Topraklı priz hangi renk sorusunun cevabı ise şu şekildedir; topraklı priz evinizin ve duvarlarınızın rengine uyumlu olarak beyaz, krem, bronz, ceviz, antrasit, füme, metalik, gümüş, saten, siyah, gri gibi renklerde tercih edilebilmektedir.
Olası bir elektrik kaçağı bu kablolar tarafından topraklama sistemine iletilir. Mavi kablo ise nötr kablosudur ve negatif yükleme yapmak için kullanılır. Kahverengi, siyah ve gri kablolar ise faz kablolarıdır. Birinci faz kablosu kahverengi, ikinci faz kablosu siyah ve üçüncü faz kablosu ise gri renge sahiptir.
Priz sortisinde standart kablo kesiti olarak 2.5 mm2 NYA (tek damarlı) kablo kullanılmaktadır. Sorti hatlarında TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve CE (Avrupa Birliği)'ye göre faz, siyah; nötr, mavi; toprak, sarı-yeşil renkte 2.5 mm2 NYA kabloyla çekilmelidir.
Prizlerde genellikle iki veya üç adet terminal bulunur. Faz kablosu, nötr kablosu ve topraklama kablosu, bu terminallere bağlanır.
Faz 3: Gri. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
İlgili 29 soru bulundu
Binalara elektrik enerjisi iki kablo ile gelir ve bina içerisinde kablo sayısı 3'e çıkar ve üçüncü kablo topraklama kablosu olarak tüm tesisata eklenir. Kolay tespit edilebilmesi için topraklama kablosu sarı yeşil çizgili olarak uluslararası standartlar ile belirlenmiştir.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Faz ve nötr üzerinde oluşan voltaj farkı ters bağlantıda da aynı kalacağı için elektrik devresinde herhangi bir sorun olmayacaktır. Trifaze prizlerde ise faz yönü bulunmaktadır. Faz yönü yanlış bağlanırsa bağlı olan motorlar, cihazlar ters çalışabilir veya hiç çalışmayabilir.
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Genellikle de evimizdeki elektrik tesisatında mavi, kahverengi ve sarı kablolar görmekteyiz. Bunlar da mavi nötrü, kahverengi fazı ve sarı da toprağı temsil eder. Elektrik kablo renkleri mevzuatlarla belirlenmiştir.
Renkler Çok Önemli:
Evet, anahtar priz seçilirken ilk dikkat edeceğiniz nokta rengidir. Evinizin odalarının renkleri ne ise o renkler uygun anahtar prizler seçebilirsiniz. Örneğin evinizde bir odanızın rengi beyaz veya krem renginde ise o odadaki anahtar ve prizler de siyah, krom veya metalik renkler tercih edilebilir.
Renklerin Farkları
Siyah ve kahverengi kablo çeşitleri elektrik tesisatı içerisinde ana akımı göndermek amacı ile kullanılmaktadır. Sarı ve yeşil kablo çeşitleri ise daha çok topraklama işlemlerini yapan kablo özelliğini taşır. Mavi kablo çeşitleri iletkenliği genel olarak nötr hale getiren bir kablodur.
Oluşabilecek elektrik kaçağı ve yıldırım gibi durumlarda oluşan yüksek gerilimin toprağa aktarılmasıdır. Topraklama olmazsa ne olur, topraklama olmadığında, canlılarda elektrik çarpması ve yangın olaylarının meydana gelmesi yaşanabilecektir.
En başta uydu alıcısı kullanarak televizyon bağlantısı yapacağınızı varsayarsak televizyonun arkasında ve kullanılan uydu alıcısının da ayı renklerde 3 girişi olan farklı renklerde yerlerin olması gerekir. Kablonun sarı renkli olan ucunu uyduda ki sarı renkli alana girişinin yapılması gerekir.
Bu tür kablolarda genellikle kırmızı +, siyah - oluyor.
Faz kablosu + elektrik enerjisi olan kablodur. Nötr Kablosu Rengi: Açık mavi renklidir – yüklü kablodur. Toprak Kablosu Rengi: Sarı ve yeşil çizgili kablodur. Toprak hattıdır, elektrik kaçaklarında çarpılmayı önler, kaçak elektriği toprağa iletir..
Sıklıkla merak edilen konulardan biri de topraklama kablosunun hangi renk olduğudur. Özellikle evde priz değiştirilirken en çok topraklama kablosu yanlış bağlanır. Uluslararası standartlara göre topraklama kablosu sarı yeşildir.
Bir tesisatta ”faz nötr toprak nasıl anlaşılır?” diye soruyorsanız bunun cevabı kablo renklerine bakmaktır. Renkleri haricinde de mutlaka kablo uçlarını kontrol kalemi ile kontrol edin. Kontrol kalemini dokundurduğunuzda ışığı yanıyorsa bu uç faz ucudur.
Sokete bakacak şekilde, sol nötr (N) sağ canlı (L) üst topraklamanın (E) doğru bağlantı yöntemi kullanılmalıdır. Canlı çizgi-L (kırmızı, sarı, mavi), nötr-çizgi-N (mavi veya siyah), zemin-çizgi-E (sarı-yeşil).
Çalışıyorsa neden ayırt etmek için farklı renkte kablo kullanılıyor? Mesela faza mavi nötre kahverengi. Bu AC/DC trafo hocam bunun 220 v girişi fark etmez ama DC yani çıkış rengi fark eder. Farklı renkte kablo kullanmasının sebebi bazı bu tip trafolara faz nötr ü ters verirsen DC voltajda ters çıkabilir.
Priz değiştirme işleminde illa bir tecrübe edinmenize gerek yok. İşlemler oldukça basit ve kolaydır. Burada en önemli dikkatli edilmesi gereken elektriğin kapalı olduğundan emin olmanızdır.
Basitçe söylemek gerekirse, prize topraklama bir elektrik devresindeki anormallikleri algılayan ve bu durumda koruma sağlayan bir sistemdir. Bir ev veya iş yerindeki elektrik prizlerine takılı cihazlar, genellikle üç telli bir kablo ile bağlanır: faz, nötr ve toprak.
Elektrik kablolamasının standartlarına göre, topraklama rengi genellikle yeşil-sarıdır. Bu renk, bakır tellerin dış kaplamasında bulunan PVC yalıtım malzemesiyle belirginleştirilir. Yeşil-sarı topraklama kablosu, elektrik devresinde herhangi bir arıza durumunda elektriği emerek güvenliğin sağlanmasına yardımcı olur.
► Toprak zemin üzerinde 1,5-2 metre çukur kazılır. Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri