR
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
[9] Süzme peynirin içerdiği su miktarı yüksek olduğundan beyaz peynire göre yağ içeriği daha düşüktür ve süzme peynirin içerdiği tuz miktarı da beyaz peynire oranla daha düşük olabilmektedir.
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
Köy peynirinin içeriğinde; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir mineralleri, A, C, D, E, K, B6 ve B12 vitaminleri ile yağ, protein ve laktoz (süt şeker) bulunur. İçeriği bu kadar çok zengin olan köy peyniri birçok hastalığa iyi gelmekte, önlemede etkili ve sağlıklı yaşam için yardımcı olmaktadır.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri