Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
Özellikle salamura ve tuz miktarı yüksek peynirler bireylerde kilo alımına sebep olabilmektedir. Yüksek protein miktarı aynı zamanda kalsiyum ve potasyumdan zengin olan peynir için; kilo kontrolünde az tuzlu, yarım yağlı ya da az yağlı olan peynir çeşitleri tercih edilmelidir.
Beyaz peynire göre su oranı daha az olan yoğun kıvamlı süzme peynir kalori ve besin değerleri açısından diyet menülerinde tercih edilebilir.
Düşük kalorili peynirlerin en başında yağsız lor peyniri gelir , tam bir diyet peyniridir. Yüksek protein oranı, düşük karbonhidrat ve yağ oranı ile diyetin vazgeçilmezi olmalıdır. Diyete uygun peynir türleri arasında, en düşük kalorili peynir çeşidi olması ile lor peyniri gelmektedir.
Fazla miktarda süzme peynir tüketmek kilo almaya neden olabilir. Çünkü süzme peynirin içinde yoğun miktarda yağ bulunur. Bu nedenle de özellikle de diyet yapan kişilerin süzme peyniri dikkatli bir şekilde tüketmesi önerilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
İçerisinde minimum doymuş yağ barındıran bu peynir çeşidi, sağlıklı olduğu için tüketimi önerilen bir besin türü olarak bilinir. Tam yağlı peynire nazaran, içerisinde daha az yağ barındıran bu peynir, sahip olduğu yüksek protein, kalsiyum ve fosfor oranından dolayı, neredeyse her diyetin ilk kalemi olmayı başarır.
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
Diyette yenebilecek en ideal peynirlerden biri olan lor peynir aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını sağlar. Diyet yapan kişi kaşar peynirinden uzak durmalı çünkü içinde çok fazla miktarda yağ vardır. Diyette kesinlikle yenmemesi gereken bir diğer peynir çeşidi de Parmesan peyniridir, çok kalorilidir.
Ancak buna rağmen gece yeşil veya siyah zeytin tüketmek, kilo alımına neden olabilir. Zeytinin içeriğinde yer alan düşük kalori, normalde kilo alımına neden olmazken, gece tüketilmesi durumunda kilo alımına neden olabilir.
SÜZME PEYNİR, MUZ, ELMA
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Akşam Yemeği :
1 porsiyon etli sebze yemeği veya etli kuru baklagil yemeği. 1 porsiyon pilav veya makarna veya börek. 1 kase kaymaksız yoğurt. 2 dilim ekmek.
İnek peynirine göre daha az kaloriye sahip olan keçi peyniri sadece 60 kaloridir. D vitamini açısından oldukça zengin içeriğiyle bilinen keçi peyniri, yapıldığı sütün laktoz değerinin düşük olması ve protein değerinin yüksek olması sporcular tarafından kullanılması için uygun olduğunu gösterir.
Temel besinlerimizden biri olan Süt ve süt ürünlerinin sağlıklı yaşam ve özellikle kilo kontrolü üzerinde etkileri de çeşitli araştırmaların konusu olmuştur. Çalışmalarda süt ürünlerinin kullanılması ile vücut yağ oranının azalmasına karşılık vücut ağırlığında pek bir etkisi gözlenmemiş.
Ezine peyniri, haftanın her günü kahvaltılar da tüketmeyi tercih ettiğim bir peynir çeşidi. Yağ oranı yüksek olsa da, miktarı sınırlı tuttuğunuzda kilo kontrolünde sıkıntı yaratmayacağını unutmayın.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Diyetisyenler salamın tüketilmesine karşı olmaktadır. Bunun nedeni ise salamda tuz ve yağ miktarının fazla olmasıdır. İşlenmiş etlerin uzun süre tüketimi kilo alımına neden olacaktır. Bu amaçla diyet beslenmesinde yasaklı olan bir yiyecektir.
Her gün bir çorba kaşığı bal yemek kilo aldırmaz. 100 gram balda yaklaşık 82 gram şeker bulunur. Baldaki şeker oranı yüksek olduğu için diyabet hastalarının çok daha kontrollü tüketmeleri gerekir.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri