Ihlamur, papatya ve nane limon gibi bitki çayları bebeklere 6. aydan sonra ve yine doktora danışarak verilmelidir. Çocuklar için hazırlanan bitki çayları kaynatılmamalı, sıcak suda ılıması beklenerek demlenmelidir. Çocuklara bitki çayı verirken aslında onlar için bir nevi ilaç verildiği akıldan çıkarılmamalıdır.
1 yaş altı bebekler için özel olarak üretilmiş bitki çayları tercih edilebilir. 6.aydan sonra; bebek gazlı ise rezene, anason, papatya, frenk kimyonu çayı 3-4 tatlı kaşığı kadar verilebilir.
2) Papatya
Uyku yapıcı çaylar genelde sakinleştirici ve gevşetici etkileriyle uykuya geçişi kolaylaştırırlar ve papatya çayı da bunlardan biridir. Hem büyükler hem de çocuklar ve bebekler için çok faydalıdır. Papatya çayı mide ağrısına, gaz kramplarına iyi gelir.
Anason çayı, bu takviye besinler arasında en çok bilinenler arasındadır. “Anason çayı kaç aylık bebeklere verilir?” gibi sorular da özellikle anneler tarafından sıkça sorulur. Anason çayı 2. aydan itibaren bebeklere verilebilir. Ancak doktorunuzdan onay olmalısınız.
İlgili 26 soru bulundu
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
Ne Zaman Etkisini Gösterir? Doğru şekilde demlenmiş bir rezene çayı, düzenli tüketildiğinde etkisini göstermeye başlar.
Kimyon tohumu ile bağdaşan ama daha hafif ve tatlı olan rezene, bebeklerde 1 aylıktan önce kesinlikle kullanılmamalıdır.
6 aydan küçük bebeklere anne sütü haricinde hiçbir şey verilmemelidir. 6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında bu rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen rezene, anason gibi çaylar bebeği verilmemeli, emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için anne içmelidir.
100 ml hazırlanmış cayı gunde birkac defaya bolunerek bebeklere verilmesi tavsiye edilir. Yetişkinlerde 200 ml (bir su bardağı) suya 2 tatlı kaşığı ilave edilerek isteğe bağlı olarak soğuk, sıcak veya ılık icilebilir. Gunde 3 veya 4 defa icilmesi tavsiye edilir.
Dereotu, zencefil, anason ya da papatya çayları gaz sancısı için oldukça etkilidir. Bu çayları demleyerek bir çay kaşığı ile bebeğe vermek gerekir.
Papatya, rezene gibi bebek sakinleştirici çay çeşitleri oldukça fazla olup, çocukların huzurla uykuya dalabilmesine yardımcı olur.
Yalnızca çay formunda içirebilirsiniz ve verebileceğiniz en erken zaman; bebeğiniz 1 aylıkkendir. 1 aylıktan küçük bebeklere rezene çayı vermeyin.
Uyku getirme konusunda bir etkisi olduğu ise kesin değildir. Ancak rezene çayının gaz ve şişkinliğe iyi geldiği, sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir. Bu özellikleri ile bebeklerde gaz ve şişkinlik probleminin olmaması, onların daha kaliteli bir uyku yaşamalarına yol açar.
Eğer bebeğiniz 1. ayını doldurmuş ise ve mama ile besleniyorsa, kimyonlu rezene çayı uygun görülebilir. Bebeğinizi emzirmeye devam ediyorsanız, süt onu iyileştiren bir madde olmaktadır. Emziren annelerin kimyonlu rezene çayı kullanması pek tavsiye edilmez.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Çocuk Gelişim Uzmanı Zülfiye Soncu, bir yaşını doldurmamış çocuklara çay ve bal yedirilmemesi gerektiğini söyledi. Soncu, "0- 1 yaş arası bebeklere çay, bitki çayları, bal ve şeker verilmesi sakıncalıdır." dedi.
1 poşet rezene çayı bir kupaya konur, üzerine tam kaynamamış (80º C) su ilâve edilir, 5 dakika kadar beklenir, poşet çıkarılır, çayın oda ısısına gelmesi beklenir. Bebeğe bir defada en çok 6-7 çay kaşığı dikkatle içirilir.
Rezene ve Anason aynı bitki familyasına ait, içindeki anetol oranları farklıdır. İkisi de gaz giderici olarak kullanılabilir.
Gaz sancılarını giderir. Emziren annelerde sütün çoğalmasını sağlar.Sindirime yardımcı olur.Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.İştah açıcıdır.Bronşite ve öksürüğe faydalıdır.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Rezene tohumlarının spazm önleyici ve gaz giderici etkisi, özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve gastroözofageal reflü hastalığının yarattığı mide ekşimesi ve şişkinlik sorunlarının tedavisinde ön plana çıkar.
Tüm bitkisel çaylarda olduğu gibi rezene çayı da dikkatli ve az miktarda tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sağlığa zararlı olabilir. Kusma, baş ağrısı ve alerji gibi yan etkileri görülebilir. Medikal ilaçlarla birlikte tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri