Göz ve boyun hareketlerinden alınan doğru sinyaller beyne iletilir. Bu sinyallerin beyin tarafından değerlendirilmesine kadar geçen süre boyunca, kişide baş dönmesi, istemsiz göz hareketleri gibi olumsuz durumlar görülür. Bu süre çoğunlukla 10-20 saniye kadar kısa sürer, ancak daha ileri vakalarda bu süre artabilir.
Gözler ve boyundan alınan doğru sinyaller ile bu yanlış sinyaller beyinde işlemden geçirilinceye kadar geçen sürede hastanın baş dönmesi, gözlerde nistagmus dediğimiz istemsiz göz hareketleri olur ki bu da sıklıkla 15-20 saniye civarında sürer.
Bazı kulak kristali oynamaları kendiliğinden düzgünleşebilir veya hafif olabilir, ancak bazıları cerrahi girişim gerektirebilir. Doktorunuz size en uygun tedavi yöntemini önerecektir.
Kulakta yerinden oynayan kristaller baş döndürüyor
İç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen “Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo” (BPPV) başın pozisyonuyla aniden başlayan, kısa süren ve tüm dünyayı başınıza yıkma hissi veren bir baş dönmesi türüdür.
En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Bulunduğu bölgeden kopan kristaller, baş hareketleri ile birlikte yer değiştirir. Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer.
İlgili 41 soru bulundu
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Kulak içindeki kristallerin yerinden oynaması: Stres, travmanın etkisi sonucu kulak içindeki mineral kristalleri yerinden oynuyor. Kristaller kulağın salyangoz bölgesine dağılıyor buda kişide baş dönmesine sebep oluyor.
Bu bağlamda vertigoya hangi doktor bakar sorusunun cevabı, çoğunlukla KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü doktorları veya nöroloji bölümü doktorlarıdır.
Doktorun uygun gördüğü aralıklarla Epley Manevrası tekrarlanarak tamamen iyileşme sağlanabilir. Ancak hareketleri hastanın kendi kendine değil, doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Ayrıca baş dönmesine bağlı olarak mide bulantısı, kusma gibi durumların önüne geçmek için de semptomatik ilaç kullanılabilir.
Bir bardak suda kaynatılıp, süzülerek tüketilen kişniş, vertigo semptomlarına karşı kullanılabilmektedir. Vertigonun baş dönmesi yanında mide bulantısı semptomu da görülür. Mide bulantısına karşı zencefil çayı içilebilmektedir. Civanperçemi ve anason çayı da vertigoya iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Epley Manevrası
Baş yatakta iken hızla sırt üstü uzanılır ve 30 saniye beklenir. Bu pozisyonda yastık omuzların altında durur. Baş kaldırılmadan sağa çevrilir ve 30 saniye beklenir. Son olarak baş ve vücut sağa çevrilir ve yere bakılarak 30 saniye daha beklenir.
Tanıda hastanın başına belli pozisyonlar verdirilerek göz hareketlerine bakılması yeterlidir. Bu manevra bazı cihazlarla kayıt da edilebilir. Tedavisi ise yerinden oynamış olan bu taneciklerin yine belli bazı baş hareketleriyle yerine yerleştirilmesidir. İlaç tedavisine gerek yoktur.
Hastadan sabit bir hedefe bakması istenir. Hasta gözlerini hedefe sabitlemişken testi yapan kişi hastanın başını ani ve hızlı bir şekilde test yapılan planda 20-30 derece sağa-sola döndürüp tekrar orta hatta getirerek bu sırada oluşan göz hareketlerinin kaydı yapılır ve bu hareketler bilgisayar ortamında analiz edilir.
Epley manevrasını herhangi bir belirti vermeden üç gün geçene kadar günde iki kez yaptırmanız önerilir.
Tipik olarak bu baş dönmesi yatakta sağa ya da sola dönerken, raftan bir şey almaya çalışırken ya da merdivende ortaya çıkar. Saniyeler kadar kısa sürer, çok şiddetli olabilir, bulantı-kusma eşlik edebilir. Arkasından İngilizce 'dizziness' olarak ifade edilen bir 'sersemlik hissi' ortaya çıkabilir.
Santral vertigo vakaları acil müdahale gerektiren önemli sağlık problemleridir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır. Sakız çiğneyen vertigo hastalarının bu durumu daha kolay atlattığı bilinir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Tedavisi son derece kolay. Herhangi bir ilaca gerek olmaksızın sadece o kayan kristali yerine yerleştirme manevraları yapıyoruz. Eğer tanı kristalse bunun tedavisi beş dakika sürüyor. Başarı oranı da yüzde doksanın üzerinde.
Kafein, sinir sistemini uyararak vücudu hareketli hale getirir ve bu da vertigo semptomlarını tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Özellikle, kafein tüketimi baş dönmesi, denge kaybı ve kulak çınlaması gibi semptomlarla ilişkili Meniere hastalığı olan kişilerde etkisi daha fazladır.
Baş dönmesi ve düşmeler sık karşılaşılan problemlerdir. Banyonuzda ve duşunuzda kaymayan paspaslar kullanın. Banyonun zeminine oturmak ya da ayakta duş̧ yapmak yerine bir banyo sandalyesi kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri