Yeşil aksamı ve yaprakları yenen sebzeler grubunda ravent, sap kereviz, Çin lahanası, baş lahana, ıspanak, pazı, semizotu, kıvırcık, marul, salata, Brüksel lahanası, maydanoz, roka, nane ve tere yer almaktadır.
Bitkilerin Kökü
Bizim yediğimiz türden bitki kökleri, kazık ve yumru kök olarak isimlendirilmiş tipteki köklerdir. Havuç, zerdeçal, zencefil gibi bitkilerin kökünü tüketiriz. Bu bitkiler uygun miktarda tüketildiğinde sağlığımıza faydalıdır.
Meyveleri yenen sebze türleri içinde; domates, biber, patlıcan kavun, karpuz, hıyar, kabak, bakla, fasulye ve bezelye yer almaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır. Patates kullanma şekline ve gelişme sürelerine göre olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır.
Kök ve yaprakları besin olarak tüketilir. Yeşil yaprakları yemeklerde, kökleri ise bazı yemek ve çorbalarda garnitür olarak kullanılır.
- Domates'in gövdesini yeriz. - Fasulyenin gövdesini yeriz. - Marul ve kırmızı lahanın gövdesini yeriz. - Bezelye, kereviz, karnabahar bunlarında gövdelerini yeriz.
Mısır, Dereotu, Rezene, Patates ve Ceviz ise domatesin birlikte olmayı sevmediği bitkilerdir.
Buğdaygiller familyası "buğday, arpa, çavdar" gibi tahılları ve bazı otsu bitkilerin tohumları yenir. Baklagiller familyasında da "Balkabağı bezelye, fasulye, nohut, mercimek" gibi tohumu yenen sebze bitkileridir. Çilek,Ceviz, fındık, kestane gibi meyveler tohumları yenilebilen meyvelerdir.
Buğday, arpa, çavdar, bakla, bezelye, nohut, mercimek , çilek, ayva, ayçiçeği, domates, keten gibi bitkilerin tohumları yenir.
Sarımsak, Allium cinsine ait bir kök sebzedir. Birçok minerali bünyesinde barındıran sarımsak, doğal bir antibiyotiktir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğinden, vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına destek olur.
Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
Besinler sırasıyla ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan geçerek anüs yoluyla dışarı atılır.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
Doğrulanmış Cevap. patatesin kökü çamurlu olur ve temizlenerek yenilir fakat patatesin gövdesi yeşil yapraklıdır ama biz insanlar yeşil yaprak yemeyiz kökü yenilir.
Kısa kazık bir kök ve gelişmiş saçak köklerden oluşur. Köklerin çoğunluğu 60-80 cm'ye yayılır. 2 m derine gidebilir. Patates yumrularına benzer.
İçeriğindeki A, C, K vitaminleriyle folat, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A vitamini lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkilidir. Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor.
Mide bulantıları ile karın ağrılarının giderilmesinde etkindir. Ağız kokusuna ve sindirim sistemi problemlerinin tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca emziren bayanlar sütü artırmak için dereotu kullanabilirler. Bebek ve çocukların gaz sancılarının giderilmesine de yardımcıdır.
Maydanoz sapları genel olarak tüketilmez ancak sapları da yaprakları kadar faydalıdır. Maydanoz sapını yemek kemik sağlığına iyi gelir ve idrar yollarını temizlemeye yardımcı olur.
Sadece gövdeden oluşan veya sadece kökten oluşan çok çeşitli bitkiler de vardır. Patates bunlardan biridir ve patates yumru gövde adı verdiğimiz bir gövdeden oluşmaktadır. Yani papates bir gövdedir (yumru gövde).
Yumru gövde ile üreme genel olarak bitkilerde görülmektedir. Günümüzde yer elması, patates ve benzeri bitkiler genellikle yumru gövde ile ürerler. Ayrıca kavak, söğüt ve gül gibi bitkilerden alınan dallar da köklendirilerek toprağa ekilmektedir.
Stolon; Patates bitkisinin toprak içerisinde kalan kök sisteminin teşekkülü sırasında,kökler arasında beyaz uzantılar meydana gelir.Bunlara stolon adı verilir.Stolonların uç kısımlarının şişkinleşmesi ile yumrular oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri