Fideler, Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir. Dikimde sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 80-120 cm arasında olmalıdır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Tohum Ne Zaman ve Nasıl Ekilir? Tohum ekimi Mayıs aylarına doğru sıcak aylarda yapılmalıdır. Tohum ekimi yapılacağı zaman bahçenin uygun derinlikte kazılması gerekir. Toprak beklendikten sonra toprak havalandırılır ve tohum ekimi için hazır bir hale getirilir.
İlgili 40 soru bulundu
Eylül: Semizotu, bakla, kekik, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir. Ekim: Semizotu, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, nane, taze soğan ve dereotu ekilir. Kasım: Brokoli, ıspanak, bakla ve turp ekilir. Aralık: Turp ve taze soğan ekilir.
Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Kış Sebzeleri özellikle kış aylarında ekilir. Dolayısıyla ocak, şubat, mart ve aralık aylarında kış sebzesini ekebilirsiniz. Bunun için kumlu ya da humuslu toprakları tercih edebilirsiniz.
Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalık, zararlıların o toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olduğundan, bu sebze türleri arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir.
Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir. Tohumlar için en iyi çimlenme toprak sıcaklığı 21-26 ºC arasında olmalıdır.
Fidelerin gelişiminde gübreleme önemlidir. İlk dikimden 1 hafta sonra sıvı gübrelerle beslemeye başlayabilirsiniz. İlk dönem azot yoğun gübrelerle besleyerek geliştirdiğiniz fidenizi çiçeklenme dönemine doğru fosfor ve potasyum ağırlıklı gübrelerle besleyiniz.
Uzmanlar havuç ekme zamanını şöyle önermektedir: Havuç ekimi için ilkbahar mevsimi tercih edilmelidir. Soğukların kırılmaya başladığı mart ayı günlerinden itibaren ilkbaharın ortalarına dek havuçları ekmeye başlayabilirsiniz. Bazı çiftçilere göre ise kasım ayında dikilmesinin uygun olduğu bilinmektedir.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Kısa Sürede Yetişen Meyveler
Domates, salatalık, biber, soğan (soğan özellikle çok ama çok kısa bir süre içerisinde yetişir), çilek, sarımsak ve fesleğen oldukça kolay ve hızlı büyüyen meyve ve sebzedir. Bu sebze ve meyveleri saksıya dikerek kısa süre içerisinde yetiştirebilir ve tüketebilirsiniz.
Kabuklarını soyarak tükettiğiniz sebze ve meyve kabuklarını bir kapta güzelce biriktirin. Ancak üzerinden 24 saat geçmemesine dikkat edin. Kabuklar henüz tazeyken bu kabukların üzerine, üstlerini geçecek kadar kaynar su ilave edin ve bu şekilde kabukları suyun içinde ortalama 12 saat ile 1 gün arası bir süre bekletin.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Pancar, havuç ve patates gibi kök sebzeler, daha az doğrudan güneş ışığına sahip olan kısmen gölgeli alanlarda yetişebilse de, en az yarım gün tam güneşe ihtiyaç duyacaklardır. Pazı, ıspanak ve salata yeşillikleri gibi yapraklı sebzeler gölgeye en fazla toleransı olan sebzelerdir.
Soğuk mevsim sebzeleri arasında lahana, karnabahar, brokoli, havuç, pazı, yapraklı yeşillikler ve turp bulunur.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Biber tohumu ve fidesinin ekim ve dikimi don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olmalıdır. Bu yüzden genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylarda tavsiye edilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir. Tohumlar için en iyi çimlenme toprak sıcaklığı 21-26 ºC arasında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri