Tazeliğini koruması için yeşillikler, kök sebzeler ve meyveler farklı yöntemlerle buzdolabında ya da raflarda saklanabilir.
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.
Sıcakta muhafaza ettiğiniz sebze ve meyveler aromasını ve tazeliğini kaybedecektir. Son olarak sebzeleri ve meyveleri yıkayıp saklamak çok büyük bir hata. Uzmanlar bu ürünleri yiyeceğiniz zamana kadar yıkamamanız gerektiğini vurguluyor. Çünkü nem bakteri üremesini hızlandırıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
Yeşillikleri kuruttuktan sonra kağıt havlu yardımıyla sarın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içine sarılı bir şekilde yerleştirin. Poşeti kapatırken içinde hava kalmamasına özen gösterin. Dilerseniz, normal poşet kullanabilirsiniz.
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
En büyük hata meyve ve sebzeleri market poşetleriyle saklamak En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Ancak meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri budur. Besinler mutlaka paketlerinden çıkarılmış olmalıdır.
Sebzeler Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır? 1-3 gün içinde kullanacaksanız sebzeleri oda sıcaklığında tutun. Hemen hemen her türlü sebze tezgâhta oda sıcaklığında kısa süreliğine saklanabilir.
Öncelikle maydanozların sap ve yaprak kısımlarını birbirinden ayırın. Sap kısımlarını sirkeli suda 10 dakika bekletin ve kurulayın. Saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatın. Bu şekilde buzdolabına alarak 7-10 gün arası taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Sebzelerin nemlenmesi zamanla donmalarına ve çürümelerine neden olur. Bunun için sebzelerinizi kağıt poşet, buzdolabı poşeti veya delikli poşetle saklamaya dikkat edin. Bunun yanı sıra yapraklı sebzelerinizi kağıt havluya sararak da saklayabilirsiniz. Islak olarak saklanan sebzeler nemden dolayı çabuk çürüyecektir.
Marul ve kıvırcık gibi yapraklı sebzeleri yıkamadan ve baş kısmından ayırmadan buzdolabında saklayınız. Yapraklarının ezilmesini ve solmasını yavaşlatmak için kapalı sert bir kaba koyunuz. Kabın üst kısmına gıda ile teması uygun olan bir kağıt havlu koyarak fazla nemi alabilirsiniz.
Buzdolabındaki nem ve ışık, soğanda tat ve doku kaybına sebep oluyor. Yemek için fazla doğradığınız soğanı, hava geçirmeyen bir saklama kabına koyup bir hafta boyunca dolapta saklayabilirsiniz. Kuru soğan, karaciğeri temizleyen ve kilo vermeyi kolaylaştıran mükemmel bir sebzedir. Yaraları ve sivilceleri iyileştirir.
Sebzeler. Dolmalık biber, havuç, fasulye, ıspanak, mantar, bezelye, kabak, mısır, brokoli gibi sebzeler dondurulabilir. Doğal olarak yüksek bir su içeriğine sahiplerse, dondurmadan önce püre haline getirilmeleri, sotelenmeleri veya pişirilmeleri en iyisidir.
Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri 'retrogradasyon' ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Ekmek Şişmanlatmıyor!
Elmaların çabuk kurumasını engellemek için kutular delikli filmle kaplanabilir. Ya da alternatif olarak elmalarınızı delikli polietilen torbalarda saklayabilirsiniz. Polietilen torbalar etilen salgılanmasını azaltarak meyvelerinizi uzun süre saklayabilmenizi sağlayacaktır.
Sebzeler :patates, soğan, sarımsak gibi sebzeler dışındaki tüm sebzeler buzdolabında saklanmalıdır.ıspanak, marul ve domates gibi sebzeler 2-3 gün,lahana, havuç,kereviz gibi sebzeler 6-7 gün,taze fasulye,bakla ve bezelye gibi sebzeler 3-4 gün tazeliklerini buzdolabında korurlar.
Orta Raf: Buzdolabının orta rafında daha çok pişmiş yemeklerimizi muhafaza etmek için kullanmalıyız. Pişmiş yemeklerimizle birlikte yoğurt, sandviç, hazırlanmış salata ve kahvaltılıklar gibi taze ürünlerde bu rafta muhafaza edilebilir.
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Asıl önemli olan hava almamaları ve nemin ortadan kaldırılması... Hava aldırmayan bir saklama poşetinin içerisine, emiciliği yüksek bir havlu kağıt ile beraber yerleştireceğiniz yeşil sebzeleriniz, hem hava almadıkları için hem de nemin havlu kağıt tarafından emilmesi sebebiyle, bir hafta boyunca taptaze kalacaklardır.
Nemli bir bezi cam kabınızın tabanına yerleştirin. Bıçak kullanmadan kestiğiniz yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabına koyun. Bu yöntemleri uygularsanız yeşillikleriniz hem canlı kalır hem de bozulma süresini uzatmış olursunuz.
Maydanozlar 5 dak suyun içinde bekletilir, ardından yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülmeye bıraktığımız maydanozları ince ince doğrayıp, buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atılır. Lazım oldukça kullana bilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri