Bir bitkinin iç kısımlarını kullanmak yerine yenmeyen yerleri çok daha iyi renk verirler. Doğal boya üretiminde en çok kullanılan meyve ve sebzeler; pancar, kırmızı lahana, nar, soğan kabuğu, ıspanak ve portakal kabuklarıdır.
Ayva yaprağı, ceviz yaprağı, soğan kabuğu ve is ile Kahve, koyu kahve, kül rengi, sarıya çalan kahve rengi elde edilir. Ayva kabuğu ve çekirdekleri kaynatılarak lacivert renk elde edilir. Alüminyum sülfat ile Kırmızı menekşe renk verir. Bakam ağacının boyar maddesi Hematoksilin'dir.
Renkli ve sağlıklı bir diyetin en önemli renklerinden biri olan domates, çilek, vişne, kiraz, elma, karpuz, nar, kırmızıbiber gibi kırmızı renkli besinler içeriğindeki doğal pigmentler sayesinde hem kalp dostu hem de pek çok kanser türüne karşı güçlü bir koruyucu özellik taşır.
Aspir, ayçiçeği, nane kekik, biberiye, gül, meşe, gibi bazı bitkilerin posalarından doğal boyalar elde edilmektedir. Yani bitkilerin çoğundan doğrudan boya bitkisi olarak faydalanıldığı gibi bazıları aslında başka alanlarda kullanılmaktayken boya da elde edilebilen bitkilerdir.
Doğal boyalar, bitkilerin kökleri, kabukları, dalları, yaprağı, meyvesi, tohum ve çiçeklerinden çeşitli usullerle elde edilir. Cisim ve eşyaların renklendirilmesi ve süslenmesi amacıyla geliştirilmiş olan boyalar korumak amacıyla da kullanılır. Boyaların çok eski tarihlerden beri kullanıldığını biliyoruz.
İlgili 16 soru bulundu
Pembe renk elde etmek için ise yine 3 tepeleme yemek kaşığı toz şekerle 3 orta boy pancarın suyunu kaynatmalısınız. Kaynadıktan sonra içine eklenen bir paket hamur kabartma tozu ile rengi açılacaktır. Kıvamı muhtemelen daha koyu olacaktır.
Kazan içerisinde kaynamakta olan suyun içine öğütülmüş bitki atılır ve kaynatılır. Bitkinin kaynatılmasıyla birlikte bitki özünü, içerisinde kaynadığı suya bırakır. Bundan dolayı kök boyası elde edilmiş olur. Öğütülen kök boya bitkisi artık kaynamaya ve özünü, kaynadığı suya bırakmaya hazırdır.
Yaban mersini, böğürtlen ve kırmızı lahanadan tatlı mavi renkler oluşturabilirsiniz. Ahududu, kırmızı lahana ve pancar ile kırmızı mor tonlarını yaratabilirsiniz. Portakal, limon kabukları ve havuçtan sarı ve turuncu tonlarını elde edebilirsiniz. Elbette yeşil rengini de en güzel ıspanaktan elde edebilirsiniz.
Sarıya en yakın renk mordanlı soğan kabuğu ile boyanmış kağıtlardan elde edilmiştir ve ortalama değeri ise 75.63 olarak bulunmuştur.
Beyaz veya ak, görülebilir dalga boylarındaki tüm renkleri kapsayan renk. Ak ışık, kızıl, yeşil ve mavi ışıkların karıştırılması ile oluşturulabilir. Eskiden, akın ışığın doğal rengi olduğu kabul edilirdi ancak Newton, tam tersine beyazın tüm renklerin birleşimi olduğunu kanıtladı.
Kırmızı ile mavi karıştırılmalı ve daha sonra beyaz ile açılmalıdır. Renk karışımı için mavi ve kırmızı eşit miktarda kullanılmalıdır. Açık bir lila için beyaz, açık mavi, pudra pembesi ve hatta limon sarısından da yararlanılabilir. Karışımda bu renklerin olması, yumuşak bir ton meydana getirir.
Mavi ve kırmızı karıştırılarak elde edilir. Bu iki rengin miktarı, üretilen morun tonunu belirler. Kırmızının fazlaca kullanılması daha kırmızımsı bir ton yaratır ve daha fazla mavi ise daha soğuk tonlu bir mor ortaya çıkarır. Moru oluşturmak için, kesinlikle mavi ve kırmızıya ihtiyaç vardır.
Bunun için 3 adet orta boy pancarın suyunu 3 tepeleme yemek kaşığı toz şekerle kaynatmanız yeterlidir. İsterseniz oranları 6'ya 6 ya da 9'a 9 olarak artırabilirsiniz. Elde edeceğiniz şurup bir gıda boyası olacaktır ve istediğiniz hamur işinde bir ya iki kaşık kullanmanız yeterli olacaktır.
Gıda boyasını kullanırken bir şekilde elinize ya da kolunuza bulaşırsa çıkması biraz zordur bu yüzden dikkatli kullanmanızı öneririz. Yine de başınıza böyle bir durum gelirse gıda boyası elden nasıl çıkar diye umutsuzluğa kapılmayın. Diş macunu ile lekeleri çıkartabilirsiniz.
Sarı ve eflatun birleştirildiğinde, kırmızı ile sonuçlanır. Karışımı yaparken kullanılan rengin tonu, hangi kırmızının ortaya çıkacağını belirler. Sarıya fazla miktarda macenta eklenirse, daha soğuk bir kırmızı (yakut rengi) meydana gelir.
Doğal ve yapay boyar maddeler
Doğal boyaların çoğu bitki kaynaklarından elde edilir: kökler, üzümsü meyveler, ağaç kabuğu, yapraklar, odun, mantarlar ve likenler. Çoğu boyar madde sentetiktir, yani petrokimyasallardan sentezle yapılır.
Bitkilerden elde edilen sayısız doğal boya vardır. Kökboya, indigo, meşe, mazı, zeytin, dut, zerdeçal, çivit ve havacıva otu gibi bir çok bitkiden doğal boya elde edilebilir. Sentetik boyaların keşfedilmesiyle doğal boyarmadde kullanımı neredeyse bitmiştir.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Mavi/Mor Sebze ve Meyveler
Yaban mersini, böğürtlen, mürdüm eriği, patlıcan, üzüm gibi sebze-meyvelere rengini veren bu pigment ' antosiyanin' olarak adlandırılır. Antosiyanin güçlü bir antioksidandır ve hücre harabiyetini önler. Bu sayede kanser, felç ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Bitkilere yeşil renk veren klorofil pigmenti, aynı zamanda onların fotosentez yapmasını da sağlar. Bir bitkinin yeşilden farklı renkte görünmesi, klorofil bulundurmadığı anlamına gelmez.
Özellikle, kilimleri boyamak için dağlardaki bitki köklerinden elde edilen boyalardır. En çok kullanılan çeşitleri; Gök boya (mavi); Ilıbada kökü, tuzsuz ekşi hamur ve çivit'ten yapılıyordu.
Beyaz soğan kükürt bileşikler, kuersetin ve krom içerdiği için çok sağlıklıdır ancak kırmızı soğan da antosiyaninlere (kırmızı soğan beyaza göre daha yüksek miktarda flavonol ve en az 25 farklı antosiyanin içerir) sahip olan tek soğandır. Soğan, C ve B6 vitaminleri, fosfor, folat ve potasyumun çok iyi bir kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri