BES'te Ölüm Halinde Ne Kadar Ödeme Yapılır? Katılımcının hesabındaki devlet katkısı da dahil (tamamı hak edilmiş olarak) tüm birikimler, %5 oranında gelir vergisi kesintisi yapıldıktan sonra varislere ödenir.
Aktarım kısım kısım yapılırken katılımcının vefat etmiş olması halinde, bireysel emeklilik sistemine aktarılan birikim lehtar veya hak sahiplerine ödenir ve vefat eden katılımcının varsa ilgili hizmet sunucusunda kalan birikimi kendisi adına aktarıma konu edilmez.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Evlilik, konut satın alma, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında BES kullanıcılarına sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan kısmını çekme hakkı tanınıyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Vefat halinde, o güne kadar kazanılan toplam birikim, getiri üzerinden %5 kesinti yapılarak lehtarlara ödenir.
Bireysel Emeklilikten 10 Yıl Sonra Ne Kadar Devlet Katkısı Alınır? Bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının %60'ına hak kazanılır. Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani %100'ünü alabilirler.
1 Ocak 2013'te başlayan BES devlet katkısı uygulaması öncesinde sistemde olan katılımcılar daha da avantajlı! 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl hak ediş süresi ekleniyor.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
Yazımıza başlarken hemen yanıtlayalım: Evet birden fazla, hatta istediğiniz kadar isteğe bağlı (gönüllü) BES sözleşmesi başlatabiliyorsunuz. Bildiğiniz gibi bireysel emeklilik sistemi uzun vadeli bir tasarruf sistemi. Ufak tasarruflarla uzun vadede yapabileceğiniz en karlı yatırımlardan birini yapmış olursunuz.
Yani kaç yaşında olursanız olun kendiniz için yeni bir BES sözleşmesi başlatabilirsiniz. Ancak BES'te katılımcı olmak için daha önce 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyordu. 2021 yılı Mayıs ayında yürürlüğe giren bir düzenlemeyle, BES'te alt yaş sınırı da tamamen kaldırıldı.
10 yıldan önce ayrılanlar için getiri tutarının %15'i, 10 yıllık katkı payını ödeyip 56 yaşını doldurmadan ayrılanları için getiri tutarının %10'u, Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat ve maluliyet gibi nedenlerle ayrılanlar için getiri tutarının %5'i oranında vergi uygulanmaktadır.
Yukarıda yer verilen düzenleme uyarınca, çocuğun yasal temsilcisi tarafından yasaklanmamış olması veya sonradan itiraz edilmemesi kaydıyla, katılımcı ad ve hesabına ödeme yapan kişiye, sistemden ayrılma ve emeklilik hakkı hariç olmak üzere sözleşmeden doğan hakların kullanımı devredilebilir.
BES iptal işlemini gerçekleştirmek istiyorsan BES paranı ne zaman alacağını merak ediyor olabilirsin. Peki, BES parası ne zaman yatar? BES'ten çıkınca katılımcı ayrılma talep formunu imzalayıp faks ya da posta yöntemi ile şirkete gönderdiğinde hesabında biriken tutar, 20 iş günü içerisinde hesabına yatırılır.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
BES Dezavantajları
Fonların iyi yönetilmemesi durumunda istediğniz oranda gelir elde edemeyebilirsiniz. BES şirketleri yönetim kesintileri yapar. Bu kesintilerin oranı genellikle %8-10 aralığında yer alır. BES sistemi özellikle para biriktirmekte zorlanıyorsanız oldukça avantajlı olacaktır.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin Amacı Nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikimleriniz bir yandan %30 devlet katkısıyla artarken, diğer yandan yatırım fonlarında işlem görür. Düzenli ödemeleriniz sayesinde değerini kaybetmeyen birikimleriniz, uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri sunar.
Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemeleriniz sizin seçtiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Çocuğum için BES, hem katkı payı hem de ödeme aralığı konusunda kolaylıklar sunar. Böylelikle, yüksek gelire sahip olmayan ailelerin de çocukları için yatırım yapmasını sağlar. Bu açıdan da oldukça mantıklıdır. Ekonomik şartlarınızı zorlayıp darboğaza girmeden geleceğe yatırım yapmanın en kolay yoludur.
BES'te ilk 5 emeklilik şirketi, aslan payını alıyor. 2023 Haziran sonu EGM verilerine göre, Türkiye Hayat ve Emeklilik ile Agesa Hayat ve Emeklilik, fon büyüklüğünde yüzde 19,2 pazar payıyla liderliği paylaşıyor.
BES sözleşmelerinize artık daha çok devlet katkısı alabileceksiniz. 2024 yılında BES birikiminize yapacağınız tüm katkı payı ödemeleriniz 240.030 TL'ye ulaştığında 72.009 TL devlet katkısı alabilir, 240.030 TL üzeri tutarlar** için 2025 yılının devlet katkısı limitinden faydalanabilirsiniz.
Otomatik BES - BES Kesintisi
Kazancınızın %3'ü işvereniniz tarafından emeklilik şirketine aktarılmak üzere maaşınızdan kesilir. Daha fazla birikim elde etmek isterseniz, işvereninizden daha yüksek tutarda kesinti yapılmasını talep edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri